15.07.2009.

Član Udruženja obrtnika Samobor dobio vrijedno priznanje

Božo Jurković, vlasnik obrta TEHNO-VENT, primio Nagradu Zagrebačke županije

Član Udruženja obrtnika Samobor dobio vrijedno priznanje

U petak, 17. srpnja 2009. godine, na svečanoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije u Hotelu International proslavljen je Dan Zagrebačke županije, kojom prilikom su podijeljene povelje, nagrade i priznanja. Županijska nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je poznatom samoborskom obrtniku, vlasniku Obrta TEHNO-VENT, Boži Jurkoviću, a na prijedlog Udruženja obrtnika Samobor.

Ova je radionica u vlasništvu Bože Jurkovića nastala i razvila se radom vlasnika koji je nakon rada u Njemačkoj želio postići vrhunske rezultate u svojoj zemlji, na način da se počeo baviti privatnim poslom. Nije u početku bilo lagano, ali upornost i kultura rada daju rezultate. Od male obiteljske radionice osnovane 1980. godine, TEHNO-VENT je prerastao u obrtničku radionicu s dvadeset dvoje stalno zaposlenih.

TEHNO-VENT je svoj program specijalizirao za proizvodnju i montažu opreme za klimatizaciju i ventilaciju, čiju su kvalitetu prepoznali mnogi kupci, čak i izvan Hrvatske.

Referentnu listu objekata u kojima je ugrađena njihova oprema sačinjava niz poznatih i renomiranih firmi i ustanova: bolnica Rebro, bolnica Vinkovci, bolnica Varaždin, dječja pedijatrija Zadar, Pliva Zagreb, Pliva Veterina, Austria bank Zagreb, diskoteka Best, Brodomerkur - Split, Brodosplit, 3. Maj - Rijeka, Holcim - Koromačno, TDR - Kanfanar, King Cross - Jankomir, City Centar - Zagreb, Avenue Mall - Novi Zagreb, Eurotower - Zagreb, Dubrovački vrtovi Sunce - Orašac, Hotel Amfora - Hvar, Hotel Belvedere - Dubrovnik, Hotel Brna - Korčula, Hotel Sv. Stefan - Crna Gora, Kraš - Zagreb...

Božo Jurković, osim što kao stručnjak drži korak sa svijetom u proizvodnji ventilacije i klimatizacije, je i veliki sportski sponzor, što potvrđuje brojnim članstvima u sportskim udrugama kao Judo klub Samobor, gdje je već 17 godina pokrovitelj Memorijalnog kupa u Samoboru za dječake i djevojčice od 12 do 18 godina, te je i glavni sponzor NK Zrinski Tehnovent u Farkaševcu.

Sve se to može potvrditi njegovim citatom:

- Sa zadovoljstvom podupirem sportove koji okupljaju puno djece. Kada vidim da djeca žive zdravim sportskim životom, da nisu na ulici i da se lijepo ponašaju, onda znam da uloženi novac nije bačen u vjetar - rekao je jednom prilikom Božo.

Božo Jurković istaknuti je pojedinac koji je svojim gospodarski značajnim doprinosom postigao vrijedne rezultate na unapređenju gospodarstva općenito, koji u svojoj sredini i šire uživa ugled dobrog gospodarstvenika, zaljubljenika u sport i koji, zajedno sa svojim suradnicima, doprinosi ukupnom gospodarskom razvoju Zagrebačke županije.

To je već i prije prepoznato pa je 2000. godine bio uvršten među pet najjačih obrtnika u Hrvatskoj, ne toliko po financijskim rezultatima, koliko po poslovnosti, odnosno poslovnoj etici.

Dobitnik je i Nagrade Grada Samobora 2002. godine.

S.L.

 
15.07.2009.

Predstavljen program za Dan Grada Samobora

Sedam dana slavlja

Predstavljen program za Dan Grada Samobora

Programi za ovogodišnju proslavu Dana Grada Samobora odvijat će se od 20. do 26. srpnja, rečeno je na konferenciji za novinare u srijedu, 15. srpnja, a na kojoj su opširnije o programima govorili direktorica samoborske Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek, pročelnik Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić, predstavnici Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić i Andrej Lapaine, savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić te, naposlijetku, i sam gradonačelnik Krešo Beljak.

