26.07.2009.

Potpisivanje povelje o prijateljstvu Samobora i Chassieua

Daljnje jačanje veza

Potpisivanje povelje o prijateljstvu Samobora i Chassieua

Grad Samobor u sklopu međunarodne suradnje ima potpisane povelje o prijateljstvu s gradovima Wirgesom iz Njemačke, Velesom iz Makedonije i Pečuhom iz Mađarske te sa Starim Gradom na otoku Hvaru. Za Dan Grada Samobora ove je godine upriličeno i potpisivanje povelje o prijateljstvu s francuskim gradom Chassieuom, udaljenim 20 kilometara od Lyona.

Naime, suradnja dvaju gradova traje od 2005. godine kada je predsjednica Udruge Chassieu – Hrvatska Danielle Allard posjetila Samobor, a u ožujku 2006. te u rujnu 2007. godine izaslanstvo Samobora boravilo je u Francuskoj. Grad Chassieu ima industrijsku zonu, visok obrazovni standard, glazbenu školu, niz udruga iz oblasti kulture i sporta te izložbeni park koji se prostire na 108 hektara.

Povelju o prijateljstvu potpisali su gradonačelnici gradova Chassieu i Samobor, Alain Darlay i Krešo Beljak, a na svečanosti u Galeriji Prica 24. srpnja bili su i novi veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Jerôme Pasquier, predsjednica Udruge prijateljstva Chassieu – Croatie Danielle Allard, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Željko Žarko te ostali uzvanici i gosti.

U protokolarnom dijelu u svom govoru gradonačelnik Beljak istaknuo je kako je Samobor uvijek bio otvoren prema drugim narodima i kulturama, a podsjetio je da veze našeg grada s Francuskom nisu od jučer, jer je Samobor bio dio Ilirskih provincija za vrijeme Napoleona.

- Iako ta vladavina nije bila dugačka, ostavila je duboke tragove koji se osjećaju i danas - istaknuo je gradonačelnik Beljak i dodao da se tijekom godina razvijala suradnja i kroz učenje francuskog jezika u Osnovnoj školi Samobor i Gimnaziji A.G. Matoša, dok je Grad sudjelovao u programu Frankofonije. Suradnja je intenzivirana 2005. godine, što je i rezultiralo potpisivanjem povelje.

- Nadam se da je ovo početak pravog hrvatsko - francuskog prijateljstva, a suradnja dvaju gradova moguća je na svim područjima - istaknuo je gradonačelnik Beljak.

Gradonačelnik Chassieua Alain Darlay rekao je da Francuzi slabo poznaju Hrvatsku, što je šteta zbog neobične i originalne povijesti, pohvalivši potom autohtonu arhitekturu i naglasivši da su Hrvati nakon godina rata i obnove postali poznati po Jadranskoj obali, Dubrovniku, ali i po sportu, osobito po nogometu, košarci i tenisu.

- Povelja o prijateljstvu još više će učvrstiti veze dviju država i osobito naša dva grada – istaknuo je gradonačelnik Darlay.

Predsjednica Udruge Chassieu – Hrvatska Danielle Allard početak svog pozdravnog govora izrekla je na hrvatskom, a u nastavku zahvalila svima na realizaciji programa vezanih uz Frankofoniju i suradnju dvaju gradova, izdvojivši pritom ulogu Marice Jelenić te ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković.

Na kraju je novi francuski veleposlanik Jerôme Pasquier rekao da mu je nazočnost svečanosti zapravo i jedna od prvih službenih dužnosti u Hrvatskoj te da je presretan što će potpisivanjem povelje moći svjedočiti jačanju hrvatsko – francuskih veza.

U programu je sudjelovao i orkestar Tamburaškog društva Ferdo Livadić pod ravnanjem Bojana Pogrmilovića te vokalni solisti Đurđica Pleše i Franjo Sina Gluščić.

Mato Šipuš

 

Potpisivanje povelje o prijateljstvu Samobora i Chassieua

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002