12.01.2009.

Pročelnik Damir Fabek o sufinanciranju javnog prijevoza pojedinih kategorija

U primjeni nekoliko modela

Pročelnik Damir Fabek o sufinanciranju javnog prijevoza pojedinih kategorija

Početkom godine došlo je do promjena u sufinanciranju pojedinih kategorija javnog prijevoza, a budući da je kod roditelja i učenika srednjih škola nastala mala zbrka oko toga zašto učenici prvih i drugih razreda srednjih škola kupuju pokaze po jednom modelu, a oni trećih i četvrtih po drugom, za pojašnjenja smo zamolili pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Grada Samobora Damira Fabeka.

- Prije dvije godine je Vlada Republike Hrvatske, odnosno nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo odluku o besplatnom prijevozu učenika prvih razreda srednjih škola, da bi se prošle godine uveo besplatan prijevoz i za učenike drugih razreda srednjih škola. Analogno tome, županije i gradovi pristupili su sufinanciranju prijevoza učenika trećih i četvrtih razreda kako ti učenici ne bi bili zakinuti zbog odluke Vlade i Ministarstva o besplatnom prijevozu za učenike prvih i drugih razreda. Samim tim i mi smo pred produljenjem, odnosno sklapanjem novog ugovora za prijevoz učenika srednjih škola u 2009. godini za učenike trećih i četvrtih razreda utvrdili model sufinanciranja. U njemu smo, u dogovoru sa Zagrebačkom županijom, odredili model po kojem će Županija sufinancirati iznos prijevoza 50%, a preostalih 50% sufinancirat će Grad Samobor. To konkretno znači da ti učenici uopće neće morati plaćati pokazne markice. Tu moram napomenuti da imamo i poseban ugovor sa Zagrebačkim holdingom, vezano uz prijevoz ZET-ovim tramvajem za naše srednjoškolce koji pohađaju zagrebačke škole. Taj prijevoz, također u dogovoru sa Zagrebačkom županijom, sufinanciramo svaki s po 50%. Dakle, razlika između učenika prvih i drugih, odnosno trećih i četvrtih razreda srednjih škola je u tome što su jedni u nadležnosti Ministarstva, a drugi Županije i Grada Samobora – pojasnio je gradski pročelnik Damir Fabek.

Glede javnog prijevoza ostalih kategorija i tu su se dogodile neke korekcije. Od 1. siječnja 2009. studentska pokazna karta subvencionira se sa 100 kuna, dok je u prošloj godini taj iznos bio 45 kuna. I u 2009. godini Grad Samobor će sufinancirati prijevoz učenika osnovnih škola koji imaju pravo na besplatan prijevoz. No, Grad ima poseban ugovor s trgovačkim društvima Samoborček i Autoturist za učenike koji nemaju prava prema osnovama koje je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

- To se prije svega odnosi na učenike koji dolaze iz mjesta koja gravitiraju Samoboru, znači iz škola u Rudama, Bregani i Svetom Martinu pod Okićem. Tim smo učenicima za godišnji pokaz u iznosu 100 kuna (uz trošak izrade pokaza) omogućili da mogu pohađati slobodne aktivnosti u Samoboru vezane uz sport, kulturu ili školu stranih jezika – naglašava pročelnik Fabek te objašnjava još jedan manji nesporazum koji je nastao glede pokaza za umirovljenike.

- Nastala je mala zbrka vezano uz prijevoz umirovljenika. Naime, u proračunu za 2009. godinu osigurali smo 400.000 kuna za tu namjenu i takav ugovor i ostvarili pa je u jednom trenutku Udruga umirovljenika prestala izdavati nove pokaze. No, poslije smo s Udrugom i prijevoznicima dogovorili da se svim umirovljenicima koji imaju pravo izda pokaz, a na prvom kolegiju Poglavarstva u ime Odjela predložit ćemo produženje roka umirovljenicima za ostvarivanje prava na godišnji pokaz sve do 31. siječnja. Na taj način i Udruga umirovljenika i prijevoznici mogli bi izdati godišnje pokaze, a onda će se napraviti rekapitulacija koliko je to više sredstava od onoga što smo predvidjeli u proračunu – rekao je pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek i dodao:

- Mi imamo i poseban ugovor za prijevoz osoba s invaliditetom s područja Grada Samobora, koji je na snazi duže vrijeme, i u provedbi nema problema. Kao resorni pročelnik sa zadovoljstvom mogu konstatirati da imamo šest posebnih ugovora u kojima pojedinoj kategoriji građana omogućavamo dodatne povlastice. Mislim da smo pokrili sve kategorije, osim, naravno, radnika koji svoja prava ostvaruju preko svojih firmi. To je posebnost ovoga grada i dobar potez ove gradske uprave.

Ovim mjerama Grad Samobor želi postići viši standard od onoga koji imaju druge sredine. Postoji još nekoliko specifičnosti u prijevozu o kojima se također povelo računa, a to je prijevoz učenika koji zbog konfiguracije terena ne mogu osvariti pravo na redovan prijevoz. O tome pročelnik kaže:

- Prijevoz učenika na području Grada Samobora je zaista specifičan, jer pokrivamo površinu od 250 kvadratnih kilometara, i to od nizinskog pa do brdskog dijela. Predstavnici nadležnog Ministarstva podržali su naš model, jer su svjesni da učenički prijevoz nije moguće organizirati redovnim linijskim putem budući da postoje takve specifičnosti (kao i u još nekim dijelovima Hrvatske). Stoga mi imamo prijevoz učenika redovnim linijama, posebnim školskim autobusima, kombi prijevozom, a imamo i nekoliko slučajeva gdje roditelji dovoze djecu, a mi im onda vraćamo novac po prijeđenom kilometru. Od prošle školske godine imamo i slučaj prijevoza za dvoje učenika koji je organiziran putem taksija. Sve što je moguće napraviti prema zakonu da bi učenici ostvarili pravo na prijevoz, Grad Samobor je učinio i omogućio svim učenicima pohađanje svojih matičnih ili područnih škola. Učenici i roditelji u školama su upoznati sa svim modelima, a preko škola mi pokušavamo riješiti sve moguće probleme – ističe na kraju pročelnik Fabek.

Mato Šipuš

 

Pročelnik Damir Fabek o sufinanciranju javnog prijevoza pojedinih kategorija

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002