04.04.2005.

Profesorica Slavica Bišćan u šest je navrata vodila samoborske učenike Svetom Ocu

Uvijek u prvom redu do Pape

Profesorica Slavica Bišćan u šest je navrata vodila samoborske učenike Svetom Ocu

Kad je davne 1991. godine prof. Slavica Bišćan iz OŠ Samobor pokrenula sekciju "Turistička grupa", cilj je te grupe bio raditi, zaraditi i putovati. Sigurno tada nije znala da će već dvije godine nakon toga krenuti put Rima na svečanu audijenciju kod pape Ivana Pavla II.

- Te 1993. godine prvi smo put posjetili Vatikan. Djeca su odjenula samoborsku narodnu nošnju. Tad se prvi puta dogodilo čudo, jer bez obzira na gotovo 30.000 hodočasnika, mi smo bili u prvome redu. Prišao nam je i pitao nas odakle smo, a kad je čuo da smo iz Hrvatske nekolicini djece je poklonio krunice i blagoslovio nas. Već tad se osjećalo da Sveti Otac gaji veliku ljubav prema Hrvatskoj i njezinom narodu - ističe prof. Bišćan.

Međutim, izgleda da se čudo nastavilo, jer u posjet Svetom Ocu ova je žena vodila djecu i 1995., 1996., 1997., 1998. i 1999. godine. Tokom tih godina više od 500 djece vidjelo je Vatikan i Papu. Ispunjenost koju su svake godine osjećali tokom cijele godine do idućeg susreta davala im je snagu da nastave raditi i na taj način osiguraju materijalna sredstva za put. Ponekad su malo pomagali i roditelji, ali zasigurno su ta djeca sa sobom iz Vatikana ponijela nešto što nikada neće zaboraviti. To se danas, kad Pape više nema među nama, i pokazalo.

- Kad smo saznali da je umro, telefon mi nije prestajao zvoniti. Puno djece koja su sad već velika željelo me je čuti, kao da su tek sada potpunije shvatili što su doživjeli. Presretna sam što sam to činila, presretna, jer to je kruna mog rada s djecom. Znate, čuda su se zaista događala, jer smo uvijek tijekom posjeta bili u prvome redu. Sveti Otac je svaki put pokazao koliko nas ljubi, koliko poštuje nas i tradiciju koju čuvamo. Svaki put nosili smo sa sobom poklone, a mnogo puta i određene stvari koje nam je blagoslovio. Tako danas možemo pokazati svima raspelo, križ, krunicu, sve ono što je dotakao i blagoslovio. Sve mi je to neprocjenjiva nagrada za rad s djecom, a ta se putovanja niti danas ne mogu ispričati. Putujemo svuda; obišli smo Lourdes, Pariz, Atenu, Budimpeštu, Prag, Graz, Zürich, ali vjerujem da je Rim svima ostao u srcu. Osobno ne mogu opisati što mi je to značilo i koliko me obogatilo ono što se događalo, a vezano je samo za mene i moju obitelj i ostat će naša mala tajna.

Sigurno je da smo kroz susrete s Papom doživjeli nešto što možemo pokušati objasniti kao ljubav, sreću, duhovnost, duboko zadovoljstvo, no sigurno je i kako sve što sam navela nije nikako dovoljno jasno da bi se zaista ispravno opisalo.

Tim je riječima završila ovaj razgovor prof. Bišćan i nastavila uređivati staru vitrinu. Unutar nje ostala je slika nasmiješena pape Ivana Pavla II., raspelo, križ, krunica i svaki pogled na te stvari otkriva toliko lijepih uspomena. Ono što nismo vidjeli, ali smo osjetili, ljubav je koju izgleda još dugo nitko neće moći zaista objasniti, ali će je povijest ipak na neki način zabilježiti.

Tamara Vrančić Sokač

 
04.04.2005.

Stjepan Šančić darovao hladnjak obitelji Nikoline Šoić

Hladno piće, toplo oko srca!

Stjepan Šančić darovao hladnjak obitelji Nikoline Šoić

Samoborski obrtnik Stjepan Šančić, vlasnik Servisa Šančić, u želji da pomogne koliko može onima kojima je najpotrebnije, pred sam Uskrs iznenadio je obitelj Nikoline Šoić. U dogovoru sa zastupnicima Candy kućanskih aparata, tvrtkom Candy Hoover iz Zagreba, ovaj je obrtnik spomenutoj obitelji donirao novi veliki hladnjak. Nasmijana majka Snježana nije krila oduševljenje, jer je u kuhinji do sada imala mali i skoro neupotrebljivi hladnjak. Obzirom na velike svote novca koje je posljednjih mjeseci trebala za liječenje svoje kćeri, hladnjak nije bio ni u dugoročnom planu. Međutim, humanost na djelu i ovog je puta dokazala kako u ovakvim akcijama mnogo mogu učiniti pojedinci. Bez spektakularnog reklamiranja, u tišini, svojim djelovanjem život najpotrebitijima čine lakšim, a teškoće podnošljivijima.

Tako je bilo i s ovim poklonom obrta Šančić obitelji Šoić.

Tamara Vrančić Sokač

 

Profesorica Slavica Bišćan u šest je navrata vodila samoborske učenike Svetom Ocu

Stjepan Šančić darovao hladnjak obitelji Nikoline Šoić

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002