22.04.2009.

Dan planeta zemlje u organizaciji POU Samobor

Zemlja je naš jedini dom

Dan planeta zemlje u organizaciji POU Samobor

Predavanje: I moja kuća može biti energetski neovisna

Predavanje je počelo predstavljanjem kuće Branka Mihaljeva u Bestovju. Okupljene je proveo kroz sve faze gradnje od temelja do krova, s posebnim osvrtom na izolaciju i sisteme grijanja i ventilacije. Upravo po tome ova se kuća razlikuje od standardne gradnje. Sustav grijanja je proveden putem geotermalne pumpe tj. "dizalice topline", dok je sustav ventilacije izveden pomoću šezdesetak metara PVC cijevi ukopane oko kuće.

Pitanja prisutnih odnosila su se prvenstveno na cijenu cijelog sustava. Radi se o cca 15% višoj cijeni od standardne gradnje, koja se vraća kroz cijenu energenata kroz nekoliko godina. Najveće investicije su izmjenjivač zraka (5.000 €) i geotermalna pumpa (6.000 €). Mihaljev je na koncu poručio da je sama kvaliteta življenja u takvom prostoru dovoljna satisfakcija, a da se uloženo vrlo brzo vrati kroz drastično malu potrošnju energenata.

Izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Ljubomir Miščević predstavio je PASS net projekt Europske Unije, koji promovira gradnju pasivnih kuća i obnovu starih prema što manjoj potrošnji energenata. Predstavljajući cijeli projekt pokazao je i niz kuća koje su izgrađene vođene tom idejom u Hrvatskoj (Kupinečki Kraljevac, Marija Bistrica, Špansko).

I.H.

Osvrt jedne Samoborke na predavanje

Živimo u divnom gradu kojeg vode nezainteresirani muškarci. Pokazalo je to i interesantno i vrlo aktualno predavanje, održano u srijedu 22. travnja, na sam Dan planeta Zemlje, nazvano I moja kuća može biti energetski neovisna.

I opet se odazvala žena. Jedna i jedina, pristojna ili zainteresirana, ili tek žena u tijeku s vremenom. Jedina žena iz sadašnje nam vladajuće ekipe – Marica Jelenić, uspjela je (što niti jedan muški kolega nije - jer oni imaju previše posla oko osobnih promocija prije nadolazećih lokalnih izbora) odvojiti dio svog slobodnog vremena i odazvati se pozivu na predivno, korisno, duhovito i nadasve inspirativno predavanje.

POU Samobor je uspjelo na taj veliki dan obilježavanja jedine nam planete Zemlje dovesti u naš uspavani, nezainteresirani grad cijenjenog profesora Ljubomira Mišćevića, dipl.ing.arh, začetnika i svjetskog promotora projektiranja niskoenergetskih kuća, čovjeka koji je projektirao prvu pasivnu kuću u Hrvata. Kuća se, usput rečeno, nalazi na području našega grada, vlasništvo je gospodina Mihaljeva, ekološki osviještenog gospodina od kojeg bi svi mogli učiti.

Tužno je i pomalo sramotno da je ovo predavanje čulo i zaista sa zanimanjem slušalo jedva 20 Samoboraca. Od političara i vlasti samo već spomenuta Marica Jelenić, od struke jedva jedan predstavnik. I, na kraju, nažalost, predano i iscrpno izlaganje o tako važnoj temi kao što je ekonomsko-ekološka održivost čovječanstva, završi neugodnim primjedbama i ispadima jednog nestručnog provokatora iz malobrojnog slušateljstva!

A ako se pak osvrnemo na projekte koji su navedeni kao svijetli primjeri primjene tih novih standarda gradnje, energetski vrlo učinkovite (konkretno u Zaprešiću), zapitamo se zašto je Samobor zaslužio takvu stagnaciju razvoja i zašto smo tako ekološki neosviješteni?

Ipak je to zbog nas samih - Samoboraca i stanovnika ovog grada, vrlo poželjnog za življenje po mnogim anketama! Jer, ako nismo u stanju odvojiti par ugodnih sati za predavanje o aktualnim i akutno bolnim temama, teško ćemo žrtvovati nešto više za opće dobro! Zar će moju i vašu energetsku problematiku riješiti neki novi ili stari gradonačelnik ili premijer?

