20.11.2013.

Kako je film o Šegrtu Hlapiću u Samoboru dobio posve nov epilog

Muke po malom šegrtu iz McDonaldsa

Kako je film o Šegrtu Hlapiću u Samoboru dobio posve nov epilog

Potaknuti telefonskim pozivima u kojima su roditelji petih razreda Osnovne škole Samobor izrazili nezadovoljstvo što bi njihova djeca trebala gledati novi film o Šegrtu Hlapiću u jednom zagrebačkom kinu dok se isti prikazuje i u našem samoborskom kinu, koje je nedavno digitalizirano i obnovljeno što se tiče tehnikalija, a radi još jednog telefonskog poziva ogorčene roditeljice, koja je ustvrdila da je cijeli taj izlet u Zagreb otkazan zbog nas iz Glasnika, istražili smo priču.

A priča je sljedeća.

Prema riječima Jasmine Šoić, zamjenice ravnateljice POU Samobor, pozivi su na vrijeme upućeni svim školama s područja Samobora da Šegrta Hlapića mogu pogledati u samoborskom kinu, naravno, po uobičajeno povoljnoj cijeni za škole. Svima na volju.

Ravnateljica OŠ Samobor Vesna Lokner Kralj nam je na telefonski upit odgovorila kako je u ovom slučaju, vjerojatno, riječ o poludnevnom izletu u Zagreb, koji je ugovoren prije i prilikom kojeg će djeca upoznati još neke sadržaje, ali će ispitati o čemu se radi te nam poruku ostaviti u tajništvu škole.

Iz tajništva škole odgovoreno nam je kako ravnateljica nikomu nije odobrila gledanje Hlapića u Zagrebu, ali radi se o poludnevnom izletu u subotu, za kojeg će djeca posjetiti i jedan od zagrebačkih muzeja i još neke sadržaje.

Istu informaciju smo prenijeli i zainteresiranim roditeljima i tu je priča za nas bila završena. Jer, nije u pitanju samo kino i sam Hlapić, već i svakovrsna naobrazba naših potomaka.

Makar, po meni, ostaje pitanje zašto djeca nisu Hlapića mogla pogledati u Samoboru (pa da i novci za obnovljeno kino ostanu u Samoboru), a za Zagreb su mogli ostaviti muzej i neke druge sadržaje. No, o tome odlučuju razrednici i škola u dogovoru s roditeljima pa se u to nismo miješali. Tim više što roditelji potpisuju svaki takav izlet, dakle, pristaju na prijedlog.

Nakon desetak dana ogorčena roditeljica nas je pitala zašto smo mi stopirali (?) izlet petih razreda OŠ Samobor u Zagreb, kamo su trebali otići u kino na Hlapića, u neki muzej i u McDonalds. A, navodno, sve zbog naših telefonskih poziva i pitanja upućenih prema školi. Jer, "mi nismo svjesni da djeca ionako rijetko idu nekamo van Samobora, pogotovo djeca iz udaljenijih sela, kojima roditelji teško mogu priuštiti ovakve izlete pa im je to jedina prilika..." i bla-bla... i još puno stvari koje se tiču škole i odgoja.

Ali, kad ste ista već potegnuli, ostaju pitanja:

1. Zašto i 5. razredi OŠ Samobor nisu gledali Hlapića (na koncu ne idu nikamo)?

2. Koji odgojni ili obrazovni (ili neki drugi) sadržaj je u odlasku u McDonalds?

3. Zašto ogorčeni roditelji ista pitanja nisu postavili tamo gdje treba, jer hijerarhija se zna – razrednik, pedagog, stručne službe, ravnatelj...?

Na njih je škola reagirala bezbolno (za nju) – nema ničega.

A mi smo samo pitali.

Mirjana Konosić

 

Kako je film o Šegrtu Hlapiću u Samoboru dobio posve nov epilog

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002