06.12.2005.

Obilježen 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Prava i poštovanje, a ne samilost i sažaljenje!

Pod sloganom "Podsjećamo - upozoravamo" tristotinjak osoba s invaliditetom 3. prosinca je, u sklopu središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, mimohodom kroz Karlovac upozorilo na to koliko je još prostora nepristupačno invalidima. Mimohod je počeo ispred Gradskog poglavarstva, a završio na željezničkom kolodvoru, gdje je dočekan vlak humanitarne modne aukcije "Matija čarolija", u kojem su bile mnoge osobe iz javnog života, među kojima i pokroviteljica središnje manifestacije, potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, novinarka Sonja Šarunić, dr. Nela Sršen, glumica Mia Begović i druge. Vlak je stao u Karlovcu na putu prema Centru za rehabilitaciju u Vrlici, gdje će domaćinima biti uručen ček od 300.000 kuna, prikupljenih aukcijskom prodajom haljina modne dizajnerice Matije Vujice, koja je i potaknula ovu humanitarnu akciju.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednica samoborske Udruge invalida Jadranka Guštin i tajnica Jadranka Kufrin javnost su upozorile da na području djelovanja njihove udruge postoje još brojne prepreke za zadovoljenje osnovnih potreba osoba s invaliditetom.

Brojne su institucije (zgrade Gradskog poglavarstva, MUP-a, Općinskog suda, banaka, Katastra, Centra za socijalnu skrb) još uvijek nedostupne za osobe s invaliditetom, parkirna su mjesta namijenjena njima zauzeta automobilima zdravih osoba, a osobe s invaliditetom još se uvijek teško zapošljavaju i uključuju u druge vidove života.

Ovogodišnji je Međunarodni dan osoba s invaliditetom održan pod motom "O NAMA UVIJEK S NAMA", a organizatori od građana i društvene zajednice traže: pomognite nam da ostvarimo naša prava, a ne dijelite nam samilost, jer tražimo poštovanje, a ne sažaljenje!

I.H.

 
06.12.2005.

Sjednica Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja

Svetonedeljčani protiv skladišnih hala u poduzetničkoj zoni!

Sjednica Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja, održanoj 5. prosinca, vijećnici su većinom glasova donijeli proračun za sljedeću godinu, kao i programe gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u sljedećoj godini.

Prihodi proračuna Općine Sveta Nedelja u sljedećoj će godini biti 61.621.000 kuna, što je za 7% više od ove godine. Hoće li ta razlika ostati tolika, vidjet će se 19. prosinca, kada će na dnevnom redu Općinskog vijeća biti još jedna izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna Svete Nedelje.

Načelnica općine Ines Balint naglasila je da je proračun razvojni, jer je 54% sredstava usmjereno za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture. Proračun je i socijalni, jer je za socijalne programe namijenjeno 6% sredstava. Ostatak sredstava uravnoteženo je raspoređen ostalim redovnim korisnicima.

Amandmani Božidara Jedvaja iz SDP-a za osiguranje sredstava za rad mjesne samouprave i obnavljanje devastiranih antifašističkih spomenika nisu prihvaćeni.

Novim će investitorima svakako biti interesantan podatak da je Sveta Nedelja promijenila svoju Odluku o komunalnom doprinosu. Plaćanjem komunalnog doprinosa na kompletnu visinu objekta, a do sada se plaćalo samo do 3 metra, Sveta Nedelja želi destimulirati izgradnju velikih jednovolumenskih, jednoetažnih poslovnih objekata, uglavnom skladišnih hala u poduzetničkoj zoni, naglasio je predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Markovinović. Za ostale poduzetnike koji grade višeetažne prostore ili za individualnu izgradnju neće biti velike razlike u obračunu komunalnog doprinosa koji je, kaže Markovinović, i dalje znatno niži nego u susjednim gradovima.

Nova će se odluka o komunalnom doprinosu primjenjivati od početka sljedeće godine, tako da svi investitori koji već imaju lokacijsku dozvolu i koji zaključe ugovor ili predugovor, mogu platiti komunalni doprinos prema sada važećim uvjetima.

U Svetoj Nedelji su imenovane i dvije nove ulice. U naselju Kerestinec to je Rujanska ulica, a u naselju Svetonedeljski Breg, Borovina.

Diana Koller

 
06.12.2005.

Održana 22. sjednica Gradskog poglavarstva

Peglanje proračuna

Održana 22. sjednica Gradskog poglavarstva

Članovi Poglavarstva odradili su u gradskoj vijećnici, ovaj put u nešto manjem broju i bez gradonačelnika, 22. sjednicu Poglavarstva, koja je baš kao i prethodna većim dijelom bila posvećena proračunu za 2006. godinu.

