10.12.2009.

Novi susret gradonačelnika s novinarima protekao je u znaku najave Fašnika

Noviteti su Srakafest i Etnofest

Novi susret gradonačelnika s novinarima protekao je u znaku najave Fašnika

Najava fašničkih spelancija na 184. Samoborskom fašniku u veljači 2010. godine bila je glavna tema novog druženja gradonačelnika s novinarima. Stoga je u njegovom Uredu bila i gošća, direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar, kao glavni organizator manifestacije, a suorganizator je Poduzetnički centar. Naravno, pripreme su u punom tijeku pa se još definiraju svi detalji, ali osnovne smjernice su izrađene. Tako je direktorica samoborske Turističke zajednice mogla izvijestiti da će Fašnik trajati pet dana, od 12. do 16 veljače. No, uvertira u Fašnik kakvoga poznajemo bit će već 26. siječnja za Noć muzeja, kada će u Samoborskom muzeju biti otvorene Fašničke vinjete, a potom će svaka dva do tri dana do 12. veljače biti priređeno novo kulturno događanje, kao što su koncerti, izložbe i multimedijska događanja.

Udarni fašnički dani, od samog otvaranja 12. pa do zatvaranja 16. veljače, održavat će se na nekoliko lokacija, najavila je Zdravka Škugor Ferdebar. Uz pet dana intenzivnog programa, novitet je i okretanje svim dobnim skupinama. Tako je u programu 184. Fašnika predviđeno i sudjelovanje skupina od 14 do 30 godina, za koje su osmišljeni dodatni programi. Srednjoškolci bi u ponedjeljak, 11. veljače, popodnevne sate imali samo za sebe, za što je stigla i zahvala ravnateljima srednjih škola, jer prijašnjih godina ta generacija nije sudjelovala u programima. Nova lokacija bit će u parku iza Samoborskog muzeja, gdje će prigodu za organizaciju svog alternativnog Fašnika imati udruge mladih Grada Samobora. Dobro poznata lokacija na Trgu Matice hrvatske, uz programe za Dječji fašnik, bit će ojačana i Srakafestom – festivalom uličnih zabavljača i dodatnim programima za djecu (predstave i radionice), a centralna pozornica i dalje će biti na Trgu kralja Tomislava.

Zdravka Škugor Ferdebar najavila je još jedan novi program - Etnofest u Livadićevoj ulici. U njemu bi sudjelovali mjesni odbori, koji bi imali prigodu u dva dana predstaviti se širokoj publici i pokazati sve što imaju i mogu.

- Ove godine nam je cilj obilježiti 150 godina Kompareovog Fašnika i pokušati na jedan moderniji način našim sugrađanima i svim posjetiteljima približiti Fašnik kakav je nekad bio – istaknula je na pressici direktorica Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar, dodajući da je to projekt čiji je pokrovitelj i dalje Grad Samobor, usput napominjući i da je pred nama financijski teška 2010. godina. Računa se na smanjeni budžet u odnosu na prethodne godine pa on iznosi oko milijun kuna, od čega 50% sredstava dolazi iz Grada i Turističke zajednice, a ostalih 50% od sponzora i donatora. Grad osigurava nagrade mjesnim odborima, za koje je ukupni iznos i dalje planiran sa 100.000 kuna. Gradonačelnik Beljak je rekao da se i Grad uključio kako bi što više mjesnih odbora sudjelovalo te da će pripomoći u njihovim pripremama.

U nastavku, najavljeno je otvorenje Božićnog sajma na Trgu kralja Tomislava 12. prosinca, koji će trajati sve do 24. prosinca.

Na kraju pressice na red su došle proračunske teme. Tako je gradonačelnik Krešo Beljak rekao da je proračun za 2010. izbalansiran i da je većina amandmana usvojena, a oni će biti prezentirani na sjednici Gradskog vijeća 21. prosinca. U ovoj godini bit će napravljen još jedan rebalans proračuna. Gradonačelnik je naglasio i da je u drugoj polovici godine Grad poslovao pozitivno, ali da je problem pokriti troškove iz prve polovice 2009. Najavio je da su počeli pripremni radovi na gradilištu novog autobusnog kolodvora te da je postignut još jedan korak prema realizaciji novog Šmidhena.

Mato Šipuš

 

Novi susret gradonačelnika s novinarima protekao je u znaku najave Fašnika

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002