Pročelnik Damir Fabek rekao je uvodno kako je osnovna podjela bila na zbivanja iz kulturne i društvene djelatnosti, s kojima i započinje program, te na ona namijenjena za šire građanstvo, koja su bazirana u dane vikenda. Opširnije o pojedinim zbivanjima govorila je Marica Jelenić, rekavši da se željelo pokazati što su Grad i njegovi građani stvorili i napravili te prikazati ono najreprezentativnije. Tako će građani i svi posjetitelji u ponedjeljak, 20. srpnja, moći vidjeti izložbu fotografija Vesne Prica, izložbu fotografija Žumberak: San ili stvarnost Romea Ibriševića, nakon koje će biti prikazani filmovi Zaboravljeni Damira Čučića i Žumberačke perspektive Miroslava Mikuljana. U srijedu će biti predstavljen Mobilni vodič Grada Samobora, o čemu je govorila direktorica TZGS Zdravka Škugor Ferdebar, rekavši da je mobilni vodič jednostavna i svima dostupna usluga osmišljena po uzoru na audio vodstva svjetskih muzeja i audio vodiča nekih gradova. Prednost je ovakvog sustava da se komunikacija obavlja putem mobitela, pri čemu je svako uspostavljanje veze besplatno, a naplaćuje se jedino preslušavanje sadržaja (prepaid bon). Na mobilnom uređaju moći će se preslušati poruke na hrvatskom i engleskom jeziku o gradu Samoboru, turističkoj, ugostiteljskoj, prirodnoj ponudi, baštini i kulturi.

Program u srijedu bit će nastavljen koncertom Samoborskih gudača i Fiori Musicali, kojeg čine Edin Karamazov, Žarko Hajdarhodžić, Darko Pelužan i Ivan Mužanić. Četvrtak je, pak, rezerviran za izložbu članova Udruge likovnih umjetnika Samobora i radionicu raku keramike u novim prostorima Udruge kod nekadašnjih ZET-ovih garaža. U petak će izlagati tri mlade autorice u konceptu nazvanom Prostor, da bi u večernjim satima bila potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji s francuskim gradom Chassieuom, a potom bila predstavljena Spomenica suradnje i partnerstva gradova Samobora i Wirgesa.

Za subotu je predviđena svečana sjednica Gradskog vijeća, a potom i program na građanstvo koji započinje Aninovskim sajmom, o kojem su govorili Miroslav Milonjić i Andrej Lapaine. Na Aninovskom sajmu izlagat će keramičari, medičari, krušarice i mlinarice, košaraši i koritari, kolar, pčelar s aninovskim medom, verglaš, lončari, kovač, notar, užar, travar, pjesnici, slikari, lakrdijaši, žongleri. Posjetitelji će moći vidjeti antikvarijat (knjige i gramofonske ploče), svijećnjake, srednjovjekovne lukove i strijele, vrtuljak, vergl, coprarije, kupinovo vino, verižnjače, aromatično bilje... U popodnevnim satima na sajmu će biti predstavljeni srednjovjekovna kaša, anindolski pušlek, samoborski klobuk, tanjur za srednjovjekovnu kašu, kao i drvena žlica za srednjovjekovnu kašu te samoborski medenjak po receptu Livadićeve tete. Nastupit će i plesna skupina TO iz Samobora. Potom će biti predstavljena likovno-glazbeno-pjesničke mapa u čijoj izradi je sudjelovalo po 7 pjesnika, slikara i glazbenika iz Samobora ili prijatelja ovoga grada. Subotnja večer, 25. srpnja, rezervirana je za mlade samoborske bendove Bez trećeg, Krivi smjer i Vrijeme batina na Vugrinščaku, dok će na Trgu biti prikazan film Tko pjeva zlo ne misli. U nedjelju, na sam blagdan svete Ane, uz svete mise, na Tanc placu će biti održano tradicionalno proštenje. Tamo će svoje proizvode izložiti tradicionalni zanati. O tome je govorio pročelnik Željko Radovanić, rekavši da će biti postavljeno rekordnih 13 štandova, a svi koji dođu moći će kušati i pečenog vola. Naglasio je i da će dan prije biti izložba i kušanje samoborskih vina tijekom Aninovskog sajma kod Muzeja, čemu je pripomogao i gradski program poljoprivrednih poticaja. Na pressici su predstavljeni i bermeti petorice samoborskih proizvođača (Marko Trkeš, Dragutin Koletić, Marija Librić, Antun i Tomislav Filipec te Damir Fabek). Nakon proštenja počinje zabava na Vugrinščaku gdje će publiku zabavljati tamburaški sastav Trilikum, glumac Vid Balog, te u večernjim satima Kvartet Gubec (točnu satnicu događanja možete vidjeti na službenim stranicama Grada Samobora, a bit će i na našim stranicama među najavama).

Na kraju je gradonačelnik Krešo Beljak rekao da je organizacija programa u stručnim službama počela i prije nego što je postao gradonačelnikom, da je priprema odrađena kvalitetno, a jeftinije nego prethodnih godina. Pozvao je sve Samoborke i Samoborce da posjete zbivanja, kao i prijatelje grada da dođu na proslavu Dana Grada Samobora, najljepšeg kontinentalnog grada Hrvatske.

Mato Šipuš

 
15.07.2009.

