22.10.2005.

U Mlinskoj ulici u Samoboru podiže se istinska "zamjenska gradnja"

Kuća za život, a ne za profit

U Mlinskoj ulici u Samoboru podiže se istinska

U nekoliko smo posljednjih brojeva pisali o nekim slučajevima gradnje višestambenih zgrada u dijelovima Samobora u kojima one tamo jednostavno ne spadaju. Same po sebi one nisu ni ružne ni lijepe, ništa posebno, ali njihovo smještanje u okruženje obiteljskih kuća silovanje je prostora i maltretiranje susjeda.

Jedna takva gradi se i u Ćirilometodskoj, tipičnoj samoborskoj ulici u kojoj su izgrađene isključivo obiteljske kuće i u koju objekt s više od deset stanova ne spada. Navodni investitor je graditelj stanova za tržište prezimenom Jagodić. Navodni zato jer tako tvrde susjedi, a na gradilištu nema obavezne table s jasno istaknutim investitorom, projektantom i izvođačem radova.

Susjedi, što je i normalno, bjesne, ali tko ih pita. Zna se tko je u ovoj državi najjači.

Po ne znamo više koji put podsjetit ćemo se i famozne gradnje u Ulici Josipa Jelačića, koja je tamo nikla kao "zamjenska gradnja" za kućicu koja je na tom mjestu stajala. Izgrađena, navodno, sa svim valjanim dozvolama, već je primila i prve stanare, između ostalih i Niku Fleiss. Prema tvrdnjama njene obitelji, angažirani odvjetnik mjesecima je "radio na slučaju" i stan je kupljen tek kad je nedvojbeno utvrđeno da su "papiri u redu". Tako ne misle nesretni susjedi, pa ni u MO Franjo Bučar, gdje je zbor građana donio jedinstveni zaključak da takvoj građevini tamo nije mjesto. Naravno, podnesene su i odgovarajuće prijave, a sve s pretpostavljenim rezultatima.

A što je to zaista "zamjenska gradnja" građani mogu saznati razgledavanjem gradnje u Mlinskoj ulici. I tamo je donedavno stajala ruševna stara kućica. Kupivši je, obitelj Bokulić iz Zagreba nije sjela za kuhinjiski stol i s kalkulatorom u rukama izračunala koliko bi se stanova moglo nabiti na istoj parceli i koliko bi se na taj način moglo zaraditi. Jedini im je interes bio izgraditi kuću - prostor za život u skladu s okolišem i osobnim afinitetima.

Obitelj Bokulić, Damir i supruga Ksenija, oboje inženjeri građevinarstva, pokazali su primjerom što je to "zamjenska gradnja", što je poštovanje prema naslijeđenim vrijednostima i što je kultura življenja.

Projekt prema kojem će kućicu u Mlinskoj zamijeniti potpuno nova, ali ista takva građevina, predviđa gradnju u istim gabaritima: 116 kvadratnih metara imala je stara kuća, a toliko će imati i nova. Zid koji gleda na ulicu u potpunosti je sačuvan i bit će samo obnovljen. Iz statičkih će razloga biti samo dodatno učvršćen, a s unutrašnje se strane gradi novi, stvarni, noseći zid. Prozori će biti napravljeni novi, ali isti kao stari, drveni. Krov i krovište bit će izvedeni na način kako je to bilo i na originalnoj zgradi, jedino je razmještaj prostora unutar kuće promijenjen - životni se standard i stil ipak razlikuju od onog od prije pedesetak godina.

Eto, to je zamjenska gradnja, a ono u Ulici Josipa Jelačića i slični objekti su teror nad građanima i gradom.

Robert Škiljan

FOTO: Damir Bokulić ispred gradnje u Mlinskoj ulici

 
22.10.2005.

Pomognite nemoćnoj nepokretnoj djeci

Neka im bar za Božić bude veselije!

Pomognite nemoćnoj nepokretnoj djeci

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 25 kilometara od Zagreba, smješteno je 110 djece u dobi od 0-18 godina, gdje malim pacijentima pomoć pružaju 5 liječnika specijalista, 4 prof. defektologa, 25 medicinskih sestri i 15 pomoćnih njegovateljica. Bolnica zbrinjava male pacijente iz cijele Hrvatske te dijelom iz BiH.

Ta mala bespomoćna dječica boluju najčešće od bolesti centralnog živčanog sustava, endokrinih poremećaja, metaboličkih poremećaja, reumatskih bolesti, fenilketonurije, celijaklije, raznih sindroma, hidrocefalusa i drugih težih oboljenja, bez prognoze za ozdravljenje.

Oko 95% djece je nepokretno i ovisi o sestrinskoj njezi, 50% djece hrani se na nazogastičnu sondu, dok se većina njih presvlači i više od 3 puta dnevno. Zbog nemogućnosti da imaju pravilan tretman u obiteljima, smještavaju se u ovu bolnicu na trajnu hospitalizaciju. Većina roditelja ne može plaćati troškove hospitalizacije.

Povodom Božića želimo donirati toj djeci dnevno potrebne stvari, kako bi im već jako težak život učinili barem malo lakšim.

Molimo vas, pomozite nam sakupiti šampone, sapune, kreme, pelene svih veličina, pidžame svih veličina i slične potrepštine, da uljepšamo Božić djeci.

Vašom dobrotom i donacijom toj će djeci život biti barem za mrvicu jednostavniji.

Hvala vam na vašoj donaciji!

Volonteri humanitarne pomoći:

Dragica Žugaj - mob.: 098/901 98 85

Ivana Ladišić - mob.: 098/386 399

Mirna Zemljak - mob.: 091/501 50 59

 

U Mlinskoj ulici u Samoboru podiže se istinska "zamjenska gradnja"

Pomognite nemoćnoj nepokretnoj djeci

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002