03.11.2005.

Petogodišnji Samoborac preživio nesreću na neobilježenom pješačkom prijelazu

Zebre treba najaviti!

Petogodišnji Samoborac preživio nesreću na neobilježenom pješačkom prijelazu

Petogodišnji Sven Parilac otišao je 24. listopada s bratićem i bakom Marijom u večernju šetnju. Obitelj se u sumrak vraćala kući i kada je Sven ugledao poznato pročelje svoga doma u Hrastinskoj 39, istrgnuo se starijem bratiću Marku iz ruke i, potrčavši preko zebre, iskočio pred automobil.

Dječaka je samoborska Hitna pomoć, koja je stvarno brzo izašla na mjesto događaja, odvezla na šivanje glave i on je nakon 24 sata pušten kući.

Vozač automobila, inače susjed i prijatelj obitelji Parilac, vozio je propisanom brzinom, nije bio pod utjecajem alkohola i od strane policije i obitelji dječaka oslobođen je svake krivnje.

U priči je vrlo interesantno to da je vozač znao gdje je pješački prijelaz – zebra. No, takvo saznanje o zebrama u Hrastinskoj mogu imati samo ljudi koji u blizini i stanuju. Ostali to ne mogu znati jer zebre nisu, kao što to zakon i pamet nalaže, propisno označene.

Potaknuti ovim nesretnim događajem sa sretnim završetkom,

Marija i Stjepan Parilac, djed i baka malog Svena, pozvali su Glasnik kako bi i novine objavile ono na što oni već godinama pokušavaju upozoriti nadležne i odgovorne.

Naime, upozoravali su, kako kažu, da je Hrastinska nedovoljno osvijetljena, da pješački prijelazi nisu označeni, da su zebre postavljene na krivim mjestima, da većina vozi nedozvoljenim brzinama, autobusi naročito, a sve to, kako kaže Stjepan, dok policajci igraju pikado po kafićima.

Pokušavali su i preko svoje predsjednice mjesnog odbora nešto saznati i riješiti, ali bez uspjeha. Svatko je nadležnost i odgovornost prebacivao na nekog drugog.

Sada, nakon unukove nesreće, jedino što im je iz policije u Samoboru predloženo je da sakupe potpise potpore stanovnika ulice te traže čelne ljude Samobora da im i oni daju pismenu potporu kako bi što lakše od Županijskih cesta dobili ono što traže – zakonom zagarantiranu sigurnost u prometu. Nažalost, u Gradu su im odgovorili da to nije u njihovoj domeni, a nitko od dužnosnika nije bio voljan staviti svoj potpis kao znak potpore.

Baka i djed Parilac postavili su mi tada nekoliko pitanja kojima će se, izgleda, ozbiljno moći baviti tek naši unuci. Dakle, pitaju oni, zašto su uopće skinuti znakovi zabrane parkiranja s obje strane ceste, koji su prije bili postavljeni? Zašto se ne postave ležeći policajci u njihovoj ulici, a na Anindolu ih ima kao u policijskim pričama? Zašto plaćamo komunalne doprinose kad za njih ne dobivamo ništa zauzvrat? I zadnje, ali možda i najvažnije - zar ipak ne bi o sigurnosti prometnica u Gradu trebali brinuti policija i čelništvo Grada, bez obzira što su ceste županijske?

Ogorčen odnosom vlasti prema prometnoj problematici i iz toga proisteklog neodgovornog ponašanja građana u prometu, Stjepan Parilac je ispričao primjer nedalekog Karlovca. To je grad koji polaže veliku brigu o sigurnosti u prometu i ponašanju svojih građana u prometu - svi se zaustavljaju da propuste pješake, čak i van zebri, a pješaci se ne zbune kad im automobil stane kako bi sigurno prešli zebru.

Mi iz Glasnika "iskoristit" ćemo pak ovaj nesretni slučaj da apeliramo na sve sugrađane da se zaustavljaju pred označenim pješačkim prijelazima, paze i poštuju pješake i ne žure, jer, svi ćete, dragi sugrađani, vjerujte, stići na svoje sprovode na vrijeme.

Nenad Kobasić

FOTO: Baka Marija Parilac s malim Svenom koji je ovaj put prošao samo sa šivanjem glave

 
03.11.2005.

Nakon upozorenja u Glasniku počeo se rješavati dio problema u Ulici Pušine

Danas u Glasniku - sutra kod nadležne inspekcije

Nakon upozorenja u Glasniku počeo se rješavati dio problema u Ulici Pušine

U subotu, 17. rujna 2005., u našem je listu osvanuo tekst o podivljaloj gradnji i nemaru stanovnika i nadležnih inspekcija u Ulici Pušine na Gizniku.

Naviknuti da donkihotovske rezultate posla kojeg obavljamo ugodno smo se iznenadili kada nas je glavni akter ove priče, vijećnik Zlatko Galic, obavijestio da je već u ponedjeljak, 19. rujna, dakle dva dana od objave u novinama, u Ulicu Pušine stigla ekipa iz Komunalca i sanirala godinama otvorenu septičku jamu. Istu žurnost i mar odjednom je pokazao i u tekstu spomenuti susjed koji je nasuprot prekrasne kuće uzgajao šikaru. I on je po brzom postupku uredio svoju stečevinu.

Svima čestitamo i želimo im mnogo uspjeha u daljnjem radu, a mi izražavamo nadu da će i nadležne inspekcije smoći građanske hrabrosti i pristojnosti da i ostale u tekstu spomenute "izloške" transformiraju u nešto što neće biti trn u oku ovom gradu, zdravoj pameti i građanima koji se drže zakona.

Nenad Kobasić

 

Petogodišnji Samoborac preživio nesreću na neobilježenom pješačkom prijelazu

Nakon upozorenja u Glasniku počeo se rješavati dio problema u Ulici Pušine

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002