16.12.2005.

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Imamo proračun!

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća počela je prekidom. Naime, već nakon dvije minute predsjednik Vijeća Boris Makarun prekinuo je sjednicu nakon što je Željko Koščica odbio napustiti govornicu, iako mu je Makarun oduzeo riječ s objašnjenjem da ono što govori nije u skladu s Poslovnikom. Željko Koščica nije bio tog mišljenja tražeći, zajedno s Marijanom Lukšićem, izmjene zapisnika s prošle sjednice te da mu se odgovori zašto se za njega Poslovnik tumači na jedan način, a za druge na drugi način.

– Imam pravo na članak 146. i imam pravo govoriti tri minute. Ja sam doma čitao ove zapisnike sa štopericom u ruci i nema šanse da ono zbog čega sam prekidan traje duže od propisanog. Makarun mi štopa s mobitelom i naravno da nije točan. Dakle, i tajnik ne radi svoj posao i ne štiti moj vijećnički satus.

Nakon jednosatnog prekida i nakon što je tajnik odbio sve izmjene zapisnika, sjednica je nastavljena aktualnim satom gdje se saznalo da su nas dvije božikovine na Trgu koštale 60.000 kuna, da će most kod Milakovićeve biti gotov do Božića, a da netom postavljeni stupići pod okriljem noći netragom nestaju.

Tomislav Masten je, odgovarajući na pitanje Linde Rossini Gajšak, priznao da je pitanje SRC Šmidhen jako zamršeno i da je prije dva dana obavio osmi razgovor sa stečajnim upraviteljem koji nije polučio bogzna kakve pomake.

Marijan Pehar pitao je da li je ikada Skupština Komunalca, dakle Gradsko vijeće, raspravljala o tome treba li i kome povjeriti reviziju Komunalca te, ako nije, tko je donio odluku o reviziji kad jedino Skupština na to ima pravo.

Tomislav Masten odgovorio mu je da nitko sigurno nije privatno naručio reviziju, a ako ju je naručila uprava Komunalca i pogriješila, o tome će Skupština na svojoj sljedećoj sjednici raspravljati.

Danijela Horvata zanimalo je dokle će djeca u Grdanjcima nakon škole čekati skoro dva sata autobus zbog ovakvog voznog reda, a Marijan Rešetić pitao je da li se razmišlja o obnovi mosta na Vugrinščaku.

Vijećnik Adamek pitao je zašto se najavljena mala, stručna i ekspeditivna gradska uprava pojačala za deset zaposlenih, što će mu se odgovoriti pismenim putem, a poštar će donijeti odgovor i Ljiljani Jenko koja je pitala gradonačelnika u kojoj je fazi izmještanje asfaltne baze.

Ostatak sjednice bio je posvećen donošenju proračuna za sljedeću godinu. Opozicijski vijećnici imali su primjedbi na socijalnu neosjetljivost ovog proračuna, tvrdeći da bi se amndamanima koji su im, gotovo svi, odbijeni, moglo udovoljiti bar nekim najugroženijim društvenim skupinama, a, kako su naglasili, novca ima.

Željko Koščica tako je podsjetio Tomislava Mastena da je upravo on prošloj vlasti predbacivao da ne zna pametno i pravedno utrošiti "bogomdana sredstva", kako se tada Masten izrazio. Takva sredstva, po mišljenju Koščice, i sada postoje, ali su oročena i ne koriste se samo iz razloga što je to predložila opozicija.

Obzirom da Poglavarstvo dobiva "Božićnicu", Marijan Pehar je predložio da se i građanima Samobora isplati 350 kuna na ime Božića, što je također odbijeno.

Nakon što je tek djelomično usvojen amandman kojim se potiče uzgoj i držanje novoregistriranih ženskih grla koza, koji je priložio Tomo Jandrečić, a drugi amandmani opozicije odbijeni, izglasan je, s osam opozicijskih ruku protiv, proračun za narednu 2006. godinu.

Kraj sjednice pripao je sumiranju zatečenog katastrofalnog stanja u Komunalcu, o čemu smo pisali u prošlom broju. Na sva pitanja vijećnika odgovarao je Antun Bišćan, novi direktor, koji je za svoja predložena rješenja transformacije Komunalca dobio jednoglasnu potporu Vijeća i tako pokazao da stručnost, garnirana dobronamjernošću i velikim htijenjem, ne poznaje političke podjele i uvijek je dobitna kombinacija koja pomaže općem dobru.

Nenad Kobasić

 
16.12.2005.

Kako s pirotehnikom

Visoke kazne za prekršitelje

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA

POLICIJSKA POSTAJA SAMOBOR

PRIOPĆENJE

Imajući u vidu predstojeće Božićne i novogodišnje blagdane upozoravamo građane na možebitne zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava uz poseban naglasak na odredbu čl. 30. Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu koji glasi:

1. Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonici oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 18. godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja.

2. U prodavaonicama iz stavka 1. ovoga članka eksplozivne tvari drže se u prodajnom prostoru i priručnom skladištu.

3. U izlozima prodavaonica dozvoljeno je držanje samo prazne ambalaže jediničnog pakiranja pirotehničkih sredstava.

4. Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

5. Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II zabranjuje se:

- u zatvorenim prostorijama

- u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba

- u vremenu od 2. siječnja do 15. prosinca

Ujedno priopćavamo da je činjenje prekršaja opisanih u članku 30. stavak 1 - 4 Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu predviđena kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, dok je propisana novčana kazna za činjenje prekršaja suprotno odredbi iz čl. 30. stavka 5. istog zakona predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Uz želje da blagdani proteknu u miru i darivanju, svim građanima želimo čestit Božić i sretnu novu 2006. godinu.

Načelnik

Dubravko Teur

 

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Kako s pirotehnikom

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002