23.08.2005.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Video nadzor od Starogradske do Kompareove

Sjednica Gradskog vijeća, kao i obično, počela je aktualnim satom. Ponajviše zbog brojnih pitanja, replika i povišenih tonova. Bivšeg zamjenika gradonačelnika Željka Koščicu iz DC-a ponajviše je zanimalo prekrivanje krova sadašnjeg gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca, za što je ponovno tvrdio da se radi o bespravnom građevinskom zahvatu.

Na to je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec ponovio da je na svom objektu mijenjao crijep, ali zbog dotrajalosti i drvenu građu.

Koščicu su zanimale prijave i plaće novih gradskih čelnika, te pogotovo činjenica da gradonačelnik još uvijek nije uspostavio stalni radni odnos u Poglavarstvu. Odgovoreno mu je da Antunu Dubravku Filipcu još uvijek važi menadžerski ugovor po kojem prima plaću i da je to u ovom trenutku za Grad znatna ušteda.

Zdravko Galic iz LS-a upozorio je na peticiju stanovnika ulice Pušine zbog gradnje većeg stambenog objekta, na što nije reagirala nadležna inspekcija. Gradonačelnik mu je odgovorio da će o bespravnoj gradnji biti riječi na sastanku s ministricom prostornog uređenja i zaštite okoliša Marinom Matulović-Dropulić.

Bilo je pitanja i o aktualnim klizištima, pa je dogradonačelnik Tomislav Masten rekao kako će se nastojati postići što brži dogovor sa Županijskom cestama, ne bi li se odmah prišlo sanaciji. Na pitanje Marijana Lukšića iz DC-a odgovoreno je da će se policija preseliti u nove prostore najkasnije do srpnja sljedeće godine, te će onda Gradska uprava dobiti nužno potrebne prostore za rad. Najavljeno je i preseljenje Javne vatrogasne postrojbe u prostor zgrade Klimaopreme u Ulici grada Wirgesa.

Mislava Maroevića iz HDZ-a zanimalo je hoće li Grad angažirati prometnu jedinicu mladeži za regulaciju prometa pri većim radovima kad dolazi do gužvi, a odgovor će vjerojatno biti pozitivan. U jednom je trenutku došlo do oštre polemike između vijećnika Koščice i Maroevića oko pitanja najma prostora u Poduzetničkom centru. Koščica je s govornice osporio potpisane ugovore o najmu, a Maroević iz klupe burno reagirao upozoravajući da je Koščica kao dogradonačelnik bio u poziciji mijenjati stanje, ako je mislio da je išta u tome sporno.

U nastavku sjednice vijećnici su upoznati s najavljenim preustrojem gradske uprave koji je obrazložio gradonačelnik Filipec. Naglasio je da će se osim unutarnje reorganizacije nastojati što prije osigurati novi prostor za kvalitetniji rad stručnih službi, pa je, osim zgrade policije, u planu i uređenje tavanskih prostorija na zgradi Poglavarstva. Vijećnici DC-a prigovorili su zbog dobivanja materijala u posljednji tren, jer smatraju da je ovo vrlo važna tema da bi se o njoj odlučivalo ad hoc.

Najava da bi Hrvatske vode ulaganja u izgradnju kanalizacijske mreže u Celinama, Savršćaku i Otoku mogle prihvatiti kao kreditna sredstva izazvala je zabrinutost među vijećnicima, jer je u svim prijašnjim ugovorima bilo rečeno da će to biti njihov kapital u Komunalcu. Vijećnici su podržali stav da se poštuju prijašnji dogovori.

U nastavku sjednice prihvaćeno je niz izvješća korisnika proračuna i stručnih službi, a Željko Koščica je u raspravi o radu vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne potrojbe upozorio na potrebu obnove voznog parka i opreme kojom se vatrogasci služe. Damir Burcar iz SDP-a, rekao je da bi u financiranje trebalo uključiti i Općinu Sveta Nedjelja, na što je dogradonačelnik Tomislav Masten odgovorio da su načelni razgovori već počeli. Pred kraj, oporba je ponovno prigovorila zbog omjera u vijećničkim odborima, ali većina njih je izglasana, a oporbi je ostavljen rok do 5. rujna da predloži svoje kandidate.

K.S.

 
23.08.2005.

Četvrta sjednica Gradskog poglavarstva

Samobor dobiva stupiće

Četvrta sjednica Gradskog poglavarstva

Četvrta sjednica Poglavarstva održana je 11. kolovoza, ujutro u devet sati, što će biti uobičajena praksa i ubuduće. Time će se uštedjeti 250 tisuća kuna, jer se neće isplaćivati honorari za stalno zaposlene u Poglavarstvu. Tim milozvučnim riječima, za uši poreznih obveznika, započelo je rad dvanaest članova Poglavarstva koji su odradili dvadesetak točaka dnevnog reda.

Prije svih točaka odobren je prijedlog da se revizijskoj kući IHS, sa čijim radom Grad nije bio zadovoljan - ponudi nagodba, uz isplatu deset tisuća kuna. Naime, IHS je tužila Grad zbog neisplate traženog honorara, Grad je, nezadovoljan radom IHS-a, uzvratio protutužbom, pa je zbog cijele novonastale pat pozicije nagodba procijenjena kao najbolje i najbrže rješenje.

Kao gradonačelnikova nadopuna dnevnog reda, prošao je prijedlog da se odobre sredstva od sedamdesetak tisuća kuna za postavljanje stupića koji bi spriječili parkiranje automobila na zabranjenim mjestima i pješačkim zonama.

– Stupići se postaviti u Perkovčevoj, Gajevoj i svugdje tamo gdje su automobili na trotoarima, a pješaci na cesti. Moramo onemogućiti takva parkiranja dočekati novu školsku godinu sa sigurnijim prometom u Samoboru, najavio je gradonačelnik.

Rečeno je da su stupići samo prvi korak. Ići će se, vrlo brzo, na fizičko zaprečavanje pojedinih ulica u samome centru grada, pogotovo u pješačkim zonama, gdje su dosad znakovi bili ukrasnog karaktera. Neće se moći ulaziti u Kleščićevu ili Milakovićevu kako se kome sviđa.

Radi se o aluminijskim stupićima kakve ima i grad Zagreb. Naravno, na njih će biti stavljen grb grada Samobora.

Najavljena su i izmjene u radu upravnih odjela i službi Grada Samobora. One će biti pojačane pravničkim timom i sa dva inžinjera te jednom osobom zaduženom za protokol. Postojat će savjetnik za komunalno gospodarstvo i stručni suradnik građevinskog ili arhitektonskog smjera. Upravnom odjelu za gospodarstvo, koji već djeluje iz Bregane, dodani su još neki poslovi i zadaci vezani uz Poduzetnički centar Samobor. Ovim izmjenama nije povećan broj radnih mjesta.

Članovi Poglavarstva očitovali su se i odobrili izgradnju Getro prodajnog centra u Samoboru. Kratko se razmatralo kakav će to utjecaj imati na djelatnost trgovine na malo na području Samobora. Tomislav Masten zaključio je kako je nakon dozvole Konzumu otvorena Pandorina kutija i da sada prema svima Grad mora imati iste kriterije.

Za novog pročelnika Upravnog odjela za finacije, imenovan je Roland Gajšak.

Na kraju je pročitana informacija o proglašenju elementarne nepogode za poručje Zagrebačke županije, u što je uključen i Samobor.

Nenad Kobasić

 

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Četvrta sjednica Gradskog poglavarstva

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002