10.01.2013.

Najavljena zbivanja na 187. Samoborskom fašniku

Nema sloge, a bogme ni slogana

Najavljena zbivanja na 187. Samoborskom fašniku

"Nema sloge – nema slogana" poruka je koju organizatori 187. Samoborskog fašnika šalju s plakata i pozivaju na nezaboravno ludovanje u Fašničkoj Republici od 1. do 12. veljače. Fašnička Srakovlada odlučila je vratiti Samobor u srednji vijek, a za vizual, scenografiju i maskiranje grada u tom duhu pobrinut će se po prvi puta čak dva likovnjaka s dugogodišnjim fašničkim iskustvom - Nik Titanik i Niko Barun, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu Samoborska pivnica u Samoboru.

Samoborski fašnik je najveća turističko–zabavna manifestacija Grada Samobora koja po 187. puta ulice i trgove ovog srednjovjekovnog gradića pretvara u satirične prostore zabave i ludovanja. U organizaciji Grada Samobora, Turističke zajednice grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor pripremaju se brojni i raznovrsni programi u dva vikenda te na pokladni utorak.

Važnost Samoborskog fašnika za Grad Samobor je višestruka, od tradicijske i kulturne, pa do turističke i gospodarske, rekao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, ujedno i predsjednik Turističke zajednice. Zato Grad nastoji, uz sve svoje institucije, u organizaciju uključiti i lokalne udruge i što više građana. Posebno u ova teška recesijska vremena izazov je organizirati Fašnik na kojem će se svi dobro zabaviti, potrošiti koliko mogu i biti zadovoljni onim što su u Samoboru vidjeli i doživjeli. Zadovoljni toliko da nam dođu ponovno, a mi ćemo se truditi da, kao i uvijek, budemo što bolji domaćini, ističe Beljak.

U fašničkom duhu, gradonačelnik je najavio da u ovoj izbornoj godini ima šansu da bude smijenjen čak dvaput. Vlast će, iako nerado, ipak na kratko prepustiti (za dobrobit Grada) fašničkoj Srakovladi, no za drugu smjenu nije spreman i kandidirat će se ponovno, tim više, kaže, jer još niti nema najavljenih protukandidata.

U prepoznatljivom tonu presicu je vodio fašnički Fiškal Mislav Maroević te je najavio za vrijeme Fašnika "fiškalizaciju", dozvolu pušenja u svim restoranima i beskamatne kredite fašničkih sponzora.

Ove su se godine posebno pripremili i brojni samoborski ugostitelji, koji u fašnički uređenim lokalima, uz tradicionalne fašničke menije, nude i zabavu uz živu glazbu, balove pod maskama, izbor i nagrade za najbolje maske, te posebne programe za djecu, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar. Bogat program 187. Samoborskog fašnika najavili su i simboli Samoborskog fašnika Princ Fašnik i Sraka, a opravdano odsutan bio je Sudec, iz zdravstvenih razloga. No, oporavit će se čim dođe na vlast.

Program Fašnika odvijat će se dva vikenda i na pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i brojne maskirane skupine iz Hrvatske i inozemstva, na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i brojni zabavljači i plesači, svake večeri birat će se i nagrađivati najbolje maske. 13 mjesnih odbora koji u dvije subote tamo nastupaju, predstavit će se i u svojim taborima u Livadićevoj ulici, gdje se natječu u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, uz nastup KUD-ova i uličnih zabavljača na Etnocestu.

Obje nedjelje rezervirane su za tradicionalni Dječji fašnik. Uz maskirane povorke više od dvije tisuće djece domaćih i gostujućih skupina na velikoj pozornici na glavnom trgu nastupit će i brojni dječji zabavljači, zborovi i plesači. Bit će organiziran i tradicionalni Srakotrk, svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice. Naravno, tu je i neizbježni lunapark.

Halternativni fašnik sa svojim partnerom Rakijarnicom, ponudit će oba vikenda u šatoru kod Hotela Lavica glazbeno drugačiji program za mlade, željne žešće glazbe.

Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom Fašničkom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom u 21 sat.

U suradnji sa Sekcijom ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor, na presici su izbor fašničkih jela i tradicionalnih specijaliteta, koji će se moći kušati za vrijeme Fašnika po popularnim cijenama, predstavili samoborski ugostitelji: Samoborska pivnica, Gabreku 1929, Restoran Pri staroj vuri, Bistro pizzeria Vugrinščak, Kavana Livadić, Restoran Samoborska klet, Restoran Zeleni papar i Restoran Kod špilje.

Pripreme za 187. Samoborski fašnik, možete i dalje pratiti na službenoj internet stranici Samoborskog fašnika www.fasnik.com te fašničkim profilima na Facebooku www.facebook.com/SamoborskiFasnik, Twitteru-https://twitter.com/SamoborFasnikHR, Google+ https://plus.google.com/u/0/112466776263726364046/posts,

i službenom YouTube kanalu http://www.youtube.com/SamoborskiFasnikHR.

I, ne ludujte prerano, jer Samoborci poručuju: "Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik"!

D.K.

 

Najavljena zbivanja na 187. Samoborskom fašniku

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002