05.09.2005.

7. sjednica Gradskog poglavarstva

Novi krediti ili prirez građanima?

7. sjednica Gradskog poglavarstva

Najavljenih "štedljivih" jutarnjih sjednica Poglavarstva ipak neće biti. Nakon dvije sjednice održane u devet sati opet se počelo s praksom održavanja sjednica u popodnevnim satima.

- Neki ne žive od Poglavarstva – sažela je Tanja Milek razloge za takvu odluku.

Sedma sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora započela je kratkim predstavljanjem novog pročelnika Upravnog odjela za financije, Rolanda Gajšaka. Slavko Miloš, dugogodišnji Gajšakov prethodnik, nije otišao u mirovinu, već je sada kao gradonačelnikov savjetnik za financijska pitanja sjedio kraj novinara.

Velik dio sjednice bio je posvećen dugoročnoj financijskoj strategiji Samobora. Osnovna dvojba na koju se pokušavalo odgovoriti bila je da li se Grad, kako bi uspio realizirati sve zacrtane planove, treba kreditno zaduživati ili bi se građanima trebao nametnuti pet ili deset postotni prirez.

Grad Samobor zadužen je za 47 milijuna kuna kredita, što opterećuje godišnji gradski proračun za oko 5%. Neki krediti na naplatu dolaze čak 2017. godine. Samobor je i jedini grad u Zagrebačkoj županiji koji nema prireza. Primjera radi, kada bi se uveo deset postotni prirez, on bi za plaću od četiri tisuće kuna iznosio pedeset kuna.

Mišljenja su bila podijeljena. Bivši pročelnik za financije Slavko Miloš i njegov nasljednik Roland Gajšak zastupali su tezu da su potrebni i poželjni novi krediti, dok je Tomislav Masten istaknuo da je protiv novih kreditnih zaduženja koja onda uvijek ostaju nekoj novoj vlasti kao krunski argument nedjelotvornosti prethodne garniture na vlasti.

Tatjana Milek nema ništa protiv kredita i misli da je glavni uzrok što se ne vide konkretni rezultati tih kredita rastezanje projekata na dugi niz godina. Izrazila je nadu da prirez građana nikad neće biti uveden.

Dinko Kamenić nije bio ni za kredite ni za prirez, već je tražio da se pronađe neko međurješenje.

Na kraju je zaključeno da treba staviti na stol sve planove, proučiti još jednom postojeću Strategiju razvoja do 2012. godine, vidjeti koliko sve to košta i opterećuje proračun grada i džepove poreznih obveznika, te tada donijeti konkretne mjere. Ali, ne prekasno.

Nenad Kobasić

 

7. sjednica Gradskog poglavarstva

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002