07.12.2005.

Priča oko nadstrešnice na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji još nije završena

Nadstrešnica u državnom planu za rušenje

Priča oko nadstrešnice na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji još nije završena

Vjerojatno se sjećate da smo prije godinu dana pisali o bespravnoj izgradnji nadstrešnice na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Nakon prijave suvlasnika sporne parcele na adresi Trg Ante Starčevića 3, na kojoj je gradnja započeta, odlučili smo istražiti što se u ovih godinu dana događalo, jer sporna krovna konstrukcija stoji tamo i danas. Istovremeno, bez obzira na podnesenu prijavu, suvlasnici nikada nisu dobili nikakav odgovor na to što se s njihovom prijavom događa. Inače, u vezi s nadstrešnicom na glavnom svetonedeljskom trgu podneseno je više prijava. Tako je nepoznata posoba podnijela anonimnu prijavu 2. prosinca 2004., a suvlasnici sporne parcele isto su učinili 14. prosinca iste godine.

Prva zaprimljena prijava uredno je obrađena u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, točnije u Upravi za inspekcijske poslove, gdje je urudžbirana, dobila svoj broj i proslijeđena područnoj jedinici u Zagrebu. Obavijest o tome upućena je i Komunalcu d.o.o. kao ovlaštenom predstavniku suvlasnika stambene zgrade na Trgu Ante Starčevića, koja je zaprimljena 18. ožujka 2005., a do koje su na koncu došli i drugi prijavitelji - suvlasnici parcele, dok su bezuspješno pokušavali dobiti ikakve informacije. To je ujedno i jedina informacija do koje su došli u ovih godinu dana.

Na naš pismeni upit o spornom predmetu, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pismeno je odgovorila:

"Građevinska inspekcija MZOPU provela je inspekcijski nadzor nad gradnjom investitora Obrt vl. Ika Vojvodić iz Sv. Nedelje na lokaciji Trg A. Starčevića bb... ...te utvrdila da je investitorica izvela rekonstrukciju, odnosno dogradnju poslovnih građevina u obliku montažne drvne konstrukcije na stupovima BEZ KONAČNE GRAĐEVINSKE DOZVOLE. Sukladno tome građevinska inspekcija je donijela Rješenje o uklanjanju bespravne gradnje, a nakon čega je uslijedio i Zaključak o dozvoli izvršenja. Također, građevinska inspekcija je protiv investitorice podnijela prekršajnu prijavu.

Budući je građevinska inspekcija zaprimila prijavu od nepoznatog prijavitelja, obavijest o inspekcijskom postupku bila je dostavljena Općini Sveta Nedjelja, s napomenom da se ista stavi na oglasnu ploču Općine."

Sve je to i učinjeno, no podnositelji druge prijave nisu na taj način dobili odgovore. Zašto se nigdje ne spominje druga prijava, vjerojatno to i nije važno, jer prva vezana uz isti predmet riješena je u skladu sa zakonom i na volju svih prijavitelja.

Dakle, stvar je jasna i spomenuta bi se nadstrešnica trebala ukloniti. Kada?

Građevinska inspektorica u Samoboru Vlatka Fabić rekla je samo da je cijeli slučaj sada "u državnom planu". Taj plan radi se na razini cijele Hrvatske, a kada će sporna građevina doći na red ona ne zna.

Tamara Vrančić Sokač

 
07.12.2005.

Samoborska mladež trebala bi u dogledno vrijeme useliti u Allnochov dvorac

Pred vratima Kluba mladih

Samoborska mladež trebala bi u dogledno vrijeme useliti u Allnochov dvorac

Nedostatak prostora za tzv. kreativno okupljanje mladeži osjeća se u Samoboru već godinama. Jedan posebni, "urbani segment" mladeži, koji ne mogu zadovoljiti etablirana društva i društvene organizacije, sportski klubovi ili pak programi koji se nude, već godinama traži svoj prostor. Javnosti je postojanje napora prema osmišljavanju te, tzv. alternativne, scene bila prepoznatljiva kroz djelovanje Samoborske edukativne kulturne scene, skraćeno S.E.K.S., koja je osnovana i pokrenuta još krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Povremeno je i unutar Samoborskog glasnika izlazilo njihovo glasilo, a udruga se angažirala i na priređivanju "alternativnog Fašnika". Članovi S.E.K.S.-a pojavljivali su se i kao organizatori koncerata tipa Novogodišnjeg autobusa i sličnih, a vrijedi napomenuti da se veći broj aktivnijih članova regrutirao iz redova već legendarne Filmske autorske grupe Enthusia Planck, kroz koju je u proteklih tridesetak godina prošao velik broj poznatih samoborskih javnih i kulturnih djelatnika.

