25.09.2013.

Na press konferenciji gradonačelnika Beljaka predstavljen novi direktor samoborskog Komunalca

Samoborac za bolji Komunalac

Na press konferenciji gradonačelnika Beljaka predstavljen novi direktor samoborskog Komunalca

Na susretu novinara s gradonačelnikom Krešom Beljakom, održanom 25. rujna u gradskim prostorijama, predstavnicima samoborskih medija predstavio se novi direktor Komunalca Zvonko Marenić.

Uvodno je gradonačelnik rekao kako će nastojati ovakve susrete organizirati jednom mjesečno, s ciljem upoznavanja javnosti o aktualnostima u Gradu, a ovaj puta za novinare je bilo upriličeno upoznavanje s novim direktorom Komunalca.

Zvonko Marenić je, naglasio je Beljak, Samoborac, jer već gotovo 3 desetljeća živi u Samoboru, poznaje naš grad, a na mjesto direktora našeg gradske komunalne tvrtke došao je iz Hrvatskih voda. Ima veliko iskustvo u obavljanju ovako zahtjevnog posla kao što je vođenje velike tvrtke, što daje nadu da će se poslovanje, izgled i percepcija Komunalca u narednom periodu, na zadovoljstvo građana, mijenjati na bolje.

Direktor Marenić rekao je kako je Komunalac produžena ruka Grada i on mora biti na usluzi građanima te će način poslovanja i pružanja usluga u okviru djelatnosti Komunalca pokušati podići na stepenicu više. Nakon tri tjedna, otkako je došao, poduzeti su već neki koraci i mjere, za koje se nada da će biti ubrzo vidljive. Cilj nove reorganizacije i sistematizacije unutar poduzeća, nakon koje se, sukladno zakonu, do konca godine izdvaja odvodnja, je prije svega uspostavljanje jednostavnijih rješenja kojima će se postići brža i kvalitetnija usluga.

Odgovarajući na konkretna pitanja novinara pojasnio je kako od 247 djelatnika trenutno zaposlenih u Komunalcu, od kojih je njih 43 zaposleno na određeno vrijeme, nema viška, već ih treba zaposliti kroz novu sistematizaciju. K tome, izdvajanje sustava odvodnje i osnivanjem nove tvrtke, što je Grad dužan napraviti prema zakonu, dio djelatnika će se zaposliti u odvodnji. Nakon toga će se, kao i nakon provedenog natječaja u Zimskoj službi, provesti dodatna sistematizacija radnih mjesta i zaposliti postojeći kadar prema spremi i znanju. Grad prema važećem zakonu nema pravo osnovati i zasebnu tvrtku za vodoopskrbu, jer na svom području nema dovoljno korisnika pa će vodoopskrbu za sada i dalje obavljati Zagrebački holding.

Najveći problem, a to se odnosi i na financije, je odvoz, odnosno deponiranje otpada na zagrebački Jakuševec, koji "pojede" pola novca (300 kuna po toni) od usluge odvoza kućnog otpada, a k tome je i slabija naplata zbog krize. No, novi obračun naplate i odvoza kućnog otpada, onaj prema količini otpada, a ne prema veličini kante, je u tijeku, na što ih obavezuje i novi zakon.

Uspostavit će se i ophodarska služba, čime će se doprinijeti bržem rješavanju problema na gradskim cestama i njihovom boljem održavanju i čišćenju, pogotovo zimi. Nažalost, prošla zima bila je duga i teška za Komunalac pa su nastali i dodatni troškovi, a posljedično se i još danas osjećaju u financijskom smislu i još rješavaju.

Slijedi i pojačano održavanje gradskih groblja, no direktor Marenić pojašnjava kako Komunalac ne održava i same grobove, jer to je dužnost vlasnika ili korisnika grobnog mjesta.

Jedan od prijedloga novinara bio je i da se unutar Komunalca formira tim ljudi koji bi građanima, pogotovo onim starijima i samcima, bio na usluzi za košnju trave, održavanje vrta, grobnog mjesta ili pak čišćenje snijega, koju bi oni plaćali po obavljenom poslu. Direktor Marenić zahvalio je na sugestiji i obećao da će pokušati udovoljiti i takvim potrebama građana Samobora.

M.K.

 

Na press konferenciji gradonačelnika Beljaka predstavljen novi direktor samoborskog Komunalca

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002