26.10.2005.

Sprema se još jedna Kodrićeva donacija voljenim Samoborcima

Hebrangovu prekopati!

Sprema se još jedna Kodrićeva donacija voljenim Samoborcima

Zbilja nemamo sreće s našim "izvođačima radova".

Kad je Samoborka sfušala ploče na Trgu kralja Tomislava navlačenje s njom trajalo je nekoliko godina i tek kad su gradski čelnici pristali na ponižavajuću odredbu ugovora sa Samoborkom, prema kojem će ona Gradu "donirati" nove ploče, počela je njihova izmjena. I to tempom kojeg bi se posramili i u bratskoj Crnoj Gori - otprilike 7 kvadrata na godinu!

No, da ne padne sve na Samoborku, "donator" Kodrić osnovao je još jedno poduzeće: Hvar d.o.o., pa sad ta dva poduzeća dobivaju sve poslove u gradu, naravno, kao najjeftiniji ponuđači!

Koliko je to jeftino vidi se na primjeru novouređene Hebrangove ulice, koja je grbava kao šumska staza prema Velikom dolu! Prema riječima gradonačelnika Filipca, u Hvaru d.o.o. su "uvidjeli grešku", pa će na proljeće neravni asfalt skinuti i položiti novi.

Naravno, za pretpostaviti je da će to opet biti "donacija" Želimira Kodrića Gradu Samoboru i voljenim Samoborcima.

E, jesmo majmuni!

Robert Škiljan

 
26.10.2005.

Sveta Nedelja obuzdala divlju gradnju, ali ne i divlje deponije smeća

Ničija zemlja puna je smeća

Sveta Nedelja obuzdala divlju gradnju, ali ne i divlje deponije smeća

Na par stotinjaka metara "ničije zemlje", između tabli Bestovja i Rakitja, uz Betonsku cestu, bujaju dva divlja odlagališta otpada. Njihova pretrpanost i nasumičnost oko sili na uzmak, a ako otvorite prozor auta i poželite udahnuti miris odbačenih stvari samo će rijetki znalci prepoznati sve mirise koji se tu nude. Smognete li pak hrabrosti za šetnju smetlištem lako ćete, po tragovima bagera, uočiti da se on širi osvajajući okolna kukuruzišta. Rubom novog iskopa dominira velika kvadratna jama puna neke nedefinirane zelenkaste smrdljive tekućine. Odlagalište je bogato šutom svih vrsta, gumama, starim bagerima, automobilima...

O kakvim je deponijama riječ ispričale su nam Ines Balint, načelnica Općine Sveta Nedelja i diplomirana arhitektica Renata Rožek, stručni suradnik za prostorno komunalnu djelatnost Svete Nedelje.

- Kakvi su to deponiji smeća?

- To je ograđeno odlagalište, privatno smetlište nasuto šoderom i svim mogućim smećem koje se ubrzano širi i ne znamo do kuda će to ići. Tu se odlaže sve što se ne može odložiti negdje drugdje. Čak nemamo ni saznanja da li se to tamo naplaćuje ili ne. Mi smo protiv tog odlagališta. Ljudi koji tamo žive također se žale zbog buke, smrada i izgleda.

- Imaju li deponiji sve potrebne dozvole?

- Oni imaju županijsku dozvolu od 2001., a dozvolu od strane naše općine svakako nemaju. Jednostavno su nas preskočili. Mi smo ti koji su protiv tih deponija, jer se ne uklapaju ni u PPU ni GUP i na to bezuspješno ukazujemo od 2002. Građevinska inspektorica obišla je sporne deponije i sad čekamo rješenje. Kako građevinska inspektorica može intervenirati tek kad se na nekom zemljištu počne nešto graditi, mogla je obići i prijaviti samo dio deponija. Za ostalo su nadležne Poljoprivredna inspekcija i Rudarska inspekcija za zaštitu okolnih voda i podzemnih vodotokova. Mi iz općine reagirali smo već 2002. otkad se dopisujemo s nadležnim ministarstvima i šaljemo požurnice, ali bez rezultata. Vrte nas u krug i nitko ne želi preuzeti odgovornost. Pokrenuti postupci jednostavno negdje stoje.

- Kako ste u vašoj općini obuzdali divlju gradnju i gradnju bez potrebnih dozvola?

- U jednom trenu su bile izuzetno niske cijene građevinskih dozvola i sve što se je moglo legalizirati se je u brzom roku legaliziralo. I danas naše cijene pogoduju ljudima da ne rade na crno, već da legalno grade. Naročito smo povoljni za poduzetnike gdje je cijena komunalnih pristojbi pedeset kuna po kubičnom metru i računa se samo do tri metra svake pojedine etaže, a sve iznad tri metra je gratis. Tu najbolje prolaze hale. Druga je stvar da smo uveli velike kazne za eventualne prekršitelje. Ako bi netko gradio bez potrebnih dozvola poslije plaća 150 posto od cijene koju bi platio da je radio po propisu. To djeluje.

- Ima li ipak iznimaka?

- Da. To je ova jedna kuća koja svojim gabaritima ne zadovoljava uvjete našeg Prostornog plana. Upozoravali smo vlasnika i kad je počeo graditi i tokom gradnje, ali on se na to oglušio i završio je kompletnu kuću s fasadom. Sada mu je izdano rješenje za rušenje od strane nadležnih inspekcija.

Nenad Kobasić

FOTO: Predviđena za rušenje

 
26.10.2005.

Dvije hitre reakcije Jože Prudeusa

PRIJAVAK I ODJAVAK

PRIJAVAK

Poštovane dame i gospodo, cijenjene Samoborke i Samoborci, vrli sugrađani, Hrvatice i Hrvati.

Uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u Spomen gaju Domovinske zahvalnosti u Samoboru u počast poginulim braniteljima, nazočili su: skupina branitelja, isto toliko časnika i počasni vod HV, nekoliko predstavnika Grada i Općine Sveta Nedelja, članovi obitelji poginulih, tri župnika, tehničar s razglasom POU, dva, tri novinara i 24 učenika OŠ Samobor. Brat bratu, oko pedesetak sugrađana od 16.000 žitelja, jednog od najhrvatskijih hrvatskih gradova (po A.G. Matošu). U nadi da će se ubuduće ovaj broj barem udeseterostručiti podnosim prijavak!

Joža Prudeus, pričuvni učitelj

P.S.

ODJAVAK

Koristim priliku i ustupljeni prostor da kolegu Krešimira Petrokova i njegovog intimusa, nepostojećeg Waltera Turnšeka, upozorim na činjenicu da nisam član uredništva Samoborskog lista, ter ih molim da me brišu iz impresuma.

Joža Prudeus

 

Sprema se još jedna Kodrićeva donacija voljenim Samoborcima

Sveta Nedelja obuzdala divlju gradnju, ali ne i divlje deponije smeća

Dvije hitre reakcije Jože Prudeusa

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002