Odlukom svetonedeljskog Vijeća od 1. rujna se uvodi gradski prirez porezu na dohodak od 6 posto

Sveta Nedelja uvodi prirez!

Odlukom svetonedeljskog Vijeća od 1. rujna se uvodi gradski prirez porezu na dohodak od 6 posto

Većinom glasova, uz 6 suzdržanih (SDP i SU) i gotovo bez protivljenja, novi su svetonedeljski gradski vijećnici 14. srpnja izglasali uvođenje gradskog prireza porezu na dohodak od 6%, s primjenom od 1. rujna ove godine.

Na početku sjednice SDP-ov vijećnik Miroslav Milonjić tražio je skidanje ove točke s dnevnoga reda argumentirajući to nedostatkom njezina obrazloženja, a Mladen Katušić (HSU) bio je mišljenja da je najprije trebalo prići rebalansu gradskog proračuna i na taj način vidjeti može li se negdje drugdje uštedjeti prije negoli se uvede prirez.

- Županija uredno odbija sve naše aplikacije na sredstva za komunalnu infrastrukturu pravdajući to time da nismo iskoristili sve svoje mogućnost za povećanje vlastitih prihoda pa na taj način gubimo nekoliko milijuna nepovratnih kuna, koje se onda raspoređuju na druge jedinice lokalne samouprave - obrazložio je uvodno razloge za ovaj potez gradonačelnik Drago Prahin.

- Srećom, uspijevamo iz međunarodnih euro fondova, gdje ne propuštamo ni jedan natječaj, kao ni one na razini države, gdje nam također više puta treba županijska potpora, izvući dio potrebnog novca, ali to nije dovoljno – dodao je Prahin i pojasnio kako se ipak nisu odlučili za uvođenje maksimalne stope prireza od 12% zato da u krizi ne bi previše opteretili građane.

Ovako prirez od 6% građani na svojim plaćama neće značajnije osjetiti, jer će tek oni s primanjima višim od 10.000 kuna dobivati oko 150 kuna manje, a svi s manjim primanjima bit će zakinuti za desetak ili dvadesetak kuna - uvjeravali su zajednički gradonačelnik Drago Prahin, predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Markovinović i voditeljica financija Biserka Delač.

- Grad bi pak na nešto više od 22 milijuna kuna prihodovanih u prvoj polovici ove godine, što je 55% plana, s prirezom od 6% taj iznos uvećao za oko 1,3 milijuna, a tome je mogao pridodati i oko 2 milijuna županijskih kuna za nastavak komunalne izgradnje i opremanja, što sve sada nemamo. Dakle, razlog za prirez nije ni u povećanju prihoda, niti u opterećenju plaća, već u uvjetima koje pred nas postavljaju kad tražimo financijske potpore iz županije – zaključio je gradonačelnik Prahin.

Suzdržana oporba je konstatirala da je uvođenje prireza tempirana bomba u vrijeme svih drugih restrikcija, ukidanja besplatnih udžbenika, smanjivanja subvencija za đački prijevoz, najava povećanja PDV-a i sličnog, a pao je i prijedlog da se radi udobrovoljavanja županije moglo uvesti i simboličnih 1%.

- Reakcija će, bez obzira na postotak, uvijek biti - naglasio je gradonačelnik - sa znakovitom napomenom da ništa nije vječno.

U nastavku sjednice Gradsko vijeće je izglasalo novi statut kojim su regulirani poslovi iz djelokruga gradonačelnika i Gradskog vijeća te vijeća mjesnih odbora, a sve s obzirom na posljednje izbore. Uzet je u obzir i amandman troje HDZ-ovih vijećnika, Josipa Jakopača, Vesne Filipović i Branke Sudar kojim se, ukoliko se u roku od 45 dana od objave službenih izbornih rezultata ne konstituira Vijeće mjesnog odbora, gradonačelniku omogućuje imenovanje povjerenika za taj mjesni odbor, dok Gradsko vijeće ne odluči o raspisivanju novih izbora. U raspravi o Poslovniku o radu Gradskog vijeća nije prošao amandman troje SDP-ovih vijećnika - Stjepana Bošnjaka, Miroslava Milonjića i Romane Semenić da se svakom vijećniku omogući postavljanje dvaju pitanja u Aktualnom satu, već je ostala za svakoga mogućnost za po jedno pitanje u trajanju do dvije minute.

- Time se Aktualni sat neće nepotrebno otezati - rekao je predsjednik Vijeća Markovinović - dodavši da vijećnici mogu svoja pitanja i međusobno rasporediti.

Prihvaćen je drugi oporbeni amandman da se pisani odgovor na vijećnička pitanja dostavlja do sljedeće sjednice, odnosno najkasnije za 30 dana, a djelomično je prošao i prijedlog da se materijali za sjednice vijećnicima dostavljaju u pravilu najkasnije 7 dana prije održavanja, sa zadržanim dodatkom da to ipak u iznimnim slučajevima ostane 5 dana.

