19.06.2009.

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije

Damir Mikuljan na čelu Skupštine

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije

I Zagrebačka županija od 18. lipnja ima svoj novi parlament. U Hotelu International održana je, naime, konstituirajuća sjednica nove županijske skupštine, koju čini 45 vijećnika izabranih na proteklim regionalnim izborima 17. svibnja. Iz redova pobjedničke koalicije HDZ-HSS-HSU izabran je 21 vijećnik, iz redova koalicije SDP-HNS-HSLS-DC 19 vijećnika te 3 vijećnika iz Stranke umirovljenika i 2 iz HSP-a.

U odnosu na izabrane sa stranačkih listi došlo je do manjih promjena jer je dio vijećnika zbog nespojivosti s trenutnim funkcijama koje obavljaju u drugim tijelima, svoje mandate stavio u mirovanje, pa su na njihova mjesta izabrani tzv. zamjenski vijećnici što je na početku sjednice utvrdilo mandatno povjerenstvo na čelu s Ivicom Brajdićem.

Novi su županijski vijećnici Ratimir Budinšćak, Miroslav Ivoš, Renata Glojnarić, Damir Halužan, Josip Maleković, Mirko Matić, Damir Mikuljan, Branka Pavošević, Paula Radišić-Huzjan, Damir Sesvečan i Stjepan Trcak iz HDZ-a, Vesna Bičak-Dananić, Vedran Boričević, Mirela Gajić, Sanja Horvat, Branimir Katalenac, Palma Klun-Posavec, Boris Mahač, Mirjana Mataušić-Pišl, Zoran Ostović i Senka Šparica-Živoder iz SDP-a, Ljubica Ambrušec, Brigitte Berulec, Vlado Horina, Marija Ledinski-Anić, Goran Maričić, Roman Rodić i Željka Šabarić iz HSS-a, Zlatko Hržić, Josip Jambrač, Sandra Starjački, Denis Tovernić i Mirko Žužić iz HNS-a, Mario Cvitan, Ivan Kumar i Josip Sesan iz HSU-a, Boris Babić, Ivica Brajdić i Lazar Grujić iz SU-a, Stjepan Črnjak i Željko Fadljević iz HSLS-a, Zlata Filipović i Zdravko Režek iz DC-a te Mile Ivančić i Željko Širanović iz HSP-a.

Da bi se održala tradicija županijskih zasjedanja koja gotovo ni u jednom slučaju, bar ne u proteklom mandatu, nisu protjecala glatko, ni ovo konstituirajuće u novom sazivu nije bilo iznimka. Zapelo je, naime, oko prijedloga kandidata za skupštinske dopredsjednike. Novoformirani odbor za izbor i imenovanja, u kojemu su Roman Rodić kao predsjednik te Željka Šabarić, Miroslav Ivoš, Renata Glojnarić, Mirko Matić, Zlatko Hržić, Palma Klun-Posavec, Boris Mahač i Željko Fadljević kao članovi, glasovanjem je predložio samo dva kandidata za dopredsjednike, Mariju Ledinski-Anić i Josipa Sesana dok Palma Klun-Posavec u glasovanju matičnog odbora nije prošla.

Zbog toga je SDP izrazio nezadovoljstvo, pa su Zoran Ostović iz SDP-a i Miroslav Ivoš iz HDZ-a za skupštinskom govornicom najprije „razmijenili mišljenja” o poimanju demokracije i demokratskim, odnosno nedmokratskim postupcima i načelima, a potom je SDP-ova ekipa zatražila stanku za press-konferenciju na kojoj je uime kluba cijele koalicije, SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DC-a Palma Klun-Posavec izrazila zgražanje, kako je rekla, da vladajuća koalicija pri predlaganju kandidata za skupštinske funkcije ne uzima u obzir činjenicu izravnog izbornog rezultata već unaprijed između sebe raspoređuje sva mjesta u Županiji što nije u skladu - naglasila je - ni s političkim, ni s demokratskim, a niti s moralnim stajalištima. Opozicija je - dodala je Klun-Posavec - s obzirom na 47 tisuća glasova, zaslužila bar jedno dopredsjedničko mjesto u Skupštini.

Vladajući su, pak, iskoristili svoje pravo u predlaganju jer ih ni zakon, ni statut, a niti poslovnik, ne obvezuju da opoziciji u ovom slučaju bilo što ponude, a glasovanjem su se izjasnili i protiv predloženog tajnog izglasavanja novih dopredsjednika tako da su u konačnici za dopredsjednike izabrani Marija Ledinski-Anić iz HSS-a i Josip Sesan iz HSU-a s 26 glasova za, 12 protiv i 7 suzdržanih, dok je novoizabrani skupštinski predsjednik Damir Mikuljan zadobio povjerenje većine i prošao s 35 glasova za i 10 suzdržanih. Prije njega konstituiranje nove županijske skupštine vodili su uime državnog ureda za upravu županijska pročelnica Katarina Belec do dobno najstarija vijećnica Marija Ledinski-Anić.

Na kraju konstituiranja na ukazanom povjerenju skupštinarima je zahvalio Damir Mikuljan te dodao da ga i suzdržani obvezuju da vodi računa o tome da je predsjednik svih izabranih u ovu Skupštinu. Naglasio je da očekuje da će se dosadašnja dobra suradnja između predstavničke i izvršne vlasti, bez obzira na izmijenjene uvjete, neposredan izbor župana i njegovih zamjenika, nastaviti i u ovom mandatu.

www.radiosvn.com

 

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002