16.12.2009.

Grad Samobor potpisao ugovore s novim stipendistima

Najveći interes do sada

Grad Samobor potpisao ugovore s novim stipendistima

Tijekom studenog bio je raspisan natječaj Grada Samobora za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima, mladim glazbenicima, potom za učenike i studente slabijeg imovinskog statusa te za deficitarna zanimanja. Po zaključenju natječaja, za ukupno 65 stipendija javilo se 147 kandidata, što je najveći broj do sada. Za 15 stipendija za nadarene učenike stiglo je 26 prijava, a za 10 studentskih 48 prijava. Za 3 učeničke stipendije za mlade glazbenike javilo se 6 kandidata, a za 2 studentske troje kandidata. Ukupno 18 učenika natjecalo se za 10 učeničkih stipendija slabijeg imovinskog statusa te 15 studenata za 5 stipendija u istoj kategoriji. Na kraju, na natječaju za deficitarna zanimanja prijavilo se 29 učenika, a njih 20 je 21. prosinca u gradskoj vijećnici potpisalo stipendijske ugovore.

Prigodom potpisivanja ugovora sa stipendistima predsjednica povjerenstva Marica Jelenić izazila je zadovoljstvo što u Samoboru postoji puno nadarene djece i obitelji koji su svjesni nužnosti ulaganja u znanje i obrazovanje svoje djece. Rekla je da Grad, također, već niz godina čini napore kako bi pratio one koji su najbolji ili najpotrebniji u svom obrazovanju i napredovanju. Ima još dosta nadarenih učenika i studenata i onima koji je potrebna pomoć, ali koje, nažalost, ni Grad nije u mogućnosti pratiti, iako je broj stipendija već poprilično velik, rekla je Marica Jelenić i zaželjela svima daljnje uspješno školovanje.

Pročelnik Damir Fabek rekao je da je ove godine zaprimljeno najviše zamolbi, njih 147, pa je teško bilo izlučiti 65 učenika i studenata koliko Grad Samobor stipendira. Čestitao je učenicima i studentima te njihovim roditeljima, rekavši da je rad djeteta odraz i rada u obitelji.

Gradonačelnik Krešo Beljak pozdravio je i čestitao svim stipendistima na trudu koji ih je doveo među one koji potpisuju ugovore.

- Izuzetno sam zadovoljan što unatoč ovoj općoj krizi, koja je pogodila šire područje, Samobor ostaje na istom broju stipendija kao i prošle godine. Žao mi je jedino što taj broj ne može biti i veći pa da obuhvatimo još veći broj nadarenih učenika i studenata te onih slabijeg socijalnog statusa, kojima ta pomoć zaista treba. Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu - rekao je gradonačelnik Krešo Beljak.

Prigodom dodjele stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog statusa gradonačelnik je najavio kako će se založiti sljedeće godine da se poveća broj stipendija u ovoj kategoriji, jer su potrebe ipak veće, za razliku od ostalih kategorija.

Pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić pri potpisivanju ugovora s učenicima za deficitarna zanimanja rekao je da Grad iz godine u godinu prati koja su zanimanja deficitarna pa se lista mijenja i dopunjuje.

M.Š.

 
16.12.2009.

Grad Samobor isplaćuje "božićnice" umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna

Isplata u FINI

Grad Samobor poziva umirovljenike koji imaju prebivalište na području Grada Samobora i mirovinu do 2.000 kuna, da preuzmu jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 100 kuna u samoborskoj poslovnici FINE, Gajeva 2, od 18. prosinca 2009. do 11. siječnja 2010. godine radnim danom od 8 do 18:30 sati te subotom od 8 do 12 sati, osim 24. prosinca i 31. prosinca 2009. kada će FINA raditi od 8 do 13 sati.

Prilikom isplate svaki umirovljenik je dužan predočiti osobnu iskaznicu i odrezak doznake o mirovini zadnje isplate. Iznimno, pomoć će se isplatiti i drugoj osobi koja je uz navedene dokumente dužna predočiti i svoju osobnu iskaznicu, za one umirovljenike koji zbog bolesti ili nekog drugog razloga nisu u mogućnosti doći osobno.