No, ono što se pokazivalo kao nerješiv problem bio je nedostatak adekvatnog prostora za okupljanje i rad.

U predizbornoj kampanji za protekle lokalne izbore predstavnici LS-HNS-a isticali su problem nedostatka odgovrajućeg klupskog prostora za mlade, a nakon izbora pronađeno je i rješenje: Allnochov dvorac, nekadašnji Đački dom, pa sjedište Radio Samobora, trebao bi se preurediti i u njega bi trebala useliti mladež koja zna sa sobom i želi to pokazati i drugima. Odluka o kupnji Allnochovog dvorca već je donesena, a Grad Samobor će zgradu u Starogradskoj 12 od vlasnika otkupiti za 309 tisuća EUR.

No, kupnja zgrade i uređenje prostora je jedno, a smisao i sadržaj rada Kluba mladih nešto sasvim drugo.

Kako bi požurili pokretanje stvari s mrtve točke, predstavnici samoborske kulturne scene, koja bi jednog dana trebala biti okosnica rada Kluba mladih, posjetili su Gradsko poglavarstvo. Tamo su zamjenici gradonačelnika Marici Jelenić predstavili Prijedlog programa rada Kluba mladih Samobora koji su sastavili Matko Burić, Nicolas Sinković, Luka Kovač, Vedran Šer i Jeronim Dorotić, a podržale su ga udruge S.E.K.S., FAGEP i, kako kažu, svatko tko mu se prikloni. Prijedlog je nastao na temelju iskustava sličnih klubova u Hrvatskoj, a u njemu je već u uvodu naznačeno da je "...svaka nadopuna i dobronamjerna kritika ovog plana dobrodošla, pače i poželjna, a plan je pisan u najboljoj namjeri da se u Gradu Samoboru konačno ustanovi mjesto koje će zadovoljiti potrebe mladih."

Prijedlog je podijeljen u poglavlja Radionice, Klupske večeri, Edukacijski program, Koncerti, Izdavaštvo, Servis za mlade, Sportska sekcija i Ostali programi. Ima tu svega, od fotografiranja, crtanja, slikanja, kazališta, web designa, do koncerata i ping ponga. Predviđena je i izgradnja male pozornice na livadi povrh dvorca, ali i korištenje velike na Vugrinščaku. Planiraju se i godišnje priredbe kao što su Novogodišnji autobus, Dani mostova, Matošev dan i Alternativni samoborski fašnik.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić ponovila je odlučnost aktualne vlasti za formiranje Kluba mladih, ali je napomenula da će u sljedećoj godini u proračunu biti osigurana samo sredstva za kupnju Allnochovog dvorca, a ne i za rad Kluba.

No, autori Prijedloga programa rada očito su bili spremni na tu soluciju te su upravo zbog toga intenzivirali pripreme za osnivanje Kluba izradom Prijedloga rada, ali i nizom aktivnosti već do kraja ove godine. Njima bi se budući Klub mladih trebao javnosti predstaviti kao osmišljena i planirana inicijativa, a ne improvizacija kratkog daha.

To je detaljno opisano u odjeljku "Seks i Grad", iliti Kaj sad?, u kojem su popisane promotivne aktivnosti koje će pomoći percepciji inicijative oko osnivanja Kluba u javnosti, a za vjerovati je, olakšati njegovo pokretanje i, ne manje važno, financiranje.

Valja naglasiti još dvije stvari.

Prvo, autori inicijative i spomenutog Prijedloga programa rada jasno su zamjenici gradonačelnika dali do znanja da ih interesira samo suradnja na način da osnivač Kluba mladih bude Grad Samobor, čime bi se izbjegle zamke koje sa sobom nosi osnivanje nove "društvene organizacije" ili "udruge građana" koja bi iz godine u godinu ovisila o dobroj volji i političkim hirovima političkih struktura.

