18.12.2005.

23. sjednica Gradskog poglavarstva

Antun Bišćan: predlažem sankcije!

Sjednica Gradskog poglavarstva, održana 12. prosinca, bila je 23. po redu u ovom sastavu. Nakon što su se na početku očitovali o pristiglim amandmanima na proračun dva vijećnika Grada Samobora, onih Tome Jandrečića i Žarka Željka, članovi Poglavarstva na samom su kraju sjednice odslušali Izvještaj o poslovanju trgovačkog društva Komunalac koji je obilježio cijelu sjednicu.

Izvještaj je bio vrlo iscrpan, a podnio ga je Antun Bišćan, novi direktor Komunalca koji je direktno i bez okolišanja predočio žalosno stanje koje je zatekao kad je stupio na dužnost i, što je još važnije, naveo načine na koje kani od Komunalca napraviti učinkovitu tvrtku Grada koja ne proizvodi gubitke.

S gubicima se i počelo. Naime, do 1. rujna ove godine, uvidom u knjige poslovanja, Komunalac je stvorio gubitaka u iznosu većem od 830.000 kuna, za koje direktor Bišćan tvrdi da bi se nekako mogli navući na nulu do Nove godine. Naravno, ako Komunalac uspije naplatiti potraživanja od velikih tvrtki koje mu duguju novac. Uz nenaplaćena potraživanja, Izvještaj je pokazao da su preostala tri glavna uzroka ovako lošem stanju firme koja broji 191 zaposlenika sljedeći: loša organizacija rada, preveliko učešće troškova vanjskih usluga te preveliko i nekontrolirano korištenje prekovremenog rada. Rezutati poslovanja pokazali su da su od svih radnih jedinica Komunalca, samo odvoz smeća, upravljanje tržnicom, sajmište te naplata parkiranja, poslovali pozitivno, dok su ostali stvarali gubitke.

Direktor je već počeo raditi na reorganizaciji firme pa su, na primjer, ukinuta nekontrolirana točenja dizel goriva. Naime, revizija je pokazala da se gorivo točilo bez ikakve evidencije i kontrole, a mjesečno se trošilo oko 9000 litara dizela. Direktor Bišćan zabranio je stoga točenje na pumpama i naručio cisternu s gorivom koja je stajala u Komunalcu, kako bi se ustanovila stvarna mjesečna potreba za gorivom. Čak su i kamioni podvrgnuti mjerenjima koliko troše te prema potrebi popravljeni.

Direktor je ukazao i na neprihvatljivost običaja koji je vladao u Komunalcu da njihovi strojevi i ljudi stoje, a posao im izvode kooperanti. To je odmah srezano. Odmah je uveden i novi režim odnosa prema odvožnji papira, jer, kako je rekao Bišćan, zašto bi mi davali besplatno papir Uniji koja taj papir prodaje i zašto ga Komunalac ne bi direktno prodavao. Takvim će zdravim ekonomskim odnosom Komunalac izbjeći da bude uvijek u financijskom procijepu, pa će moći ulagati novac u neke projekte važne za Grad.

Planira se u najskorije vrijeme i uvođenje usluga održavanja groblja, usluge uređenja vrtova, a ima zainteresiranih i za službu čišćenja po kućama. Sve bi te nove službe trebale osigurati Komunalcu ekonomsku samoodrživost, a građanima Samobora poboljšale bi kvalitetu življenja.

Ako je suditi po odlučnim i stručnim potezima koje je novi direktor povukao, Komunalac bi u najskorije vrijeme možda mogao i početi raditi ono za što je stvoren. Ali, ako do toga ne dođe, direktor Bišćan bio je jasan: - Predlažem sankcije.

Nenad Kobasić

 

23. sjednica Gradskog poglavarstva

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002