30.09.2009.

Gradonačelnik Beljak o novim cijenama i zonama parkirališta

Želimo uvesti red u centru grada

Gradonačelnik Beljak o novim cijenama i zonama parkirališta

Posljednjih dana Samoborke i Samoborci mogu pronaći letke u kojima ih se obavještava o uvođenju novih zona parkiranja i novom cjeniku. Izjavu o tom projektu dao nam je gradonačelnik Krešo Beljak.

- Mogu potvrditi da će od 1. listopada vrijediti nove cijene i nove zone naplate parkiranja u gradu, a jedino što bi to moglo spriječiti su tehničke stvari, postavljanje aparata za naplatu parkiranja. Dakle, ukoliko neće biti točno 1. listopada, bit će onda vrlo skoro. Primijetili ste da je u gradu već iscrtana horizontalna signalizacija na mjestima koja će se ubuduće naplaćivati i to plavom bojom, jer je to međunarodna boja kojom se označavaju mjesta na kojima se naplaćuje parking. Glavni razlog promjena je povećanje cijena u prvoj zoni, koja čini sam centar grada, kako bi se iz njega pokušao maknuti promet u mirovanju. Razmišljali smo čak i o višim cijenama, jer smatramo da nema potrebe da se naši ljudi parkiraju u strogom centru ukoliko mogu i prošetati stotinjak metara. To je luksuz koji se svugdje u svijetu plaća i morat će se plaćati i u Samoboru. Dakle, ne želimo globiti naše sugrađane, nego uvesti reda u centru u kojem zbog problema s prometom u mirovanju imamo i problema s prometom u kretanju. Svaki dan svjedoci smo tih gužvi i želimo ih izbjeći. U konačnici nije nam cilj podignuti prihode nego smanjiti gužve, jer nam nove cijene neće znatno povećati prihode od dosadašnjeg sustava. Ovo je prva faza projekta kojim želimo ispraviti i neke nelogičnosti pa će tako i Mlinska ulica postati jednosmjerna u cijeloj svojoj dužini, što znači da će uskoro biti jednosmjerna od Ulice Samoborskih bratovština, tj. od vrtića Izvor do Ulice grada Wirgesa i to na način da se više iz Mlinske neće moći izaći na Ulicu grada Wirgesa. Drugi prijedlog je i da se Zagorska u jednom dijelu pretvori u jednosmjernu, i to od Adžijine do Zagrebačke i to u suprotnom smjeru nego što je to sada Žumberačka pa bi se zatvorio krug. Dakle, više se iz Zagrebačke ne bi moglo u Zagorsku, a u taj dio Zagorske bi se uvela naplata parkiranja.

Treći prijedlog, koji će vrlo brzo ići u realizaciju, je da Perkovčeva bude jednosmjerna sve od ulice Grič do Trga, a na dijelu od Griča do Zagrebačke uvela bi se naplata parkiranja, čime bi se tamo riješili svakodnevni problemi. Realizacija kreće kad sve usuglasimo sa Županijskim cestama i policijom – rekao je gradonačelnik Beljak.

Druga tema je najavljeni projekt nove regulacije prometa, o čemu gradonačelnik Beljak kaže:

- Već smo naručili projekt nove regulacije prometa za Obrtničku i Livadićevu ulicu te dio Šmidhenove, ali oživljavanje tog projekta podrazumijeva i još neke tehničke detalje o kojima razmišljamo. Što se tiče rampi, i o tome će se napraviti analiza. Osobno i načelno nisam za micanje rampi sa sadašnjih pozicija, ali one sprečavaju gospodarsku djelatnost na tom području pa sam za to da se taj prostor privede turističko – izletničkoj svrsi koja podnosi pješačku zonu. Drugi način je da se rampe otvaraju ili zatvaraju u određenim terminima ili da imaju daljinsko upravljanje. Rampe su dobar sustav, ali ga treba malo popraviti.

M.Š.

 

Gradonačelnik Beljak o novim cijenama i zonama parkirališta

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002