13.05.2005.

Novosti iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Traže se... živi!

Novosti iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Staza kneževa, Put Kraljice bukve, Vilinska staza, Staza šišmiša, Staza slapova... Kad ugledate ove toponime napisane na drvenim pločama znajte da niste zaglavili u nekom bajkovitom snu, već šećete ili se vozite biciklom predivnim krajolicima Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, koji se prostire na površini od 333 kvadratna kilometra i nadmorskoj visini od 180 do 1178 metara, a zahvaća područja Samobora, Jastrebarskog, Ozlja, Klinča Sela, Žumberka i Krašića.

Parkom prirode upravlja Javna ustanova koju je 1999. godine osnovala Vlada Republike Hrvatske. Osnovna djelatnost Ustanove je upravljanje Parkom prirode kao područjem od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku. Cilj je zaštita, očuvanje, vrednovanje i prezentacija prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti Samoborskog i Žumberačkog gorja, a prioriteti su očuvanje biološke i krajobrazne (vizualne) raznolikosti, što se provodi ili planira provoditi po načelu njihova održivog korištenja.

Intenzivne i vrlo konkretne aktivnosti Javne ustanove započele su tek 2001., ali od tada se stvar zahuktala i učinjeno je zaista mnogo. Otvoren je Eko-centar Slani Dol, prvi takvog posjetilačkog tipa u zaštićenim područjima RH. U njemu možete radnim danima dobiti sve potrebne informacije, pogledati poučnu i vizualno vrlo atraktivno postavljenu izložbu, popiti biljni čaj, a onda se malo razgibati na umjetnoj stijeni za sportsko penjanje postavljenoj blizu zgrade Eko-centra, čije se puštanje u rad očekuje uskoro. Otvorena je i 35 km duga pješačka staza Put kraljice bukve od Slanog Dola do Sošica kao i poučna Staza kneževa duga četiri kilometra, smještena u neposrednoj blizini zgrade Eko–centra Budinjak. U tom novoosnovanom Eko-centru naglasak je dat na arheološke nalaze kojima ovaj i cijeli žumberački kraj obiluju. Tako uz već spomenutu Stazu kneževa u zgradi Eko-centra vikendima možete pogledati malu izložbu s presjekom arheoloških i bioloških posebnosti ovoga kraja, kao i dobiti od ljubaznog osoblja sve druge informacije. Otvorene su tri biciklističke staze: Vilinska staza, Staza šišmiša i Staza slapova.

Zaživio je i jednodnevni edukativni program Mladi nadzornik, namijenjen djeci školskog i predškolskog uzrasta koja organizirano dolaze iz cijele Hrvatske i iz drugih zemalja.

U ljetnim mjesecima taj program u formi eko-kampova besplatno se provodi i sa stanovništvom iz okolnih mjesta. Pokrenut je i program Nadzornik volonter koji uključuje širu javnost i lokalno stanovništvo. Taj program sastavljen je od niza potprograma i akcija. Potprogram Traže se... živi!, rađen je u formi potjernica, s fotografijama i detaljnim opisima rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, s pozivom da se pomognu pronaći mjesta na kojima žive ili rastu, kako bi ih se moglo učinkovito zaštititi. Potprogram Eko-ročnik pruža mogućnost služenja civilnog vojnog roka u Parku u nadzornim, ali i stručnim službama. Školjkaši umjesto školjaka akcije su čišćenja divljih deponija, Zelena tužibaba je telefonska linija za dojave, Foto-safari potiče na sakupljanje fotodokumentacije, a Gorski plastovi su akcije vezane uz tradicionalno gospodarenje livadama.

U proljeće 2004. godine Park prirode započeo je, u suradnji s britanskim znanstvenicima, projekt očuvanja travnjaka, a od 15. studenog 2001. do 28. veljače 2004. godine, na području Parka proveden je pilot-projekt Poljoprivredno-okolišni program (POP), koji je financirala nizozemska vlada u sklopu pomoći Hrvatskoj, a s ciljem uvođenja poljoprivredno-okolišnog programa sličnome onome u EU. POP se u zemljama EU primjenjuje od 1992. godine i predstavlja jedinu obveznu mjeru u sklopu EU regulative o ruralnom razvitku. Program predstavlja okvir za cjelovitu zaštitu prirode i okoliša od negativnog utjecaja poljoprivrede.

Ekipa Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje broji trinaest zaposlenika, a s ovim rezultatima, postignutim u samo dvije i pol godine, živi su dokaz da se može biti motiviran, profesionalan, entuzijastičan i, što je najvažnije, uspješan i učinkovit i u državnim firmama sa, u zadnje vrijeme, vrlo ograničenim sredstvima. Park gotovo svakodnevno posjećuju u proljetnim i ljetnim mjesecima organizirane školske i predškolske skupine djece, a vikendima su najčešće posjete planinara, izletnika i obitelji s djecom iz Samobora, Karlovca i Zagreba.

I zato, Samoborci i svi ostali, put pod noge - traže se živi.

Sve informacije na www.ppzsg.org i 01 332760

Nenad Kobasić

 

Novosti iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002