Ovoga puta pročelnici su se očitovali o promjenama proračuna te usvojenim i neusvojenim amandmanima koji su pristigli nakon održane sjednice Gradskog vijeća.

Neki amandmani su usvojeni, no ipak je većina amandmana oporbe ostala neusvojena. Evo najvažnijeg.

Povećana je stavka za Međunarodni festival vatrometa pa će taj vatromet dobiti 30.000 kuna više, dok se amandmanu DC-a da se povećaju sredstva namijenjena kupnji udžbenika udovoljilo točno polovično - umjesto traženog povećanja od 200 tisuća odobreno je 100 tisuća kuna. Uvedena je i nova proračunska stavka za provedbu projekta Turističke zone po Sutli i Žumberku od 20.000 kuna, a mjesni odbori ostali su bez 100.000 kuna koji su im prošle godine bili isplaćeni pod stavkom Ostali rashodi mjesnih odbora za Fašnik. Amandman DC-a da se poveća jednokratna pomoć roditeljima za svako novorođeno dijete sa sadašnjih 1.000 na 2.000 kuna, nije prihvaćen, iako, kako su naglasili na Poglavarstvu, to zaslužuje, ali za sada nema sredstava.

Umirovljenicima će uskraćivanje jednokratne pomoći od 100 kuna biti kompenzirano usvojenim amandmanom Nochte Kobešćak u ime Stranke umirovljenika za koji je odobreno 120.000 kuna. Ta sredstva trebala bi biti dovoljna da se besplatno javnim prijevozom voze umirovljenici stariji od 65 godina.

Odbor za socijalnu skrb i žrtve Domovinskog rata predložio je novi raspored sredstava za udruge proizašle iz Domovinskog rata, koji je, nakon što se s njim složila i Koordinacija udruga, prihvaćen od strane Poglavarstva.

Poglavarstvo je zauzelo čvrsti stav da se proračun ne povećava ni za kunu, pa su dodatna sredstva, nastala prihvaćanjem pojedinih amandmana, nadomještena smanjivanjem nekih drugih postojećih proračunskih stavki. Tako se za 50.000 kuna smanjila cifra namijenjena nabavi namještaja za Poglavarstvo, "skratilo" se 35 tisuća kuna POU namijenjenih za osiguranje umjetničkih djela i 60 tisuća kuna namijenjenima za Samoborske ljetne večeri, a odustalo se i od zdravstvenih pregleda zaposlenika samoborskih osnovnih škola, koji su trebali koštati preko 90 tisuća kuna. Odustalo se zasad i od povećanja naknade Komunalcu za 100.000 kuna, a pomoglo se sa 108.362 kuna namijenjenih za bruto plaće sistematiziranih, a nepopunjenih radnih mjesta.

Poglavarstvo je ujedinjeno u stavu da se proračun više ne mijenja, iako će se amandmani u pismenoj formi primati sve do sljedeće sjednice Poglavarstva, 12. prosinca. Dogovoreno je i da na sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati 14. prosinca, budu prisutni svi članovi Poglavarstva, kako bi mogli što kvalitetnije odgovarati na sva pitanja vijećnika vezana uz proračun.

Nenad Kobasić

 
06.12.2005.

Političari primaju plaću i ostale prinadležnosti šest mjeseci nakon prestanka mandata

U 5 godina - 1.100.000 kuna!

Bio je kraj 1999. godine. Predsjednik Franjo Tuđman bio je na izmaku snaga, a i desetgodišnja vladavina HDZ-a išla je svome kraju. Neki kažu da joj je kraj došao četiri godine prekasno. Jedan se povijesni ciklus zatvarao.

I, kao što je UDBA 1990. godine vrlo dobro znala rezultate "prvih demokratskih izbora", tako su "djelatanici" svih 7 uspostavljenih i ukrižanih obavještajnih službi znali da su šanse HDZ-a na izborima 3. siječnja 2000. jednake onima SKH-SDP-a na izborima 1990. Dakle, nikakve.

A gubitak centralne vlasti najavljivao je i rušenje lokalnih centara moći, poluga vlasti i gubitak političkih sinekura i privilegija.

Nesigurna budućnost velikom broju aktera s političke scene nije nudila ništa dobrog, a odlazak u političku anonimnost bio je najmanje zlo. Mnogima je politika postala jedini izvor prihoda, egzistencijalni oslonac, ali i surogat stvarnog svijeta rada i odnosa koji iz njega proizlaze.

