02.03.2005.

Ekološka katastrofa u Smerovišću

Gume, bačve, kanisteri i bitumen u dolini Gradne

Ekološka katastrofa u Smerovišću

Na posljednjoj sjednici samoborskog Poglavarstva bilo je govora i o zapisniku o inspekcijskom nadzoru Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Prema tom je zapisniku utvrđeno da je u kamenolomu Smerovišće došlo do nezapamćenog ekološkog incidenta.

Još 11. prosinca 2004. ustanovljeno je da je u spomenutom kamenolomu zatečena velika količina, prema procjeni oko 800 - 1000 kubnih metara, otpadnih autoguma, bačvi sumnjivog sadržaja, kanistara od bitumena, raznog metalnog otpadnog materijala, sve prekriveno masnim i uljenim tvarima nepoznatog sastava. Sve su to, prema svjedočenju očevidaca, tamo dovezli i iskrcali kamioni poduzeća Vulkal iz Podsuseda. Vlasnik kamenoloma Stjepan Beljak inspektorima je izjavio da je namjeravao gumama sanirati klizište nastalo eksploatacijom kamenoloma, a sve drugo dovezeno izvan je dogovora. Osim toga, Beljak je izjavio da ne zna tko sve tamo odlaže otpad, pa se sumnja da je kamenolom postao još jedno divlje odlagalište u dolini Gradne, na rubu Parka prirode.

- S upravom Vulkala dogovorio sam da mi dovezu par kamiona guma, a oni su dovezli tko zna koliko. U to sam vrijeme bio u bolnici, pa ne znam što se tada događalo u kamenolomu - rekao nam je Beljak. Na to kako mu je uopće palo na pamet da gumama zatrpava klizište imao je spreman odgovor.

- Pojma nisam imao da su gume štetne i da je njihovo zatrpavanje protuzakonito. Mislio sam da je to isto kao kamenje ili panjevi. Tek mi je inspektorica rekla da je to opasno. Sad mi je jasno zašto su Vulkalu u cementari Koromačno naplaćivali spaljivanje guma. Osim toga, poslije sam čuo da je Vulkal na Radio Zaprešiću reklamirao prikupljanje guma. Nije valjda sve to završilo na mom kamenolomu! - zapanjen je Stjepan Beljak.

Nesretnog vlasnika koji nije znao da su gume opasan otpad zanima i tko će ih sada odvesti s njegovog posjeda.

- Ja sigurno neću sam sanirati teren. Neka ovi iz Vulkala plate barem polovicu - završio je svoju priču Stjepan Beljak, nimalo zabrinut činjenicom da ga nepoznavanje zakona ne oslobađa krivice.

Cijeli je prostor sada prekriven snijegom i na njemu su zabranjene bilo kakve aktivnosti, a za nadati se je da će na proljeće nadležne službe detektirati krivca i da će rasplet, s drastičnim kaznama, završiti na sudu.

Inače, u cijelom je slučaju kao "kolateralna žrtva" "štrajfan" i samoborski poduzetnik Vinko Fabekovec. Naime, svojedobno je, zajedno s Ivanom Beljakom, sinom vlasnika kamenoloma Smerovišće, osnovao tvrtku Kamenolom Smerovišće d.o.o. Namjeravao se legalno baviti eksploatacijom kamenoloma, ali je, ne pribavivši sve potrebne dozvole, od posla odustao.

- Ne znam što se zbivalo s kamenolomom. Da je naše poduzeće dobilo koncesiju imali bi od toga koristi svi, i mi i zajednica. Nominalno jesam suvlasnik poduzeća, ali ne i kamenoloma i od cijelog sam se posla povukao kad nam nije omogućeno legalno obavljanje posla. A da jest, do ovakvih stvari ne bi dolazilo. Ne trebam posebno napominjati da osuđujem ovo što se dogodilo i da sam znao da se takvo nešto događa, učinio bih sve da to spriječim - rekao je Vinko Fabekovec.

Građani koji su incident prijavili nadaju se da će pravda u ovom slučaju biti zadovoljena i krivci za ovaj ekoincident drastično kažnjeni.

Robert Škiljan

 

Ekološka katastrofa u Smerovišću

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002