23.06.2009.

Joža Prudeus mimo svoje volje već je godinama član uredništva Samoborskog lista

Prosim vas, dajte me već jedamput izbrišite!

Joža Prudeus mimo svoje volje već je godinama član uredništva Samoborskog lista

Samoborski pisac, pjesnik, učitelj (od nedavno u mirovini), propagandist i, sve u svemu, osebujna osoba Joža Prudeus, definitivno nema sreće s domaćim poimanjem koncepta autorskih prava ili intelektualnog vlasništva. No, ovaj put ne radi se o već bezbroj puta opjevanoj Muci po Vatrenima (Prudeus je vlasnik prava na ime Vatreni, koje se često zloupotrebljava, op.n.), nego o potrebi zaštite osobnog imena i ugleda.

Naime, kako nam se požalio Prudeus, već ga se godinama navodi u impressumu Samoborskog lista kao člana uredništva tih novina, iako, tvrdi on, nikad u tom uredništvu nije bio, niti je surađivao s listom na ikoji urednički način!

- Svojedobno su u Samoborskom listu bile objavljene neke moje kozerije, ali kako sam i zašto upisan kao član uredništva potpuno mi je nejasno – kaže Prudeus, napominjući kako od 2005. godine neuspješno pokušava privoljeti odgovorne iz tih novina da ga se briše iz impressuma. Pokušao je javnim putem, pokušao je osobno razgovarati s direktorom Samoborskog lista Krešom Petrokovim, a do urednika, Waltera Turnšeka, koji bi po nekoj logici stvari trebao biti najodgovorniji za objavljeno u listu kojeg uređuje, nije nikada uspio doći.

- Čovjeka koji je potpisan kao glavni urednik niti poznam, niti sam ga ikad vidio ili čuo za njega – kaže Prudeus i dodaje da je odlučio prekinuti čitavu stvar sudskim putem.

- Zašto bi se netko igrao mojim imenom? To je vrlo nekorektno i zato sam Općinskom državnom odvjetništvu poslao Zahtjev za žurnu zaštitu narušenog ugleda, tražeći da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obveza provedu istragu o osobi Josipu Prudeusu koji se navodi u impressumu Samoborskog lista 1904. Naime, odgovorno tvrdim da taj Joža Prudeus nisam ja! – objašnjava Prudeus. Joža. Prudeus.

Stoga u Zahtjevu Općinskom državnom odvjetništvu stoji: "Moguće je da se radi o osobi istog imena i prezimena, ali zahtijevam da se možebitna dvojba i ikakva sveza sa mnom otkloni. Zbog meni nepoznate osobe Josipa Prudeusa, člana uredništva lista, ja imam nepotrebne probleme, degradira se moj 40-godišnji rad kojeg sam časno obnašao kao učitelj, književnik i novinar, te u vrijeme pred mirovinu trpim veliku moralnu štetu.

Tražim od Naslova da se u što kraćem roku utvrdi tko stoji iza identičnog imena, smatrajući nužnim da ga se, ukoliko je riječ o nekom drugom, zakonskom atribucijom (navođenjem imena oca, adrese, zanimanja i sl.) odvoji od mene".

Urednik Samoborskog lista Walter Turnšek, na naš upit o Joži Prudeusu kao članu njegovog uredništva te inzistiranju da ga se izbriše iz impressuma, ostao je iznenađen.

- Nemam nikakve informacije o tome, nitko me nije obavijestio o tako nečem. Ne znam tko je Joža Prudeus i ja ga osobno ne poznam, a vjerojatno se radi o tome da je nekad radio u Listu pa je zato ostao u impressumu – rekao nam je Turnšek, uz zaključak da će reći direktoru da poduzme nešto po po tom pitanju.

Direktor Krešo Petrokov rekao nam je pak da se radi o tehničkom propustu.

- Mijenjali smo format lista iz većeg u manji pa su u tiskari zaboravili promijeniti impressum, odnosno maknuti ime Jože Prudeusa. Ali, svakako da ćemo ga izbrisati – najavio je kratko Petrokov.

K.S.

Odjavak iz 2005.

Joža Prudeus je na činjenicu da je bez razloga upisan u impresumu Samoborskog lista kao član uredništva pokušao reagirati i javnim “Odjavkom” koji je, između ostalog, bio objavljen i na stranicama Glasnika.

“Koristim priliku i ustupljeni prostor da kolegu Krešimira Petrokova i njegovog intimusa, nepostojećeg Waltera Turnšeka, upozorim na činjenicu da nisam član uredništva Samoborskog lista, ter ih molim da me brišu iz impresuma” – napisao je Prudeus tada. No, ni javna molba iz listopada 2005. nije urodila plodom.

FOTO: Navodni urednik Samoborskog lista Walter Turnšek nema pojma tko je Joža Prudeus

 
23.06.2009.

Stanovnici Rudarske drage traže načine za discipliniranje vozača

Peticijom do sigurnijeg prometa

Stanovnici Rudarske drage traže načine za discipliniranje vozača

Stanovnici Rudarske drage ovih dana potpisivali su peticiju kojom od gradonačelnika i gradske uprave traže sigurniji promet kroz svoju ulicu. Naime, nedavno završeno polaganje kanalizacije i asfaltiranje ove prometnice, kojom dnevno prođu stotine automobila, kamiona i autobusa na putu za Rude i Jasku, natjeralo je građane da zatraže i prometne znakove, ležećeg policajca i odgovarajuću signalizaciju, kako bi vozači postali oprezniji i smanjili jurnjavu. Danas nije rijetkost da pojedini neodgovorni automobilisti i motoristi kroz Rudarsku dragu i njezine zavoje "potegnu" i sa stotinjak kilometara na sat, što je, s obzirom da ulica nema pločnika, vrlo opasno za sve njezine stanovnike, posebno djecu.

- Naša ulica posve je zaboravljena od strane gradskih vlasti - napominju građani Rudarske drage. Dodaju, a to je također traženo peticijom, da je neophodno uređenje autobusne stanice na križanju s ulicom Gračec. Tamo, naime, više nema ni oznake za postaju, ni ugibališta, niti mjesta za čekanje Samoborčekova autobusa koji prometuje za Rude. Trenutačno, dok novim asfaltom jure neodgovorni vozači, čekanje autobusa u Rudarskoj dragi nesiguran je posao.

Peticiju su potpisali skoro svi odrasli stanovnici ove ulice, a predat će je Kreši Beljaku, novom gradonačelniku. Od njega se očekuje da pokrene procese koji će pomoći da stanovnici zaboravljene Rudarske drage sigurnije hodaju svojom ulicom.

I.H.

 

Joža Prudeus mimo svoje volje već je godinama član uredništva Samoborskog lista

Stanovnici Rudarske drage traže načine za discipliniranje vozača

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002