06.11.2009.

U šumama Falaščaka Goran Lesjak pronašao ručnu bombu

Umjesto gljive - "kinder jaje"!

U šumama Falaščaka Goran Lesjak pronašao ručnu bombu

Goran Lesjak iz Falaščaka, 31. je listopada, berući gljive u šumi podno tog samoborskog sela, naišao na "ganc novu" ručnu bombu M–75, u narodu poznatijoj kao "kinder jaje".

Kako je Goran, inače biolog i pasionirani berač gljva, do tada već u košari imao dvanaest vrganja, a čekala ga je i večerica, djeca i ženica, nije mu palo na pamet dirati i uzimati još i "kinder jaje", već je preko broja 112 obavijestio samoborsku policiju, koja je vrlo brzo izašla na teren i odnijela opasnu eksplozivnu spravu.

Između gomile krvavih vijesti po novinama, ova sretno završena priča možda i ne privlači pažnju, no na lokalnoj razini možda bi se i trebala reći koja riječ koja bi pak doprla do ljudi koji su postavljeni kako bi se brinuli, među ostalim, i o sigurnosti građana. Naročito djece. Jer, ova storija je završena sretno samo zato što je Goran znao što ima pred sobom. No, djeca to ne znaju. M-75–ica izgleda djetetu koje ju prvi put vidi kao igračka čiji osigurač naprosto mami da ga izvučete.

Moj prijedlog ide za time da Grad plati nekom (polu)profesionalcu za bombe, a takvih bar imamo, da po osnovim i srednjim školama jednostavno pokaže djeci kako bombe izgledaju. Da bi ovi znali što ne smiju dirati kad takvo nešto nađu u šumi iza kuće. Prije par godina, koliko sam saznao, po nekim se je školama u Hrvatskoj to i radilo.

Stvar je jednostavna i može biti gotovo sasvim jeftina. Ako bi se pak Grad oglušio na ovakav prijedlog, vrlo je lako i na razini svake škole, pa čak i razreda, dogovoriti nekoliko takvih prezentacija. Treba samo pinkicu roditeljske svijesti o tome da se to može dogoditi svugdje i bilo kome, i samo malo volje. Bombi nam ne fali.

Nenad Kobasić

 
06.11.2009.

Vesna Pusić prvog dana predsjedničke kampanje posjetila Samobor

Podržao je i gradonačelnik

Vesna Pusić prvog dana predsjedničke kampanje posjetila Samobor

Kandidatkinja Hrvatske narodne stranke za predsjednicu Hrvatske Vesna Pusić prvog dana svoje službene predizborne kampanje posjetila je Samobor. U četvrtak, 5. studenoga, na središnjem gradskom trgu dočekali su je predstavnici lokalnih ogranaka predvođenih predsjednikom samoborskog HNS-a Mladenom Gulišem i predsjednicom HNS-a Svete Nedelje Sandrom Starjački. Na postavljenom štandu građani su imali priliku svojim potpisom dati potporu kandidaturi Vesne Pusić, a zanimljivo je da je među prvima koji su se potpisali na listu podrške bio i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Vesna Pusić potom je u društvu volontera prošetala Trgom kralja Tomislava, dijeleći građanima naranče i letke te razmjenjujući s njima mišljenja o domaćim aktualnostima. U svojoj kampanji Pusić će se građanima - biračima predstavljati do 27. prosinca uz slogan Hrvatska zna i može, a neposrednim pristupom i u izravnom kontaktu s građanima namjerava ih upoznati sa svojim programom i stavovima.

K.S.

 

U šumama Falaščaka Goran Lesjak pronašao ručnu bombu

Vesna Pusić prvog dana predsjedničke kampanje posjetila Samobor

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002