04.05.2009.

Novosti iz Energo metana

Novo vozilo i nastavak plinifikacije

Novosti iz Energo metana

Servisno vozilo

Energo metan d.o.o. u stalnim je nastojanjima za povećanjem sigurnosti plinske mreže i pouzdanosti opskrbe potrošača prirodnim plinom. Tako je krajem 2008. godine umjesto dotrajalog vozila iz 1997. godine, nabavljeno novo, suvremeno i funkcionalno. Vozilo je namijenjeno hitnim intervencijama na plinskoj mreži i instalacijama potrošača, vidljivo je označeno kao interventno vozilo, s istaknutim telefonskim brojem za dojavu kvarova ili drugih neispravnosti na plinskim instalacijama.

Plinifikacija Galgova i Rakovog Potoka

Dana 16. ožujka, na poziv gradskog pročelnika Željka Kovačića, održan je u Gradskom poglavarstvu sastanak predstavnika Energo metana s predsjednicima zainteresiranih mjesnih odbora na temu plinifikacije. Dogovoreno je, među ostalim, da se aktivnosti nastave u pojedinim mjesnim odborima i to posjetom stručnih djelatnika Energo metana i predstavljanjem mogućnosti plinifikacije mjesnih odbora, izravnim kontaktom sa zainteresiranim građanima. Prvi takav susret realiziran je u Društvenom domu u Galgovu u ponedjeljak, 27. travnja. Uz organizatora, ujedno i predsjednika MO Galgovo Vinka Garašića, susretu je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Boris Makarun. Pred zainteresiranim stanovnicima Galgova Energo metan su predstavljali Mirjana Mitrović i Damir Domović, koji su dali informacije o uvjetima priključenja, okvirnim cijenama, načinima financiranja te o tehničkim mogućnostima priključenja. Građani su informirani da je plinska mreža izgrađena do naselja Kladje (Ulica Dugava) te da udaljenost do središta Galgova iznosi 3.800 m, a da plinifikacija Galgova zahtijeva izvedbu plinske mreže u ukupnoj dužini od 9.900 m. Evidentirano je ukupno 335 objekata, od toga u samom Galgovu 238, a ostatak je na trasi plinovoda u naseljima koja prethode Galgovu (Molvice, Konščica, Falaščak, Sv. Martin pod Okićem).

Na inicijativu predstavnika MO Rakov Potok sličan susret održan je i u ponedjeljak, 4. svibnja, u tamošnjem društvenom domu. Sastanku je uz organizatora, predsjednika Mjesnog odbora Rakov Potok Zlatka Korenčića, članova Vijeća mjesnog odbora Rakov Potok i predstavnika Energo metana, prisustvovalo i 60-ak mještana. Kako je rečeno, plinifikacija Rakovog Potoka zahtijeva izvedbu plinske mreže u ukupnoj dužini od 9850 m, a na toj dionici ukupno je smješteno 340 pojedinačnih objekata, od čega u samom Rakovom Potoku 234, dok je ostatak u naseljima koji iz smjera Galgova prethode Rakovom Potoku. Što se ekonomske opravdanosti izgradnje plinovoda do Rakovog Potoka tiče te plinske mreže u samom mjestu, rečeno je da je ona uvjetovana interesom svih građana, kako u Rakovom Potoku tako i u mjestima koja mu prethode.

Na oba održana skupa zainteresirani građani su pozvani da podnesu zahtjev za priključenje u sjedište tvrtke Energo metan, kako bi se na temelju broja evidentiranih zahtjeva donijela odluka o eventualnoj plinifikaciji.