Na kraju toplo i iskreno hvala gospodinu Branku Mihaljevu i profesoru Miščeviću na predavanju koje je izloženo srcem, kao da nas je bilo barem tisuću. Oni nisu došli u naš grad da ih slušamo kako lijepo zbore, već bi bili sretni da netko čuje!

Biba Fleiss

Predavanje o seksualno prenosivim bolestima uz koncert demo bendova

Predavanje u petak, 24. travnja, možda i nije u potpunosti uspjelo, ali je zato koncert bio maksimalno posjećen. Nastupili su Angel of Fire, Slijepa ulica, Vrijeme batina, Anatomija, Incident, Stillborn, Legura, The Rock Flock i Krlja.

Bendovi sasvim različitih stilova, od laganog pop-rocka do death metala, zadovoljili su svačiji ukus pa se osim najvjernijih, koji su izdržali cijelo vrijeme, publika neprestano mijenjala. Koncert je potrajao do pola jedan i pokazao da Samobor žeđa za ovakvim događanjima. Mladi nemaju program za sebe niti se nalaze u ovoj kulturnoj ponudi pa je vrijeme da se okrenemo njima i pružimo im šansu za ovakve nastupe.

I.H.

Sajam proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja

Na sajmu zdrave kozmetike i ljekovitog bilja sudjelovali su izlagači iz cijele Hrvatske. Zanimljivu ponudu kozmetike moglo se vidjeti na štandu Smilje i bosilje d.o.o. koji predstavlja Oshadi eterična i bazna ulja i koji posjeduje najviše certifikate o ekološkoj proizvodnji. Osim njih, Avalis grupa je predstavila svoje kozmetičke proizvode koji zadovoljavaju sve potrebne certifikate o prirodnoj kozmetici. Sve kreme i ulja su se mogli isprobati na licu mjesta, a izlagači su imali i sajamski popust od 10%.

OPG Tatjane Pokupec Božić i OPG Siniše Jakuša predstavili su se vlastitom proizvodnjom eteričnih ulja lavande, smilja i borovice, također ljekovite i kozmetičke kreme od vlastitih sirovina. OPG PPTUZ SB Samobor predstavio se proizvodnjom matičnjaka, mente i koprive za velike proizvođače ljekovitih pripravaka i čajeva poput Agristara, koji svoje proizvode plasiraju na inozemno tržište. Tvrtka Suban je nastupila svojom standardnom paletom proizvoda kojom je već godinama sinonim za ljekovite pripravke i daleko izvan područja Samobora, dok je OPG Sirovica ponudilo svoje izvrsno kupinovo vino. Časopis Liječenje biljem na svom je štandu poklanjao primjerak časopisa iz veljače, dok se sve starije brojeve moglo kupiti po vrlo povoljnim cijenama.

I.H.

 
22.04.2009.

Donacija Grada Samobora obitelji čija je kuća stradala u požaru

Izgorjela kuhinja i potkrovlje

Donacija Grada Samobora obitelji čija je kuća stradala u požaru

U stambenom objektu u Gluščić Bregu u noći s nedjelje na ponedjeljak (s 19. na 20. travnja) došlo je do požara na obiteljskoj kući na broju 53, u obitelji Mirka Gluščića s četvero malodobne djece. Požar je izbio u kuhinjskom dimnjaku i proširio se na hodnik, dvije smočnice i potkrovlje, a gasili su ga pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Samobor. U požaru je oštećena kuhinja sa svim kućanskim aparatima, a u potkrovlju je izgorjela velika količina odjeće i dio namještaja.

Kako bi se pomoglo obitelji u kojoj su roditelji nezaposleni i primaju samo sredstva sa Zavoda za zapošljavanje te dječji doplatak, gradonačelnik Grada Samobora Antun Dubravko Filipec odobrio je kupnju kućanske tehnike iz proračunskih sredstava Grada Samobora. Za obitelj su nabavljeni štednjak na drva, hladnjak, perilica rublja, pribor i servis za jelo te posuđe. Obitelj je obišao gradonačelnik sa suradnicima kako bi se dogovorila i pomoć u građevinskom materijalu. Donaciju je odobrila i trgovina J.M. Poljak iz Samobora. U sanaciji objekta dobrovoljno su se angažirali pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Samobor.