I.H.

 
16.12.2009.

Udruga umirovljenika ne odustaje od zahtjeva za sufinanciranjem cijene umirovljeničkih pokaza

Jeftinije, a nije?

Udruga umirovljenika ne odustaje od zahtjeva za sufinanciranjem cijene umirovljeničkih pokaza

Predsjednik samoborske Udruge umirovljenika Alojz Gross (kojemu se ujedno ispričavamo što smo ga u prošlom broju Glasnika pogrešno titulirali tajnikom, op.n.) smatra kako najava gradske vlasti da će prijevoz umirovljenika u 2010. godini, po novom koncesijskom ugovoru o gradskom i prigradskom prijevozu, biti 40-ak posto jeftiniji, nije baš tako povoljna za samoborske umirovljenike kao što se može na prvi pogled zaključiti.

Naime, Gross je mišljenja kako je za umirovljenike važnija činjenica da će im u 2010. godini biti ukinute subvencionirane pokazne karte te da će umirovljenici po novom sistemu u konačnici za istu relaciju morati izdvojiti od 2 do 8 puta veći iznos nego do sada.

- Dvije su kategorije umirovljenika; oni do 68 godina i preko 68 godina. Oni preko 68 godina do sada su imali mogućnost korištenja povlaštene karte od 540 kuna godišnje, a ubuduće bi ona bila 4.206 kuna! Tu razliku do sada je na sebe preuzimao koncesionar prilikom sklapanja ugovora o koncesiji, no, sada su prilikom sklapanja novog ugovora o koncesiji ti umirovljenici izjednačeni s ostalim umirovljenicima (mlađima od 68 godina) pa moramo plaćati 8 puta veću cijenu nego do sada! Ista je situacija i kod umirovljenika do 68 godina starosti koji su, na primjer, za 6 zona do Zagreba plaćali kartu oko 800 kuna, a sada moraju platiti 2.800 kuna – kaže Alojz Gross, odbacujući ujedno objašnjenje kako su dosadašnje subvencije ustvari bile preplaćivane, jer umirovljenici svoje povlaštene godišnje pokaze nisu koristili redovito, odnosno svakodnevno.

- Tumačenje da je putovanje liječniku svega jednom ili dva puta mjesečno ne mogu prihvatiti, jer umirovljenici nemaju potrebe samo ići liječniku nego imaju i kulturne i društvene ili osobne potrebe – mišljenja je Alojz Gross, koji najavljuje da će svoja izgubljena prava umirovljenici zatražiti od Gradskog vijeća peticijom na kojoj je sada već 700-tinjak potpisa, ali se i slaže s činjenicom da bi subvencionirani umirovljenički prijevoz trebao biti osmišljen po konceptu socijalne osjetljivosti.

- Smatramo da bi na nivou Grada trebalo naći metodu po kojoj bi bili zaštićeni umirovljenici s najnižim primanjima. Znači, da se odredi nekakav cenzus, nekoliko kategorija po kojima bi ljudi imali pravo na određeni popust na cijenu pokaza. Tako da svaki umirovljenik koji treba pokaz uzme za onoliko zona koliko mu je potrebno, a da popust dobiva prema godinama starosti i socijalnom stanju – pojašnjava predsjednik Udruge umirovljenika Samobor Alojz Gross, nadajući se da će samoborski gradski vijećnici, kojima se udruga obratila pismom, imati, kako kaže, dovoljno političke mudrosti i osjećaja za socijalnu solidarnost prema samoborskim umirovljenicima.

K.S.

 

Grad Samobor potpisao ugovore s novim stipendistima

Grad Samobor isplaćuje "božićnice" umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna

Udruga umirovljenika ne odustaje od zahtjeva za sufinanciranjem cijene umirovljeničkih pokaza

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002