Informacija o obračunu potrošnje plina

U travnju su u Narodnim novinama objavljena četiri podzakonska akta koja uređuju odnose u djelatnosti distribucije i opskrbe prirodnim plinom. Ono što će potrošače Energo metana zanimati jest činjenica da je Općim uvjetima za opskrbu prirodnim plinom, među ostalim, propisan i način obračuna i naplate potrošnje plina, i to za kućanstva šestomjesečno očitanje i obračun. U razdoblju između očitanja potrošači plaćaju tzv. "mjesečne novčane obveze", koje se određuju prema potrošnji plina iz odgovarajućeg razdoblja prethodne godine. Takav način uveo je Energo metan još prošle godine, a prema radnim materijalima propisa koji su od strane nadležnog ministarstva distributerima bili dostavljeni na raspravu. Razlika je jedino što Energo metanov model ima tromjesečni obračun, što u stvari predstavlja višu kvalitetu usluge od zakonski propisane.

Više o ovim i ostalim temama, vezanima uz opskrbu prirodnim plinom, možete doznati telefonom ili izravno od djelatnika Energo metana, a uskoro i na novo dizajniranim internetskim stranicama Energo metana.

I.H.

 
04.05.2009.

Godrnjanja jednog hadezejca z obala Gradne II

Povratak otpisanih ili diktatura gerijatrijata?

Bitka je počela. Već u ranim večernjim satima roditelji skrivaju djecu u stanove i zatvaraju šalaporke. Grad je pust i samo tu i tamo njime tetura kakav iscrpljeni partijski aktivist, namazan farbom ili s forenzičkim dokazima ispod noktiju koji svakom CSI-u znače samo jedno: trgao je nečije plakate ili po njima pisao pizdarije. Napetost se topi samo uz dirljive zvukove cajki i brisanje šankova. Narod strahuje od glasina da će najmanje šest članova Tončekove partije nasilno preuzeti vlast u gradu, suspendirati izbore i postaviti Milekicu za namjesnicu. U slučaju potrebe, otpor će se skršiti paličenjem, što je moderni hrvatski izraz za ono što smo nekada od milja zvali pendrečenjem. Neizvjesnost doseže maksimum, na svaki se šušanj na cesti trgnem. Jebote, pomislim, je li ona sjena koja se vuče za mnom Fumić?

Titovi pioniri jašu ponovo. Na kraju tunela (budućeg samoborskog metroa, op.a.) usred mraka sjaji se Franc Golenko u kratkim plavim hlačicama i s crvenom maramom oko vrata. Uz njega Aco Aleksić vodi svog krvoločnog psa koji selektivno ujeda samo neprijatelje Revolucije.

Nezavisna lista zvana "Povratak otpisanih" i Ivica alias Prle sve ozbiljnija su prietnja budućem establishmentu našeg gradića. Uz pomoć Zubonje, u ulozi mitraljesca Joje, koji svojim snažnim korakom gaca iza njega... Mogu li Tihi, Prle i ekipa uopće izgubiti?!

Zelena mamba HSS-a - Krešica, otrov za one drugarice koje njegov šarm samo okrzne u prolazu između banke i Anastazije, pronašao je lijep hobi. Dječjim dalekometnim pištoljem na vodu boji HDZ-ove plakate, ali tak da ne bi morti malo pošprical Štefa Kožića.

Ipak, moram priznati da je Zeleno Sunce našeg grada sve bliže finalu ove utrke nesebičnih altruista koje vlast uopće ne zanima.

Mali Tomica mi u novom ajncugu zgleda ko da je došel iz Chicaga, a, ak ne uspije na izborima, osigurana mu je bar karijera manekena na omotima čokoladica za klince. Sjećate se, ako ne svi, onda bar oni gerijatričari moje generacije, čokoladica Dado? I kak god čujem kak na mene režiju neke moje susede, još navek vidim Tomeka na postolju, a Makaruna crvenog lica kak mu sa suzama u očima uručuje pehar. Ne za noćnu trku nakon koje bi Tomu garant otkazalo srce, nek ovih izbora. Makar, nikad se ne zna...

