29.09.2005.

Samoborske urbane i krajobrazne vrijednosti bespovratno se uništavaju izgradnjom višestambenih zgrada u centru grada

Igru vodi građevinska mafija

Samoborske urbane i krajobrazne vrijednosti bespovratno se uništavaju izgradnjom višestambenih zgrada u centru grada

Na donošenje Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora čeka se već godinama. On bi, rašireno je mišljenje, trebao uvesti reda u gospodarenje prostorom, odnosno potencijalnu izgradnju svesti u okvire koji Gradu omogućuju nesmetan, ali i održiv razvoj, daljnju urbanizaciju koja će sačuvati i vrednovati samoborski krajobraz i arhitektonske vrijednosti. Spomenuti GUP, najavljuju u Gradu, konačno bi i definitivno trebao biti donesen do kraja godine i to je dobro. Ono što nije dobro je činjenica da se na području Grada Samobora gradi više nego ikada i da se planira gradnja objekata kojima, po svemu sudeći, sadašnji GUP ide na ruku. Ili ih barem ne onemogućuje.

Potencijalni investitori, a radi se isključivo o onima koje zanima komercijalna gradnja stanova za prodaju, a ne obiteljskih kuća, posebno su nasrnuli na uži centar grada. Nasuprot svjetskom trendu, po kojem se stanovanje seli iz centra gradova na periferiju, kod nas se još uvijek, po svemu sudeći, najviše cijene stanovi u samom centru, rekli bi "na placu". Investitori u tu svrhu otkupljuju stare obiteljske kuće ili pak parcele i na njima planiraju stambene objekte s desetak i više stanova. Već na prvom koraku, kod izdavanja lokacijskih dozvola investitore čeka gradsko Povjerenstvo za izdavanje lokacijskih dozvola, a u nekoliko primjera koje ćemo ovom prilikom spomenuti to Povjerenstvo, kojem je na čelu Stjepan Črnjak, dalo je negativno mišljenje o mogućnosti izgradnje planiranih objekata. Razlozi odbijanja, koje je kao takve prihvatilo Gradsko poglavarstvo, bili su neusklađenost investicije s urbanim okolišem, mahom obiteljskim kućama. Primjera za već realiziranu izgradnju koja se protivi bilo kakvoj arhitektonskoj logici i zdravom razumu i koja je bespovratno uništila ambijent u kojem je izgrađena ima mnogo, a na ovom mjestu možemo spomenuti "hangar" na Gizniku, koji nije primjer višestambene zgrade nastale u želji za profitom, već kombinacija idiotizma, bezobrazluka i nasilništva.

Nakon što bi im Gradsko poglavarstvo dalo negativno mišljenje za izgradnju objekta, investitori bi se redovito žalili, navodeći u žalbi sva pozitivna mišljenja nadležnih organa i ustanova o usklađenosti svoje investicije s Prostornim planom Grada Samobora i GUP-om. Kako takvi slučajevi završavaju svi imamo prilike vidjeti.

U svrhu ilustracije navedenog, evo i nekoliko primjera.

O stambenoj zgradi u Ulici Josipa Jelačića pisali smo u nekoliko navrata. Radi se o slučaju u kojem je na mjestu stare obiteljske kuće, u zaštićenoj povijesnoj jezgri, niknuo objekt s dvadesetak stanova, naravno za prodaju i dobar profit. Kažu upućeni, oko 3 milijuna kuna. Da se radi o dobrom poslu, jasno je svima, a ponajviše susjedima, koji čine sve što je u njihovoj moći da do useljenja u zgradu ne dođe. Hoće li u tome i uspjeti vidjet će se.

U međuvremenu, u samom se centru grada, stotinjak metara od Trga kralja Tomislava, u Starogradskoj 11, sprema slična "predstava". Obiteljsku kuću na toj adresi kupio je izvjesni LORTON d.o.o. Namjera je jasna: srušiti je i na njenom mjestu podići drugu, "nešto veću", s desetak stanova. Grad je dao negativno mišljenje za izdavanje lokacijske dozvole, investitor se žalio, čeka se rasplet.

Na Stražniku, u Ulici Maje Strozzi sprema se slična tragedija. Uz niz obiteljskih kuća na početku ulice koja vodi prema Vrhovčaku, na rubu šume, trebala bi niknuti stambena zgrada s više od 10 stanova. Grad je i tom investitoru, ETI inženjeringu d.o.o. iz Zaboka iz Tisanić jarka 63, dao negativno mišljenje i lokacijska bi mu dozvola trebala biti uskraćena. No, hoće li tako doista biti i hoće li gospoda iz jarka ipak na tom mjestu predviđeno izgraditi i 2 - 3 milijuna kuna na prodaji stanova zaraditi, vidjet ćemo svi zajedno.

Primjera već započete gradnje stanova za tržište u centru grada ima još. Iako u bližoj okolici prostora za stambenu izgradnju ima dovoljno, profit nalaže svoju logiku. A ona podrazumijeva i cijelu društvenu koncepciju urbanog razvoja koji, kako se to voli reći, vodi, programira i kontrolira "građevinska mafija".

Zeleni obronci iznad grada preko noći se urbaniziraju. Samobor kakvog znamo nestaje pred našim očima.

Je li baš tako trebalo biti?

Robert Škiljan

FOTO: U Ulici Maje Strozzi Na Stražniku, u nizu malih obiteljskih kuća planira se gradnja stambenog kompleksa. Motiv je jasan: profit, zarada i pohlepa!

Stjepan Črnjak, predsjednik Povjerenstva za izdavanje lokacijskih dozvola i član Gradskog poglavarstva

Sve zbog profita i zarade!

Predsjednik Povjerenstva za rješavanje složenijih zadataka za rješavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, kako glasi puni naziv tijela koje kolokvijalno zovemo Povjerenstvo za izdavanje lokacijskih dozvola i koje daje mišljenje Gradskom poglavarstvu, a koje ono usvaja, naveo je i konkretne razloge davanja negativnog mišljenja.

- Predviđene su stambene zgrade prevelike u odnosu na parcelu na kojoj se grade. Zbog toga te svojih gabarita i arhitekture odskaču od okoliša i narušavaju i obezvrjeđuju naslijeđene urbane vrijednosti. Osim toga, u nakani da izgrade čim veći broj stambenih jedinica, investitori štede na popratnim sadržajima. Navest ću, primjerice, parkirališta. Iako već sada gotovo svaka bolje stojeća obitelj posjeduje po dva automobila, oni previđaju po jedno parkirališno mjesto po stanu. A što kad dođu gosti? Gdje će se parkirati, primjerice u Ulici Maje Strozzi ili u Starogradskoj? Time Gradu stvaraju dodatne probleme, a sve zbog dodatnog profita i zarade.

 

Samoborske urbane i krajobrazne vrijednosti bespovratno se uništavaju izgradnjom višestambenih zgrada u centru grada

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002