Kako bi bar donekle amortizirali prijeteće promjene, u vrhu HDZ-a donijeli su jedinu moguću odluku. Omiljena formula s penzioniranjem tridesetogodišnjaka više nije prolazila, pa se pribjeglo utješnom rješenju - "političkim dužnosnicima" isplaćivat će se plaće i sve prinadležnosti koje iz toga proizlaze još šest mjeseci nakon silaska s vlasti. Malo je, ali čovjeka veseli.

Kako je i red, ovo pravo izabranih u Saboru je i zakonski utemeljeno i to člankom 90. stavak 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te se isto pravo koristi od 30. studenog 1999. godine.

Koliko je uspostavljanje ove privilegije, zajedno s posebnim, zastupničkim mirovinama, do sada koštalo građane ove zemlje izračunat će jednog dana netko drugi, a nas zanima koliko su nas koštali naši, domači političari.

Čast da se prvi okoriste novouspostavljenom privilegijom imala su dvojica samoborskih hadezeovaca, što je i red, budući da su njihovi spomenuti Zakon u Saboru i donijeli, a to su bivši gradonačelnik Ivica Bedeničić i njegov zamjenik Josip Burica. Oni su spomenuto pravo koristili nakon gubitka vlasti 2000. godine i s rukama u džepovima primali plaću od travnja do listopada iste godine.

Da ne bi pomislili kako su hadezeovci zločesti, a ovi drugi malo bolji, pokazala je vlast izabrana na izborima 3. siječnja. Odredbe spomenutog Zakona nisu promijenjene - pa tko je lud odreći se dobre plaće bez rada - sukus je razmišljanja političara domaćeg, običnog.

Interesantno je da financijski repovi tipa "6 mjeseci lova nizašto" nisu ostali iza koalicije koja je od pada Poglavarstva Ivice Bedeničića, pa do izbora 2002. obnašala vlast u Samoboru. Antun Dubravko Filipec, Jozo Grubeša i Adolf Paar dužnost su obavljali volonterski, pa nije bilo temelja za korištenje prava o kojem je ovdje riječ. Jesu li zažalili, ne znamo, ali mi sigurno nismo!

No, koalicija koja je uslijedila bila je pravi reprezent stanja i političkih odnosa u Samoboru.

Stalnim svađama i promjenama u Poglavarstvu, na način da su bili izabrani prema jednom "tumačenju Statuta", a kad bi od centralne vlasti došlo drugo, ono pravo tumačenje, odlazili bi s funkcije, ali i zadržavali pravo na šestomjesečna primanja. Zbog toga se neki od korisnika tog prava na spisku dobivenom od Upravnog odjela za financije pojavljuju dva puta. Žarko Adamek, još uvijek je na plaći (sve do kraja prosinca), ali bio je u istom statusu i u razdoblju od 11. do 25. rujna 2003.

Željko Koščica apsolutni je rekorder, možda i u cijeloj zemlji, jer je u roku od godine i pol privilegiju koristio dvaput: od rujna 2003. do veljače 2004., a u istom je statusu, zajedno s Adamekom, i sada.

Inače, šteta koja se na taj način nanosi Gradu Samoboru mjesečno iznosi točno 46.636,37 kuna. Toliko nas, naime, u ove mjesece i adventske dane koštaju Adamek i Koščica.

Ukupno će, od 2000. i Ivice Bedeničića, pa do kraja 2005. godine i Žarka Adameka, za plaće naše ipak zamjenjive gospode biti potrošeno oko 1.100.000 kuna. Da, milijun i sto tisuća kuna. Nije mnogo, ali čovjeka veseli.

A ako vjerujete da će se ova odredba Zakona jednom promijeniti i političarima omogućiti komotni povratak na staro radno mjesto, tamo od kuda su i došli, varate se. Neće nikada.

Robert Škiljan

DOSADAŠNJI KORISNICI LIJEPIH PLAĆA:

1. Ivan Bedeničić - travanj - listopad 2000.

2. Josip Burica - travanj - listopad 2000.

3. Jurica Škiljan - listopad 2001. - travanj 2002.

4. Pavao Grom - ožujak - rujan 2003.

5. Drago Plečko - ožujak - rujan 2003.

6. Marijan Lukšić - ožujak - rujan 2003.

7. Žarko Adamek - 11. - 25. rujan 2003.

8. Željko Koščica - rujan 2003. - veljača 2004.

9. Žarko Adamek - lipanj - prosinac 2005.

10. Željko Koščica - lipanj - prosinac 2005.

 

Obilježen 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Sjednica Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja

Održana 22. sjednica Gradskog poglavarstva

Političari primaju plaću i ostale prinadležnosti šest mjeseci nakon prestanka mandata

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002