15.05.2009.

Samoborski maturanti ušli u Guinessovu knjigu rekorda

Rekordna generacija '09!

Samoborski maturanti ušli u Guinessovu knjigu rekorda

Samoborski maturanti, njih 300-tinjak, i ove su godine svoj ulazak u "odraslost" obilježili najvećim sinkroniziranim plesom na svijetu – maturalnom quadrillom na središnjem gradskom trgu.

Zajedno s više od 30000 svojih vršnjaka iz 7 europskih zemalja, koordinirani zajedničkim radio signalom koji je mlade povezao točno u podne 15. svibnja, samoborski su maturanti zaplesali na taktove Straussove Fledermauss-Quadrille. Pomno uvježbani pod paskom Športskog plesnog kluba Samobor, koji je i ove godine na sebe preuzeo organizacijski dio, momci i djevojke generacije 2009. precizno i s osmjesima na licima otplesali su dogovoreno, a trenutak kad je objavljeno da su uspjeli u svom naumu, pomoći oboriti prošle godine postavljeni Guinessov rekord od 27400 rasplesanih maturanata, izazvao je pravu eksploziju oduševljenja!

Pozitivnoj energiji koja se širila s Trga kralja Tomislava nisu odoljeli ni brojni sugrađani koji su iskoristili priliku kako bi svojim fotoaparatima i mobitelima zabilježili koreografiju samoborskih maturanata, uz poneki sjetni uzdah i žal što u njihovo vrijeme nije postojala slična manifestacija koja bi obilježila ulazak u zrelost. Kako bilo, samoborski maturanti nakon "obavljenog posla" zaputili su se na zasluženi odmor i slavlje, norijadu koja je nastavljena na Vugrinščaku.

K.S.

 
15.05.2009.

Uz pomoć Samoborke uređena ceste i oborinska odvodnja u Grdanjcima

Život u Grdnjacima se normalizira

Uz pomoć Samoborke uređena ceste i oborinska odvodnja u Grdanjcima

Kao što je već poznato, otvaranjem kamenoloma Škrobotnik i dolaskom kamiona koncesionara Samoborke i ostalih tvrtki promijenili su se životni uvjeti u Grdanjcima. U prvi plan je izbila sigurnost svih sudionika u prometu, osobito školske djece, pa je održano i nekoliko prosvjeda u centru Grdanjaca koji su rezultirali i sastankom svih zainteresiranih strana – Grada Samobora, predstavnika Mjesnog odbora, Županijske uprave za ceste, policije i Samoborke. Potpisan je i sporazum između ŽUC-a i Samoborke o sanaciji prometnice. Već prije je postojala inicijativa Gradskog vijeća koju je pokrenuo vijećnik HSLS-a Danijel Horvat o uređenju nogostupa do pilane i proširenju ceste prema Bregani (uz postavu semafora koji će pokazivati prekoračenje brzine i uređenje šetnice kroz polje), što je sada i učinjeno. Samoborka je proteklih mjeseci, suočena s tim problemima, krenula u njihovo rješavanje te je cesta proširena i asfaltirana kroz mjesto te je uređen nogostup.

No, vlasnik Samoborke Želimir Kodrić otišao je i korak dalje odlučivši pridonijeti poboljšanju komunalnog uređenja Grdanjaca. Tako bilježimo donaciju radova na ukapanju cijevi oborinske kanalizacije, što je ponovno bila inicijativa vijećnika Horvata, budući da se prema projektu kanalizacije u Grdanjcima mora odvojiti oborinska od fekalne kanalizacije i ugraditi separatori. Kako nam je rekao, Samoborka je dala svoje ljude, mehanizaciju i pijesak, a Grad Samobor je dao cijevi, beton i slivne rešetke. Na dijelu dužine 225 metara Samoborka u potpunosti donira iskop, materijal i zatrpavanje, a preostalih 270 metara oborinske odvodnje za Mjesni odbor će napraviti po simboličnoj cijeni od 10.000 kuna.