Do kraja godine produljen je rok o važenju pogodnosti iz Odluke o komunalnom doprinosu, čijom je izmjenom iz veljače ove godine cijena građevinske dozvole snižena za 30-ak posto. Na pitanje Miroslava Milonjića (SDP) o dosadašnjim efektima tog sniženja, gradonačelnik Drago Prahin je istaknuo da nisu preveliki, ali je nekoliko velikih investitora, među kojima su Neva i Metalmineral, koji za građevinsku izdvajaju po 700 ili 800 tisuća kuna, požurilo sa sređivanjem svoje papirologije ne bi li iskoristilo tu pogodnost.

- U polugodišnjem izvješću o izvršenju gradskog proračuna taj se efekt neće vidjeti, jer Grad dospjele obveze još nije uspio naplatiti s obzirom na to da investitori dosad nisu uspjeli realizirati odobrene im kredite – pojasnila je Biserka Delač.

Na kraju sjednice vijećnici su informirani da je Državna revizija ocijenila lanjsko gradsko poslovanje bezuvjetnim, a gradski su vijećnici njezin cjelovit nalaz dobili na uvid. To je jedno od samo 9 takvih bezuvjetnih izvješća o poslovanju lokalne i regionalne samouprave u 2008. godini, na što smo posebno ponosni - istaknuo je Krunoslav Markovinović.

www.radiosvn.com

Aktualni sat

U aktualnom satu Miroslav Milonjić (SDP) zatražio je za sve vijećnike popis gradske imovine da bi se meritorno moglo odlučivati o proračunskim izmjenama. Njegovu će zahtjevu biti udovoljeno. Tome se pridodalo i pitanje Stjepana Bošnjaka (SDP) o korištenju gradskog voznog parka, o čemu je gradonačelnik nedavno donio poseban pravilnik. Milonjić je još pitao i za situaciju oko dvorca Kerestinec, na što je predsjednik Markovinović podsjetio na genezu slučaja, s napomenom da trenutne turbulencije u Vladi i državi ne obećavaju puno za rješavanje tog pitanja u skoroj budućnosti.

Mladena Katušića (HSU) zanimalo je dokle se stiglo s radovima na Lazini i hoće li taj teren biti spreman za početak redovitog natjecanja, a gradonačelnik Prahin je rekao da će 1. kolovoza biti obavljen pregled igrališta.

- Nabava tribina - dodao je - mora proći natječaj, jer je riječ o vrijednosti od 70-ak tisuća kuna.

Vijećnici Freddy Burić (HSS) i Josip Jakopač (HDZ) ukazali su na probleme na Malogoričkoj i Svetonedeljskoj cesti koje su na dijelovima vrlo uske i bez nogostupa.

- Sa županijom se trenutno radi na Svetonedeljskoj od rotora do centra Svete Nedelje, a moralo bi se nastaviti i dalje - podsjetio je gradonačelnik Prahin, napomenuvši da se nekoliko mjeseci čekalo da županija raspiše natječaj i odabere izvoditelje radova.

Stjepan Ladović (HSS) je zatražio da se izvidi mogućnost pojačanja strujnog napona kod novoizgrađenog novčarskog zavoda postavljanjem kakve nove trafo stanice, a na njega se nadovezao i Marijan Jurić (HDZ) s pitanjem o zamjeni postojećih žarulja na javnoj rasvjeti štednim žaruljama

- Ne ugrađujemo štedne žarulje - rekao je Prahin - jer ne traju puno dulje, a višestruko su skuplje, no rješenje smo pronašli u zamjeni živinih natrijevima, što je ekološki prihvatljivije, a time smo sa 125 prešli na 70 Wata pa i tako štedimo.

Nadalje, Ivica Vojvodić (HNS) se raspitivao o ustroju gradske uprave, istaknuvši da mu se čini da "šteka" u tehničkom odjelu koji nema svog voditelja, Branka Sudar (HDZ) je saznala da su se Hrvatske šume suglasile sa zatrpavanjem dijela jezera u Bestovju, za što sada treba izraditi urbanističko rješenje kojemu prethodi geodetsko snimanje, Romana Semenić (SDP) tražila je ažuriranje gradskog weba, a Ivica Matošević (SDP) provjerio je sa svojim pitanjem tko sjedi u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Slavuj. Uime Grada to su Ivica Pavlić, Filip Vlašić i Slavko Ivanec.

 

Član Udruženja obrtnika Samobor dobio vrijedno priznanje

Predstavljen program za Dan Grada Samobora

Odlukom svetonedeljskog Vijeća od 1. rujna se uvodi gradski prirez porezu na dohodak od 6 posto

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002