17.09.2009.

Zahtjev za zaštitu ugleda Jože Prudeusa koji je bez znanja i pristanka naveden kao član uredništva Samoborskog lista Općinsko državno odvjetništvo stavilo "ad acta"

Ma to je čast sam' takva

Pažljiviji čitatelji Glasnika sjetit će se da smo krajem lipnja objavili priču o borbi Jože Prudeusa da ga se izbriše iz impressuma Samoborskog lista kao člana uredništva dotične tiskovine. Nezadovoljan činjenicom da ga se u njemu navodi bez ikakvog razloga, a što ga je još i više zasmetalo, bez ikakvog pitanja, Prudeus se bio obratio Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru sa zahtjevom za žurnu zaštitu narušenog ugleda. Istaknuo je tada da zbog navođenja njegovog imena kao člana uredništva ima nepotrebne probleme, da se degradira njegov 40-godišnji rad kao učitelja, književnika i novinara, te da u vrijeme pred mirovinu trpi veliku moralnu štetu.

Međutim, kako saznajemo, Prudeusov je slučaj Općinsko državno odvjetništvo stavilo "ad acta". Kako stoji u obrazloženju odluke, "Krešimir Petrokov (direktor Samoborskog lista, op.n.) nije svojim postupanjem ostvario zakonska obilježja niti kojeg drugog kaznenog djela za koje se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti".

Evo kako se došlo do takvog zaključka: iz rezultata provedene kriminalističke obrade proizašlo je da je u razgovoru s policijskim službenikom Prudeus naveo kako nema nikakve štete ni koristi od njegovog navođenja kao člana uredništva Samoborskog lista, već jedino ne želi da se o njemu govore ružne riječi i misli da je loša osoba te da kao urednik zarađuje veliki novac.

Obavijesni razgovor je obavljen i s Danijelom Zvonarom te Hrvojem Pešutićem, koji su također naveli da nisu znali da su navedeni u popisu članova uredništva Samoborskog lista.

S druge strane, Krešimir Petrokov je u obavijesnom razgovoru potvrdio kako je članove uredništva naveo samovoljno, odnosno da nikoga nije pitao da li oni to žele biti ili ne. Također je ustvrdio da je Prudeusovo ime naveo, jer je ovaj godinama u Samoborskom listu objavljivao svoje kozerije pod više pseudonima te zaključio kako Prudeusa, kao ni bilo koga drugog od navedenih u uredništvu, nitko neće prozivati ukoliko je u listu objavljeno nešto što se nekome ne sviđa. Na koncu je još i ustvrdio "da činjenica da je Prudeus u uredništvu lista kojeg je osnovao sam Ferdo Livadić prije 100 godina može biti samo čast, a ne nikako štetiti časti i ugledu Jože Prudeusa".

Na koncu, izgleda da Joži Prudeusu preostaju tri opcije – slegnuti ramenima i pomiriti se s činjenicom da bilo tko može rapolagati kako želi vašem imenom bez vašeg znanja ili pristanka; podići privatnu tužbu; ili vjerovati obećanju Kreše Petrokova koji nam je u lipnju izjavio kako će ime Jože Prudeusa ipak izbrisati iz impressuma.

K.S.

 

Zahtjev za zaštitu ugleda Jože Prudeusa koji je bez znanja i pristanka naveden kao član uredništva Samoborskog lista Općinsko državno odvjetništvo stavilo "ad acta"

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002