25.02.2009.

Grijanje u Južnom naselju opet raspalilo strasti

Skupi, a netransparentni

Grijanje u Južnom naselju opet raspalilo strasti

Računi za grijanje koji su stanovnicima Južnog naselja stigli za siječanj izazvali su dosta iznenađenja među tamošnjim građanima Samobora. Kako kažu predsjednik Mjesnog odbora Bogumila Tonija Ante Žonja i tajnik Božidar Svetić čuli su dosta pritužbi po toj temi. I to ne samo što se tiče cijene, jer, kažu, svjesni su da potrošeno treba platiti, nego više po pitanju transparentnosti obračuna. Naime, stanove u Južnom naselju grije tamošnja toplinska stanica (kotlovnica).

- Naš mjesni odbor je pratio nadogradnju kotlovnice u Južnom naselju, koja je trebala prijeći na plinsko gorivo. Međutim, iako je sve pripremljeno i osposobljeno za plin, oni ga ne koriste, nego se i dalje grijemo na laka ulja. To nas je iznenadilo, jer energenti su, što se tiče nafte, pojeftinili, a cijena grijanja je išla na gore – kaže Žonja objašnjavajući kako im nije sasvim jasan ni sistem obračuna kalorijske potrošnje, odnosno preračuna toplinske energije u kilovate.

- Međutim, najveći problem je na području Južnog naselja to što imate potrošače s jednakom kvadraturom, a s različitom cijenom grijanja. Također, u mojoj zgradi na Trgu Antuna Mihanovića, u usporedbi s ostalim zgradama u Južnom naselju, za grijanje stana od 56 kvadrata plaćamo oko 200 kuna više. Rečeno nam je da je to zbog potrošnje energije u dovodu do naše podstanice, no, mi smo sudjelovali u izgradnji tog dovoda pa bi to trebalo vjerojatno nekako biti kompenzirano – pojašnjava Žonja, dok Svetić dodaje još jedan primjer zbog kojeg su mnogi nezadovoljni.

- Konkretno, imam radijatore u stanu za nekih 12 kilovata, međutim, oni u dotičnim momentima ne griju niti blizu tome. Bolje grije peć od 2 kW. Znači, ne dobivamo snagu koju nam obračunaju, a platimo punu cijenu, dok se stanovi ne griju toliko. Osim toga, u HEP Toplinarstvu niti ne znaju kolike su točne kvadrature stanova ni koliko je energetskih elemenata u svakoj kući, a to bi netko trebao napraviti – mišljenja je Svetić.

- Mi želimo transparentnost. Nitko nije protiv toga da se računi plate. Međutim, kad dobijete račune za koje ne znate što znače i jesu li dobro obračunati, naravno da ljudi sumnjaju. Želimo da budu transparentni u obračunu – zaključuje Žonja, najavljujući kako će Mjesni odbor pokušati učiniti što je u njihovoj moći da komunikacija između ponuđača usluge i potrošača bude bolja.

Kruno Solenički

Stanari, dogovorite se!

Što se tiče različitih cijena za iste kvadrature, u HEP Toplinarstvu nam je pojašnjeno da se radi o razlikama koje ovise od zgrade do zgrade, odnosno od podsustava do podsustava. Naime, svaka zgrada (ili nekoliko njih spojenih u isti podsustav) ima svoje zasebno brojilo toplinske energije i računi se ispostavljaju na temelju tog očitanja. Cijena od podsustava do podsustava, iako su spojeni na istu toplanu, kao u slučaju Južnog naselja, tako može varirati i do 30%, rečeno nam je. Što se tiče kvadrature stanova prema kojoj HEP Toplinarstvo obračunava cijenu grijanja, rečeno nam je da se radi o kvadraturi zatečenoj u projektnim dokumentima u vrijeme preuzimanja posla. Jesu li u međuvremenu stanari radili lođe, širili stanove ili postavljali nova grijaća tijela, nešto je o čemu bi trebali razmišljati predstavnici stanara zgrada i što bi stanari zgrade trebali riješiti među sobom. Kako nam je rečeno, HEP Toplinarstvo sigurno ne misli ići u reviziju kvadrature stanova.

 

Grijanje u Južnom naselju opet raspalilo strasti

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002