22.01.2013.

Pripreme za Samoborski fašnik u Dječjem vrtiću Grigor Vitez

Od malih nogu žive s Fašnikom

Pripreme za Samoborski fašnik u Dječjem vrtiću Grigor Vitez

Ozbiljne pripreme za nastup na Samoborskom fašniku u Dječjem vrtiću Grigor Vitez u Samoboru traju cijele godine. Već godinama djeca tog vrtića sudjeluju u povorci Dječjeg fašnika, no izlazak na pozornicu samo je završnica dugog i osmišljenog rada, gdje su djeca kreatori i izvođači.

Maske i kostimi mališana iz tog vrtića nisu djelo krojača, niti odgajateljica ili roditelja, nisu svi jednaki, niti su izrezani i oslikani "po crti". Oni su rezultat dječjih ideja, njihovog rada i truda, izraz njihove kreativnosti, domišljatosti i spretnosti, rekla je Mirjana Slamar, odgajateljica predškolske djece u Dječjem vrtiću Grigor Vitez.

Za nastup na Samoborskom fašniku, odgojno-obrazovni program i njihove "tete" pripremaju djecu kreativnim programima cijele godine. Obrađujući različite teme, upoznaju umjetnike i njihov rad u galerijama i na izložbama, odlaze na kazališne predstave i na koncerte, o poznatim Samoborcima i povijesti svoga grada uče obilazeći njegove ulice, sve s ciljem poticanja djetetova cjelokupnog razvoja. A tu nastaju i ideje za Samoborski fašnik.

Ove će godine (dajemo tek naznake, jer maske moraju biti za publiku iznenađenje) svojim nastupom mališani, jedne od šest skupina iz Dječjeg Vrtića Grigor Vitez koje će se predstaviti na fašničkoj pozornici, poseban značaj dati dijelu Samobora zvanom "samoborska Venecija".

O tome kako se to ostvaruje govori Mirjana Slamar.

- Dijete razmišlja o tome u što bi se željelo maskirati, kako i od kakvog materijala bi moglo izraditi zamišljenu masku. Zatim počinju aktivnosti prikupljanja informacija o odabranom motivu. Pritom se služimo enciklopedijama, slikovnicama, predmetima iz stvarnog života, fotografijama, filmovima... Djeca osmišljavaju razne detalje koje žele na svom kostimu, pa onda sama kroje, režu, boje, lijepe, oslikavaju i završno oblikuju kostime. Kroz te aktivnosti ujedno potičemo djetetovu kreativnost i likovno stvaralaštvo. U takvom procesu dijete je u centru zbivanja - ističe Mirjana Slamar. - Dolazi do novih spoznaja, rješenja, ima priliku biti samostalno, kreativno, doživjeti uspjeh, biti pomagač, surađivati s prijateljima. Ujedno dijete osjeća i zajedništvo, svoju i tuđu važnost te gradi pozitivnu sliku o sebi, koja je u predškolskom razdoblju od neprocjenjive važnosti.

A koja je uloga odgajateljica?

- Odgajatelj u svojoj ulozi potiče dijete u razvoju, izmišljanju ideja, pomaže u prikupljanju potrebnog materijala, sudjeluje kao motivator, a po potrebi djeteta je i pomagač - kaže Mirjana Slamar. - Djeca u kostime ulažu puno truda i rada. Zato, gledajući dječje kreacije, ne uspoređujmo ih s kupovnim kostimima, niti s onima koji su djelo ruku odraslih. Oni su odraz djetetova truda, njegove kreativnosti i ustrajnosti. Zato ih, kad prošeću pozornicom na Dječjem fašniku u nedjelju, 3. veljače u 12 sati, jednostavno nagradimo gromoglasnim aplauzom, jer su to i zaslužili.

A i njihove odgajateljice, dodajemo mi, jer za njih to nije tek posao koji rade, već su djeca, njihova mašta i rad malih ručica za njih od neprocjenjive vrijednosti.

D.K.

 

Pripreme za Samoborski fašnik u Dječjem vrtiću Grigor Vitez

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002