10.01.2013.

Najavljena zbivanja na 187. Samoborskom fašniku

Nema sloge, a bogme ni slogana

Najavljena zbivanja na 187. Samoborskom fašniku

"Nema sloge – nema slogana" poruka je koju organizatori 187. Samoborskog fašnika šalju s plakata i pozivaju na nezaboravno ludovanje u Fašničkoj Republici od 1. do 12. veljače. Fašnička Srakovlada odlučila je vratiti Samobor u srednji vijek, a za vizual, scenografiju i maskiranje grada u tom duhu pobrinut će se po prvi puta čak dva likovnjaka s dugogodišnjim fašničkim iskustvom - Nik Titanik i Niko Barun, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu Samoborska pivnica u Samoboru.

Samoborski fašnik je najveća turističko–zabavna manifestacija Grada Samobora koja po 187. puta ulice i trgove ovog srednjovjekovnog gradića pretvara u satirične prostore zabave i ludovanja. U organizaciji Grada Samobora, Turističke zajednice grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor pripremaju se brojni i raznovrsni programi u dva vikenda te na pokladni utorak.

Važnost Samoborskog fašnika za Grad Samobor je višestruka, od tradicijske i kulturne, pa do turističke i gospodarske, rekao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, ujedno i predsjednik Turističke zajednice. Zato Grad nastoji, uz sve svoje institucije, u organizaciju uključiti i lokalne udruge i što više građana. Posebno u ova teška recesijska vremena izazov je organizirati Fašnik na kojem će se svi dobro zabaviti, potrošiti koliko mogu i biti zadovoljni onim što su u Samoboru vidjeli i doživjeli. Zadovoljni toliko da nam dođu ponovno, a mi ćemo se truditi da, kao i uvijek, budemo što bolji domaćini, ističe Beljak.

U fašničkom duhu, gradonačelnik je najavio da u ovoj izbornoj godini ima šansu da bude smijenjen čak dvaput. Vlast će, iako nerado, ipak na kratko prepustiti (za dobrobit Grada) fašničkoj Srakovladi, no za drugu smjenu nije spreman i kandidirat će se ponovno, tim više, kaže, jer još niti nema najavljenih protukandidata.

U prepoznatljivom tonu presicu je vodio fašnički Fiškal Mislav Maroević te je najavio za vrijeme Fašnika "fiškalizaciju", dozvolu pušenja u svim restoranima i beskamatne kredite fašničkih sponzora.

Ove su se godine posebno pripremili i brojni samoborski ugostitelji, koji u fašnički uređenim lokalima, uz tradicionalne fašničke menije, nude i zabavu uz živu glazbu, balove pod maskama, izbor i nagrade za najbolje maske, te posebne programe za djecu, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar. Bogat program 187. Samoborskog fašnika najavili su i simboli Samoborskog fašnika Princ Fašnik i Sraka, a opravdano odsutan bio je Sudec, iz zdravstvenih razloga. No, oporavit će se čim dođe na vlast.

Program Fašnika odvijat će se dva vikenda i na pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i brojne maskirane skupine iz Hrvatske i inozemstva, na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i brojni zabavljači i plesači, svake večeri birat će se i nagrađivati najbolje maske. 13 mjesnih odbora koji u dvije subote tamo nastupaju, predstavit će se i u svojim taborima u Livadićevoj ulici, gdje se natječu u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, uz nastup KUD-ova i uličnih zabavljača na Etnocestu.

Obje nedjelje rezervirane su za tradicionalni Dječji fašnik. Uz maskirane povorke više od dvije tisuće djece domaćih i gostujućih skupina na velikoj pozornici na glavnom trgu nastupit će i brojni dječji zabavljači, zborovi i plesači. Bit će organiziran i tradicionalni Srakotrk, svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice. Naravno, tu je i neizbježni lunapark.

Halternativni fašnik sa svojim partnerom Rakijarnicom, ponudit će oba vikenda u šatoru kod Hotela Lavica glazbeno drugačiji program za mlade, željne žešće glazbe.

Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom Fašničkom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom u 21 sat.

U suradnji sa Sekcijom ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor, na presici su izbor fašničkih jela i tradicionalnih specijaliteta, koji će se moći kušati za vrijeme Fašnika po popularnim cijenama, predstavili samoborski ugostitelji: Samoborska pivnica, Gabreku 1929, Restoran Pri staroj vuri, Bistro pizzeria Vugrinščak, Kavana Livadić, Restoran Samoborska klet, Restoran Zeleni papar i Restoran Kod špilje.

Pripreme za 187. Samoborski fašnik, možete i dalje pratiti na službenoj internet stranici Samoborskog fašnika www.fasnik.com te fašničkim profilima na Facebooku www.facebook.com/SamoborskiFasnik, Twitteru-https://twitter.com/SamoborFasnikHR, Google+ https://plus.google.com/u/0/112466776263726364046/posts,

i službenom YouTube kanalu http://www.youtube.com/SamoborskiFasnikHR.

I, ne ludujte prerano, jer Samoborci poručuju: "Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik"!

D.K.

 

Najavljena zbivanja na 187. Samoborskom fašniku

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002