09.03.2009.

Izvještajna skupština Udruge antifašista i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Pomladiti članstvo i pojačati ofenzivu protiv neprijateljskih elemenata

Izvještajna skupština Udruge antifašista i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Samoborski UAAB održao je 7. ožujka svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Na skupštini je usvojeno izvješće o proteklom radu, kojeg je iznio potpredsjednik SABA Samobora Josip Cetina, te je ocijenjeno da su svi planirani zadaci ostvareni. Cetina je istakao dobru suradnju i zahvalio na pomoći vodstvu Grada Samobora, gradonačelniku Antunu Dubravku Filipcu i dogradonačelnici Marici Jelenić. Istaknuo je i želju SABA za nastavkom započetih pregovora s Poglavarstvom Grada Svete Nedelje na planu uređenja spomenika poginulom borcu Pavlu Videkoviću. Izvještaj o financijskom stanju i materijalnom poslovanju u proteklom razdoblju podnijela je tajnica UAAB-a Anka Horvat.

Na skupštini je izložen i usvojen plan aktivnosti za naredno razdoblje, koji uključuje njegovanje i razvijanje tradicije antifašizma te borbu protiv falsificiranja povijesne istine i omalovažavanja NOB-a. Upozoreno je i na neadekvatnu i nezadovoljavajuću primjenu Deklaracije o antifašizmu, a osuđena je ofenziva neofašističkih i neoustaških elemenata. Posebno mjesto u planu aktivnosti za 2009. godinu zauzimaju obilježavanje Dana antifašističkih boraca te briga i skrb za spomenike iz 2. svjetskog rata. Naglašena je i važnost pomlađivanja članstva, a u tu svrhu vode se pregovori s nekoliko potencijalnih članova.

Za vrlo dobru suradnju i veliku pomoć u očuvanju spomenika o kojima SABA skrbi, dodijeljene su zahvalnice ravnatelju Samoborskog muzeja Miroslavu Milonjiću i kustosu Andreju Lapaineu.

Skupštinu su pozdravili predstavnici SAAB Hrvatske Vedran Žuvela i Vinko Šunjara, članovi Predsjedništva SAABH, te glavni tajnik SAABH Petar Raić. Iz susjednog Zaprešića skupštinu je pohodio tamošnji predsjednik UAAB Zvonimir Smrekar. Iz Udruge 151. samoborske brigade Skupštinu je pozdravio njezin tajnik Josip Telišman. Iz susjedne Slovenije prisustvovali su predstavnici slovenskih udruga iz Krškog, Brežica i Slovenske Vasi, s kojima samoborski UAAB izvrsno surađuje.

Iz redova političkih stranaka gosti skupštine su bili predsjednici i predstavnici SDP-a Samobora Željko Žarko, iz SDP-a Svete Nedelje Vlado Tuweg i iz SDP-a Zaprešića Denis Begić. Uz njih, skupštini su nazočili i predstavnici samoborskog SRP-a na čelu s predsjednikom Milanom Vasiljevićem.

Sanja Horvat

 

Izvještajna skupština Udruge antifašista i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002