I drugo, spomenuti je Prijedlog napravljen kao svojevrstan odgovor na "pitanje postavljeno od strane gradonačelnika Filipca, zamjenika Mastena i zamjenice Jelenić, predsjednika Gradskog vijeća Makaruna i Danijele Kalafatić, a upućeno predstavnicima mladih, Matku Buriću, Luki Kovaču i Vedranu Šeru, na sastanku 31. listopada 2005. godine u gradskoj vijećnici, koje je glasilo: Što bi vi (mladi) radili u tom prostoru?" (misli se na Allnochov dvorac), navodi se pri kraju Prijedloga programa rada Kluba mladih.

Robert Škiljan

FOTO: Marica Jelenić s inicijatorima osnivanja Kluba mladih Jeronimom Dorotićem, Mitjom Grejfonerom, Lukom Kovačem, Nicolasom Sinkovićem, Matkom Burićem i Vedranom Šerom

"Seks i Grad", iliti, Kaj sad?

Za početak, nadamo se da ovo odgovara na Vaše pitanje "Što bi mi radili u Allnochovom dvorcu".

Za daljnji razvoj događanja predlažemo da se oformi neka vrsta "razvojnog tima" u kojem bi i Grad i tzv. "Inicijativa mladih" imali svoje predstavnike i zajedno radili na daljnjem osmišljavanju programa, ali i prije svega pravnog i upravnog okvira Kluba mladih. Nadamo se da ćemo zajedno s Gradom moći naći model osnivanja "pravne osobe", kojoj će Grad biti suosnivač ili osnivač, a smatramo kako je to i u interesu Grada, pošto će zgrada ipak biti u gradskom vlasništvu.

Uz ovaj "razvojni tim" predlažemo akciju idejno nazvanu "Seks i Grad", koja bi započela 16.12.2005. godine koncertom Novogodišnji autobus u Poduzetničkom centru u Bregani. Akcija "Seks i grad" je akcija u kojoj bi mi zajedno s Gradom Samoborom promovirali i predstavili "inicijativu Grada i mladih". U sklopu ove akcije tiskali bi prvi broj biltena u kojem bi napisali koji su planovi, što se radi, kada će prostor biti gotov, što će se nuditi, ukratko, nabrojili bi sve prijedloge u nadi da ćemo "nabrijati" ostale da se angažiraju i da daju svoje ideje. Koncert bi predstavili kao prvu zajedničku akciju "Seks i Grad" koja bi označila početak suradnje i preko koje bi se ostali mladi Grada Samobora upoznali s planovima. Predviđamo da bi ova akcija mogla okupljati mlade sve dok se prostor u Allnochovom dvorcu ne osposobi. U međuvremenu bi se održale još neke manifestacije ("Otvorena vrata", tjedan dana za kojih bi se otvorio prostor i održavao program) na kojima bi se promovirala akcija. Cilj akcije je prije svega informiranje mladih i informiranje javnosti o tome što se radi, kao i populariziranje cijele ideje. Putem medijske prisutnosti prilikom predpriprema za otvaranje samog prostora, smatramo da bi se na ovaj način, zapravo svojevrsnom marketinško-kulturnom akcijom, moglo dosta pomoći prilikom obnavljanja prostora, ali i u stvaranju bolje slike i pozitivnije atmosfere oko mladih u Samoboru.

Pomoću tog prvog, odnosno nultog, broja biltena želimo stvoriti neku vrst komunikacije, odnosno dati svim mladima (ne samo onima iz parka iza Muzeja) mogućnost da aktivno sudjeluju u izradi neke vrste programa Kluba mladih, odnosno koliko god je to moguće demokratizirati Klub. Kao najpogodniji medij za ovakvu vrst pomalo "stihijske" komunikacije smatramo da je najbolje napraviti jednu web stranicu te e-mail adresu na koju će mladi moći slati svoje prijedloge. U sklopu ove web stranice postavili bismo ujedno i forum na kojem bi mladi, ali i svi ostali zainteresirani, mogli raspravljati o Klubu. Predstavljanje ovog nultog broja biltena i web stranice bit će na Novogodišnjem autobusu, ali željeli bismo nakon predstavljanja taj bilten dijeliti na svim mjestima na kojima se okupljaju mladi u Samoboru.

Nadamo se da će se u tom nultom broju biltena, uz kratki opis okvirnog "plana" Kluba, naći i nekoliko tekstova naših gradskih čelnika, a posebice tekst gradonačelnika.

 

Priča oko nadstrešnice na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji još nije završena

Samoborska mladež trebala bi u dogledno vrijeme useliti u Allnochov dvorac

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002