19.01.2009.

Svetonedeljski čelnici najavili viziju Svete Nedelje u 2009. godini

Normalnih 60 milijuna kuna

Svetonedeljski čelnici najavili viziju Svete Nedelje u 2009. godini

Ulaskom u novu (izbornu) godinu, svetonedeljski čelnici odlučili su krenuti u svojevrsnu medijsku ofenzivu. S ciljem bolje medijske prezentacije odlučili su jednom mjesečno održavati tiskovne konferencije da bi javnost dobila bolji uvid u ono što aktualna vlast radi ili namjerava napraviti.

- Kad jedan Karlovac ili Sisak najave da će utrošiti 50-ak milijuna kuna u izgradnju komunalne infrastukture to onda bude medijski popraćeno, čak i na naslovnicama. A kad mi radimo iste stvari onda se to uzima kao nešto normalno, što nas s jedne strane i veseli, jer znači da smo ljude naučili na određeni standard, no s druge strane se nadamo da će i ono što je normalno postati medijima zanimljivo – pojasnio je predsjednik svetonedeljskog Gradskog vijeća Krunoslav Markovinović ideju iza tiskovne konferencije koja je održana u ponedjeljak, 19. siječnja, u prostorijama vijećnice.

Tako su Markovinović i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin okupljene upoznali s glavnim gradskim komunalnim projektima, za koje je u 2009. godini rezervirano oko 60 milijuna kuna. Predviđen je završetak radova na cestama u centru Svete Nedelje, kao i oni na križanju Kerestinečke i Svetonedeljske te bi se počelo s izgradnjom nogostupa na tom dijelu, kao i u Ulici kralja Tomislava od škole do nove ceste. Razmišlja se i o zamjeni semafora na Tuđmanovoj još jednim rotorom, a završili bi se vodovodni i kanalizacijski poslovi za nizinski dio Svete Nedelje te bi se, čim se stvore uvjeti sa zagrebačke strane, počelo s istim poslovima vezanim uz Kerestinec i Malu Goricu, najavio je gradonačelnik.

- Također, imamo kompletnu dokumentaciju potrebnu za izgradnju škole u Rakitju, a radove očekujemo početkom proljeća. Tamo je situacija s brojem učenika kritična i neophodno je ići u proširenje kapaciteta. Novac za investiciju je osiguran u županiji, Ministarstvu obrazovanja i u gradskom proračunu, tako da se mogu raspisati natječaji za izgradnju – najavio je Prahin, ustvrdivši pak kako će problem kod gradnje biti smještaj učenika sadašnjih 8 razreda škole u Rakitju obzirom da je svojedobno isplanirano kako se stara škola mora srušiti da bi se izgradila nova.

Najavljena je i gradnja Kulturnog centra u središtu Svete Nedelje te projektiranje i izgradnja doma u Kerestincu koji bi imao sportsko-društvenu namjenu. Spomenuta je i mogućnost da dvorac u Kerestincu uskoro postane gradsko vlasništvo, obzirom da su konačno riješena usklađenja između katastra i gruntovnice, a da je isposlovano i potrebno rješenje državnog odvjetništva.

- Mogli smo dobiti dvorac i pripadajuće zemljište oko njega i ranije, ali pod uvjetom da sportsko-rekreacijsku zonu koja je tamo predviđena prenamijenimo u industrijsku, što mi nikako ne želimo. Dvorac je trenutno u lošem stanju, idealan za snimanje Trnoružice, i, iskreno, teško je očekivati da će grad iznaći sredstava za njegovo potpuno uređenje. Zato smo u potrazi za investitorima, no bez obzira na sve ne odstupamo od toga da to ostane zona sporta i rekreacije – poručio je između ostalog Markovinović.

Kruno Solenički

"Pasivni" kulturni centar

Na prostoru sadašnjeg gradskog parkirališta u centru Svete Nedelje predviđena je lokacija za gradnju kulturnog centra. Prema predstavljenim materijalima tri nadzemne etaže i podzemmno parkiralište s 50 mjesta zauzimali bi ukupno 4021 četvorni metar brutto površine zgrade, koja bi uz prostor za knjižnicu, muzej i polivalentnu dvoranu ponudila i trgovačke te ugostiteljske sadržaje.

Kako je rečeno, od samog početka koncipiranja projektnog zadatka savjetnik za energetsku učinkovitost Ljubomir Miščević i arhitekt Tomislav Ćop predvidjeli su kulturni centar kao niskoenergetsku i ekološki prihvatljivu građevinu, koja bi korištenjem obnovljivih izvora energije (prirodna ventilacija, korištenje topline i hladnoće iz dubine zemlje, primjena sustava za uporabu sunčeve energije...) mogla zadovoljiti EU standard energetski "pasivne kuće".

- Iz tog razloga sredstva za projekt očekujemo od Ministarstva zaštite okoliša, a nadamo se uključenju i Ministarstva regionalnog razvoja te privatnih investitora koji bi imali svoje prostore unutar kulturnog centra, tako da dobijemo zgradu uz minimalna gradska ulaganja – pojasnio je Prahin financijsku konstrukciju.

 

Svetonedeljski čelnici najavili viziju Svete Nedelje u 2009. godini

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002