04.08.2005.

Dječji odjel Klinike za infektološke bolesti u Zagrebu dobio nove klima uređaje

GLASNIK i LIONSI za male bolesnike

Dječji odjel Klinike za infektološke bolesti u Zagrebu dobio nove klima uređaje

Saznavši za problem koji ima dječji odjel VI/3 Klinike za infektološke bolesti, u kojem bolesna djeca leže u potkrovlju u ostakljenim odjeljenjima, često vrlo bolesna i s visokom temperaturom, a ljeti uz tjelesnu i sa sobnom koja je znala iznositi i 40 stupnjeva, GLASNIK Samobora i Svete Nedelje odlučio je pomoći. Saznali smo da je potrebno najmanje šest klima uređaja za rješenje tog zaista "gorućeg" problema.

Obzirom da su i samoborska djeca pacijenti tog odjela, pogotovo ona u dobi između tri i deset godina, zaključili smo da je to problem svih nas. Kako onih u Zagrebu, tako i nas u Samoboru. Prateći humanitarni rad Lions kluba Samobor došli smo na ideju da nam i oni mogu, barem dijelom, pomoći. Zato smo im tokom zime uputili zahtjev za donacijom.

Nitko u redakciji nije očekivao da se stvari mogu tako brzo riješiti, jer Lionsi su upravo bili pred dovršetkom akcije za pomoć bolnici u Klaićevoj i pred ljetnim razdobljem, kad biraju novi predsjednički odbor i idu na zasluženi odmor.

Međutim, bez obzira na to što svoje akcije za sljedeću godinu dogovaraju tek u rujnu, naš zahtjev nisu odbili. Dapače, član Lionsa Stjepan Mogulić u lipnju je razgledao odjel i dogovorio da se sve mora hitno riješiti, jer ljeto je tu i nemamo vremena čekati.

Tako su Lionsi, bez obzira što nisu imali prikupljenih sredstava za ovu akciju, prošloga tjedna postavili u sva odjeljenja klima uređaje. Akcije koje će pokriti ovu vrijednu donaciju tako će se, pomalo neuobičajeno, tek u rujnu planirati. No, Lionsi su smatrali da djeca u tim uvjetima, koji su zaista bili strašni, ne trebaju bolovati još jedno ljeto.

- Kad smo shvatili da se radi o djeci koja su bolesna i odvojena od svojih obitelji, a smještena ljeti u tako teškim uvjetima, morali smo reagirati. Obzirom da je naš član Stjepan Mogulić poslovno vezan uz aparate slične namjene i karaktera, sve je odrađeno preko njega. Istina je da ova donacija vrijedi oko 24.000 kuna i da za nju sada nemamo potrebnih sredstava, ali nitko od nas ne sumnja da ćemo kroz akcije uspjeti to prikupiti. Najvažnije je da smo na vrijeme reagirali, jer da je sve išlo uobičajenim redom, ova bi se akcija, nažalost, mogla realizirati tek sljedećeg ljeta. O svemu ćemo se dogovarati dalje u rujnu, kad počinje nova Lions godina – istakla je predsjednica Lionsa Ančica Bošnjak Praunsperger.

Koliko su svi bili sretni ovom donacijom, govore i riječi ravnatelja Infektološke klinike, prof.dr.sc. Miroslava Lisića.

- Ova je akcija zaista hvalevrijedna, jer upravo su ljeta bila veliki problem našim malim bolesnicima. Teško je boraviti u potkrovlju pri ljetnim temperaturama. Taj problem je poznat godinama, ali, nažalost, nije ga bilo moguće riješiti osim na ovakav način. Ovom donacijom sada je na odjelu omogućena normalna, ugodna atmosfera, kako za liječenje, tako i za prebivanje.

Riječima zahvale pridružila se, vidno uzbuđena i sretna, pročelnica tog kliničkog odjela, prim. Branka Benić.

- Najljepša hvala Glasniku Samobora i Svete Nedelje i Lions klubu Samobor, hvala gospodinu Moguliću, jer svi zajedno napravili ste veliko i dobro djelo za svu našu djecu, ali i za sve nas koji ovdje radimo. Nemojte nas zaboraviti, jer mi vas sigurno nećemo.

Svečana "primopredaja" uređaja i primanje zahvalnica svima nama od strane kliničkog osoblja bilo je 8. srpnja. U ime Lionsa stigli su Stjepan Mogulić, izvođač svih radova, predsjednica Lionsa, a i mi – ekipa Glasnika.

Ignoriranje "velikih" medija

Nema skandala – nema vijesti!

Gorak okus u ustima ostavlja spoznaja da osim nas i HTV-a, njihove ekipe iz Hrvatske danas, nitko od pozvanih novinara nije došao. Nitko iz Jutarnjeg i Večernjeg lista, nitko s RTL-a koji vole takve obične "male priče", nije stigao, a svi su oni bili usmeno ili pismeno pozvani. Još je poraznije da su se kolege Večernjeg spremale "u pohod" upravo na ovaj odjel još prošloga tjedna. Tada su se raspitivali kod pročelnice o tome vežu li oni male bolesnike prilikom davanja infuzije. Dakako, u potrazi za senzacijama, sada svi žele otkriti neka nova zlostavljanja, a mi svojim pozivom nismo nudili ništa od toga. Nismo ih ni zvali kako bi se hvalili, samo smo željeli ukazati da osim Klaićeve u Zagrebu postoje i druge dječje bolnice koje očajnički trebaju donacije. Ništa drugo. Ono što neki od kolega neće shvatiti je činjenica da su djeca ovog odjela godinama, s raznim zaraznim bolestima, od salmonele do meningitisa, ležala u "staklenicima", u izuzetno lošim uvjetima. Istina je, dragi kolege, nisu bila zlostavljana, ali nisu niti uživala.

Jučer je to bilo moje dijete, a zahvaljujući ovoj 24.000 kuna vrijednoj donaciji, sutra to neće morati prolaziti vaše! I za kraj, nažalost, još je puno toga što oni trebaju, ali uz ovakvu pomoć "velikih" medija, teško da će netko za to saznati. Možda jedino ako netko od vas, dragi kolege, postane zabrinuti roditelj bolesnog djeteta, pa shvati da se to ne događa samo drugima.

Tamara Vrančić Sokač

 

Dječji odjel Klinike za infektološke bolesti u Zagrebu dobio nove klima uređaje

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002