Politički događaj bez presedana je to da je crveni Željac na jednoj slici iscijedio smješak više nalik facijalnom grču, pokazavši tako svoje snažne emocije i podigavši svoj antifašistički palac. Nadam se da bažul koji je delil za 1. maj ni bil tetovac, jer ne bum od detonacija penzionera v ulici mogel oka sklopiti!

Nedostaje mi Tonček na Kawasakiju i s Porscheovim cviksama. Ah, mladost - ludost. I nekak mi je draži neg ikad, onak zamusan od muštarde, s užarenim pogledom u daleku budućnost. Uz njega mali Roland s kalkulatorom, pa stalno kenja: "...je, to nemremo, ne bu penez ni za to...".

I taman da krenem sav prestravljen domom, kad pored mene projuri neka dama, moćna neka figura. Trljam oči i lakne mi. To Marica naterava Iliju s kloferom. Nakon fajerunta. Jenput vučitel, navek vučitel.

Drago Plečko

 
04.05.2009.

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji

Europa u Svetoj Nedelji

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji

Grad Sveta Nedelja

5. - 9. svibnja 2009.

PROGRAM

5. svibnja (utorak)

15,00 – 18,00

Škola biciklizma

Organizator: Biciklistički klub Sveta Nedelja

Sudionici: učenici OŠ Sveta Nedelja

Početak u 15,00 sati - Trg Ante Starčevića

Trasa: Sveta Nedelja (Trg Ante Starčevića) - Jagnjić Dol (Adrenalinski park) - Marija Magdalena - jezero Kerestinec - jezero Rakitje - jezero Orešje - jezero Strmec - Sveta Nedelja

(Trg Ante Starčevića)

6. svibnja (srijeda)

10,00

Jučer, danas - sutra Europa

- kreativna radionica za djecu Dječjeg vrtića Slavuj

Podjela materijala o Europskoj uniji

(Hoto centar)

17,00

Edukativni kviz

Sudjeluju: Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor, Osnovna škola Sveta Nedelja

Koncert: Maja Šuput

Podjela materijala o Europskoj uniji

(Trg Ante Starčevića)

7. svibnja (četvrtak)

12,00

Tribine:

Poljoprivreda u Europi

Predavač: Zdravko Tušek, načelnik Odjela za informacijsko upravljanje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka

Dohodovne mogućnosti poljoprivrede na području Svete Nedelje i Samobora

Predavač: Robert Črep, viši stručni savjetnik za poljoprivredu HZPSS

(gradska vijećnica)

20,00

Kidaj od svoje žene - kazališna predstava Gradskog kazališta Jastrebarsko

(Društveni dom Strmec)

8. svibnja (petak)

12,00

Svečana sjednica Savjeta za europske integracije Zagrebačke županije

(gradska vijećnica)

Koncert klasične glazbe

DUO CORDE

Josip Orešković (mandolina) i Ambrozije Puškarić (gitara)

(gradska vijećnica)

19,00

Glazbom kroz Europu - koncert klasične glazbe

Gudački kvartet Cadenza

(župna crkva Presvetog Trojstva, Sveta Nedelja)

9. svibnja (subota)

10,00

Kulturno-umjetnički i zabavni program povodom Dana Europe

Sudjeluju: KUD Strmec, KD Sveta Nedelja, KUD Mala Gorica, KUD Kerestinec, KUD Kraluš iz Stupnika, Svetonedeljske mažoretkinje, Plesni klub Balans, Brass ansambl Oktava

Prezentacija domaćih tradicionalnih jela i suvenira

Podjela materijala o Europskoj uniji

(Trg Ante Starčevića)

19,00

Proljetni zvuci - koncert KUD-a Strmec

Gosti: KUD Bratinečko srce iz Pisarovine

(Društveni dom Strmec)

Organizatori:

Zagrebačka županija

Grad Sveta Nedelja

Turistička zajednica Grada Svete Nedelje

Zajednica kulturno - umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje

 

Novosti iz Energo metana

Godrnjanja jednog hadezejca z obala Gradne II

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002