Inače, ukupni radovi na županijskoj cesti od Bregane do Grdanjaca s uređenjem nogostupa procjenjuju se na 2,5 milijuna kuna, a Samoborkina donacija u ovoj i prošloj godini Mjesnom odboru je oko 200.000 kuna.

M.Š.

 
15.05.2009.

Turistička zajednica Svete Nedelje obilježila 10. obljetnicu svog rada

Mala, ali hrabra ekipa

Turistička zajednica Svete Nedelje obilježila 10. obljetnicu svog rada

Turistička zajednica Grada Svete Nedelje priredila je 11. svibnja u županijskom turističkom uredu u Zagrebu bogat prezentacijski program u povodu 10. obljetnice svoga rada. Riječ je u prvom redu o prigodnoj izložbi umjetničkih fotografija Romea Ibriševića s kojim ova turistička zajednica posljednje dvije godine tijesno i uspješno surađuje, a koje preko majstorskog oka i vrhunskih foto objektiva oslikavaju Svetu Nedelju kakva se ne prepoznaje na prvi pogled. Fotografije će ostati izložene do 1. lipnja.

Nakon uvodnog pozdrava direktorice županijske turističke zajednice Ružice Rašperić, predsjednica svetonedeljske turističke zajednice Ksenija Gabriša osvrnula se ukratko na proteklih 10 godina rada napomenuvši ustrajnost male, ali hrabre ekipe u stvaranju prepoznatljivog turističkog imidža svetonedeljskog kraja, ponajprije kao destinacije za izletnički turizam, za pješačke, planinarske i biciklističke pohode, sportski i rekreacijski ribolov, te atraktivnu i biranu ugostiteljsku ponudu. Kruna postignutoga vidljiva je i u nedavno objavljenoj imidž brošuri u izdanju Turističke zajednice Grada Svete Nedelje.

Jedno drugo izdanje, časopis Meridijani istoimene izdavačke kuće, glavnu temu svog svibanjskog broja na 20-ak stranica posvetio je Svetoj Nedelji kao najmlađem hrvatskom gradu, o čemu je u sklopu ove prezentacije govorila urednica izdanja Petra Somek, istaknuvši da je za nju Sveta Nedelja preko atraktivnih fotografija i tekstualnih otkrića pravo iznenađenje i dar prirode i ljudskoga rada kakvo će, uvjerena je, sigurno biti i za brojnu čitalačku publiku ovog hrvatskog časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja.

U županijsku prezentaciju turističke Svete Nedelje izvrsno se uklopila i nova gradska manifestacija Dragi naš kaj, svetonedeljskog radija, koji je u tome naišao na bezrezervnu potporu s puno strana, a zaštitna voditeljska maskota gastro-etno manifestacije i glazbenog festivala, koji će se održati 31. svibnja na obalama jezera u Orešju, Davorka Kuhar Barek u skladu s priredbom ga je i najavila pred okupljenima te se potom u kočiji s konjskom zapregom i u pratnji triju zgodnih i mladih puca provozala zagrebačkim ulicama i Trgom bana Jelačića, ne bi li i Zagrepčane pozvala na ovu novu svetonedeljsku manifestaciju.

Sve ovo skupa začinio je svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin proglasivši izložbu otvorenom i naglasivši da je zadaća gradske uprave da Svetu Nedelju promišljenim potezima očuva ovakvom kakva je prikazana na ovdje izloženim fotografijama, ali i oplemeni novim zahvatima, koji neće narušiti staro i dobro. Otvorenju u Preradovićevoj ulici u Zagrebu nazočili su predstavnici Ministarstva turizma, Zagrebačke županije, Grada Svete Nedelje i drugih turističkih zajednica iz naše županije.

www.radiosvn.com

 

Samoborski maturanti ušli u Guinessovu knjigu rekorda

Uz pomoć Samoborke uređena ceste i oborinska odvodnja u Grdanjcima

Turistička zajednica Svete Nedelje obilježila 10. obljetnicu svog rada

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002