M.Š.

 
22.04.2009.

Pučko otvoreno učilište i ove godine priredilo bogat program u povodu Dana planeta Zemlje

I ja mogu spasiti svijet!

Ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje u Samoboru i ovaj put je na sebe preuzelo Pučko otvoreno učilište. Tako će od 22. do 26. travnja pod motom I JA MOGU SPASITI SVIJET POU Samobor svima zainteresiranima ponuditi program kojim bi, kažu organizatori, htjeli naglasiti osobni pristup globalnim problemima.

- Svijest o potrebi za promjenom ponašanja sviju nas postaje glavnim kulturološkim izazovom. Milijuni znanstvenika, kulturnjaka, umjetnika, profesora okupljenih oko temeljne ideje o predstojećoj kataklizmi spremno se uhvatilo u koštac s uvriježenim, lošim ponašanjem u zajednici, u želji da na taj način daju svoj doprinos zaustavljanju neizbježnog poništenja civilizacije. Ovogodišnjim obilježavanjem Dana Zemlje, stoga, naglašavamo individualni angažman svakog pojedinca i njegovu individualnu odgovornost za planet – zaključili su u Pučkom otvorenom učilištu i priredili sljedeći niz događanja:

U srijedu, 22. travnja u 18 sati, u Maloj dvorani mr.sc. Branko Mihaljević i prof. Ljubomir Miščević pozabavit će se problemom suživota energetike, arhitekture i ekologije. Predavanje pod nazivom I moja kuća može biti energetski neovisna dat će odgovore na pitanja dostupnih načina korištenja alternativnih energetskih izvora u stvaranju energetski pasivnih kuća i održive arhitekture.

Dvostruki program u petak, 24. travnja, nudi pak predavanje dr.sc. Dubravka Lepušića o neveseloj temi spolno prenosivih bolesti. Znanje je užitak - naziv je predavanja i projekta poznatog i izvan granica Hrvatske, koji bi trebao adolescentima prenijeti informacije o spolno prenosivim bolestima te važna znanja o prevenciji raka vrata maternice. Početak je u 18:00 u Maloj dvorani Hrvatskog doma. Istog dana o stečenim informacijama mladi će moći raspraviti uz koncert demo bendova od 19 i 30 na Trgu Matice hrvatske.

Subota, 25. travnja, od 10 do 18 sati predviđena je za održavanje sajma zdrave kozmetike i ljekovitih pripravaka u Maloj dvorani. Želja je okupiti sve proizvođače ljekovitog i aromatičnog bilja, polaznike programa proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja te proizvođače zdrave kozmetike u okviru POU Samobor. Naime, promoviranjem ekološke proizvodnje ljekovitoga bilja zagovara se održive, perspektivne i savjesne gospodarske grane koje ne štete Zemlji. A i radi se o proizvodima idealnima za izvoz u EU.

Na kraju, program obilježavanja Dana planeta Zemlje u Samoboru bit će zaokružen filmskim maratonom u lokalnom kinu. U subotu, 25. travnja, od 18 sati predviđeno je prikazivanje Pixarovog animiranog remek djela Wall, potom u 20 sati film Ja sam legenda, u verziji s Willom Smithom u glavnoj ulozi, te od 22 sata najfriškije viđenje filma Dan kad se Zemlja zaustavila s Keanu Reevesom. Gledanjem filmova, prisustvom predavanjima ili obilaskom sajma vrlo vjerojatno nećete baš spasiti svijet, ali ćete se barem dobro zabaviti i pokazati da biste mogli, kada biste htjeli.

K.S.

 
22.04.2009.

Vipnetova antena postavljena u Ulici Dobriše Cesarića uznemirila građane

Ona zrači zrake kroz zrak!

Vipnetova antena postavljena u Ulici Dobriše Cesarića uznemirila građane

Stanovnici Ulice Dobriše Cesarića nemalo su se iznenadili kad su u dane pred Uskrs doživjeli uzdizanje pod nebesa tajanstvene antenske tvorevine. U dvorištu označenom tablom poduzeća Auto Blažević, pored nekoliko parkiranih kamiona niknula je antena za koju su, vlastitim istraživanjem, susjedi doznali kako je riječ o repetitoru za GSM, odosno o Vipnetovoj baznoj stanici za mobilnu telefoniju.

