13.10.2005.

Nastavljamo s predstavljanjem višestambenih objekata koji nisu prošli filter samoborskog Gradskog poglavarstva

Lokacije van svake pameti

Kao što smo obećali, nastavljamo s predstavljanjem potencijalnih gradnji na području Samobora, naravno onih koje svojim dimenzijama, arhitektonskim rješenjima i namjenom ne spadaju u okoliš za koji su projektirane. Mišljenje je to susjeda, građana koji su s problemom upoznati, ali i Povjerenstva za izdavanje lokacijskih dozvola (punog naziva Povjerenstvo za rješavanje složenijih zadataka za rješavanje lokacijskih i građevinskih dozvola), koje je Gradskom poglavarstvu uputilo negativna mišljenja o gradnji objekata o kojima je riječ. Poglavarstvo je ta mišljenja prihvatilo i svojim zaključcima jasno dalo do znanja da se ta i takva gradnja, na mjestu na kojem je predviđena, ne uklapa u okoliš. Ona ga devastira, a neposrednim susjedima narušava kvalitetu života i ruši cijenu nekretnina. Naravno, slijede žalbe i već poznata navlačenja u kojima kao pobjednici obično izlaze investitori.

Već smo pisali o nekima od takvih objekata, pa opet podsjećamo na neke od njih na Gizniku, od kojih je noviji hangar bačvastog krova među obiteljskim kućama i objekt u Ulici Josipa Jelačića, koji je niknuo na mjestu stare kućice kao "zamjenska gradnja".

Gradsko poglavarstvo na jednoj od svojih sjednica dalo je negativno mišljenje za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju višestambenog objekta na ulazu u Samobor iz pravca Svete Nedelje. Radi se o zgradi u kojoj bi trebalo biti izgrađeno 18 stanova: 6 trosobnih, 5 dvoiposobnih, 3 dvosobna i 4 jednoiposobna stana. Jedan od primjera po kojem se vidi koliko su takva višestambena zdanja infrastrukturno "prenapregnuta" je i previđeni broj parkirališnih mjesta, odnosno garaža. Projektant je isplanirao 7 garaža i 11 parkirnih mjesta "na terenu". Znači, ukupno 18, koliko ima i stanova. Kamo će se parkirati vozila "viška", u slučajevima kad obitelj ima više od jednog auta, ili kad nekome, kao za inat, dođu gosti, to investitora, izvjesnog Marka Račića iz Zagreba i projektanta, RC konzalting, u ovom trenutku ne zanima. Parkiranje po pločnicima i travnjacima dio je našeg društvenog i prometnog standarda izvan investitorovog interesa i u projektu se ne spominje.

Drugi slučaj koji predstavljamo je pokušaj gradnje višestambenog objekta u Klokočevcu. Investitor je u ovom slučaju Femina d.o.o. iz Zagreba, a projektant je Arhitektonika d.o.o. iz Samobora.

U okružju obiteljskih kuća, uobičajenih u ovom dijelu grada, uz Ulicu grada Wirgesa, trebao bi niknuti betonski kvadar s desetak stanova. Poglavarstvo se o ovom pokušaju gradnje izjasnilo negativno, a investitor će do lokacijske dozvole pokušati doći na neki drugi, jednostavniji način.

Robert Škiljan

 

Nastavljamo s predstavljanjem višestambenih objekata koji nisu prošli filter samoborskog Gradskog poglavarstva

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002