Svoju zabrinutost zbog njenog postavljanja u blizini obiteljskih kuća (40-ak metara udaljenosti), strah od eventualnih posljedica zračenja i bojazan za rušenje vrijednosti nekretnina u okolici antene stanovnici Ulice Dobriše Cesarića iskazali su nam u brojnim pozivima u redakciju. No, ono što ih je najviše zanimalo je odgovor na pitanje zbog čega nitko od susjeda nije bio obaviješten da se planira postavljanje bazne stanice i tko je to uopće odobrio?

A tu stvari postaju zanimljive. Naime, okvir za cijelu priču postavio je novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji, koji je od prošle godine antene mobilnih operatora tretirao kao klasične građevine. Drugim riječima, za njihovo postavljanje potrebno je bilo ishoditi lokacijsku dozvolu, dobiti potvrdu na idejni projekt, valjan izvod iz katastarskog plana... I najbitnije - izdavanje dozvola za takve objekte prebačeno je s nadležnog ministarstva na lokalnu samoupravu. Tako je na gradskim uredima da na temelju važećih prostornih planova u kojima bi trebale biti predviđene zone za objekte posebne namjene, kao što su telekomunikacijski objekti, odluče o dozvolama za postavljanje baznih stanica. Međutim, provjera u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša pokazala je kako za navedenu baznu stanicu nije izdana nikakva suglasnost. Kako nam je rekao pročelnik Mladen Ogrinc, investitor nije od Grada zatražio lokacijsku dozvolu niti bilo koju drugu dozvolu ili suglasnost!

Drugim riječima, radi se o objektu upitne legalnosti za koje je nadležna građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i u čijim rukama je čitav slučaj nakon prijave građana.

K.S.

Odgovor Vipneta

To je zdravo da zdravije biti ne može!

Na upit o baznoj stanici u Ulici Dobriše Cesarića stigao nam je sljedeći odgovor:

"S obzirom na zahtjeve naših korisnika za dodatnim poboljšanjem kvalitete mobilnog signala na tom području Samobora, planirali smo postaviti objekt privremenog karaktera u Ulici Dobriše Cesarića. Podnijeli smo zahtjev za lokacijsku dozvolu temeljen na tome da je Prostornim planom predviđeno postavljanje telekomunikacijske infrastrukture na toj lokaciji, pa smo time pokrenuli i postupak legalizacije.

Inače, Vipnet želi svim svojim korisnicima omogućiti kvalitetno korištenje proizvoda i usluga na području cijele Hrvatske, pa tako i na području Samobora. Uostalom, na to nas obvezuje i naša koncesijska dozvola. Dok se dio korisnika protivi postavljanju baznih stanica, veći dio korisnika želi kvalitetan signal.

Razumijemo zabrinutost građana o utjecaju baznih stanica na njihovo zdravlje, jer se već godinama širi potpuno neutemeljeni strah, koji nije zasnovan ni na kakvim dokazima i valjanim argumentima. Međutim, Vipnet kao društveno odgovorna tvrtka stalno provodi mjerenja o utjecaju mreže na zdravlje i okoliš. Mjerenja su potvrdila da su sve izmjerene vrijednosti daleko ispod zadanih. Ujedno, sva do sada provedena znanstvena istraživanja utvrdila su da elektromagnetska polja što ih stvaraju bazne stanice ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i okoliš.

Važno je napomenuti da se u Hrvatskoj primjenjuju standardi koji su 2,5 do 5 puta stroži od onih prihvaćenih u EU. Vipnet, prije puštanja baznih stanica u rad, provede sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, na temelju kojih Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdaje suglasnost o puštanju u rad bazne stanice. Također, Vipnet ima mišljenje Ministarstva zdravstva da naša mreža ne utječe štetno na ljudsko zdravlje i okoliš.

 

Dan planeta zemlje u organizaciji POU Samobor

Donacija Grada Samobora obitelji čija je kuća stradala u požaru

Pučko otvoreno učilište i ove godine priredilo bogat program u povodu Dana planeta Zemlje

Vipnetova antena postavljena u Ulici Dobriše Cesarića uznemirila građane

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002