21.12.2005.

Subvencioniranje autobusnog prijevoza mladih

Pojeftinili studentski, srednjoškolski i osnovnoškolski pokazi

Svi srednjoškolski i studentski mjesečni autobusni pokazi bit će sljedeće godine 35 kuna jeftiniji, a i osnovnoškolci su subvencionirani s 300.000 kuna, kako bi se svi đaci samoborskog područja mogli voziti na izvannastavne aktivnosti. Tako će izdavanje nove osnovnoškolske godišnje iskaznice stajati roditelje 100 kuna, plus 30 kuna trošak izrade nove iskaznice.

n.k.

 
21.12.2005.

Koordinacija u izvođenju komunalnih radova i dalje "šteka"

Najslađe je rezat mladi asfalt!

Koordinacija u izvođenju komunalnih radova i dalje

Najvažnija stvar u svemu, pa tako i u izgradnji cesta i sve moguće infrastrukture koja uz to ide, je dobra priprema i koordinacija svih službi i izvođača radova koji u tome sudjeluju.

Koordinacija?!? Ako izgovorite ovu riječ pred službenicima ili pojedinim voditeljima Komunalca, Vodoopskrbe, Elektre i stručnih službi grada, dovodite se u opasnost da budete prezreno ismijani i prijetvornom ljubaznošću ispraćeni u tamne vilajete svoje beznačajne anonimnosti, na tamo nekom svom brdu, sa svojim nekim "beznačajnim" komunalnim problemom.

Upravo tako bespomoćno osjećao se Franjo Tomičak, podpredsjednik Mjesnog odbora Male Rakovice, dok je pokušavao 16. prosinca, ove godine na odlasku, dobiti odgovore na pitanja koja se tiču radova izvedenih u ulici u kojoj živi.

Nakon što je tog jutra vidio što su učinili radnici i bager hrvatske Vodoopskrbe, spajajući vodovodni priključak na kućni broj 19 Srednjeg puta u Maloj Rakovici, odlučio se spustiti sa svog anonimnog brda i pitati odgovorne u čemu je adventski štos?

Naime, Ulica Srednji put 14. prosinca je asfaltirana. Pripremu je radio Komunalac, a kooperant koji je izlio usku traku asfalta niz brdo bio je Vijadukt. Dva dana kasnije, dok se još asfalt nije ni skrutnuo, radnici Vodoopskrbe kreću u priključivanje po kućama. Na broju 19 šaht vodomjera povlače sa sredine asfalta s udaljenosti od 6 metara, a moglo se proći gotovo bez rezanja asfalta i sa samo četiri metra duljine kopa.

Franjo Tomičak upozorio je na to radnike, ali ga oni nisu slušali. Usput ga je zanimalo i zašto izvođači radova i Vijadukt nisu mogli koordinirati radove, no u Vodoopskrbi i odvodnji u Zagrebačkoj ulici u Samoboru čudili su mu se i rekli da nemaju pojma da je ulica asfaltirana, a u Poglavarstvu su se pak čudili što priključci nisu napravljeni prije.

- Ne zna se k'o pije k'o plaća. Rekli su mi da to sad mora tak odležati i sad kaj? Ak padne kiša ili sneg, se bu to odneslo, a ja i sused nemremo van. Rekli su mi jutros na Vodovodu da idu kud je kraće, al to nije istina. Vi niste bili na terenu i ne znate kaj su nam napravili. Izgleda da radnici delaju kaj hoće, da su oni gazde. Kad sam pital zakaj se to nije ranije kopalo, rekli su mi da su čekali gradonačelnikov nalog – zbunjen i ogorčen bio je Franjo Tomičak.

Sigurno je da takvu vrstu naloga ne potpisuje gradonačelnik osobno, a on sam je na zadnjoj sjednici Poglavarstva upozorio na lošu koordinaciju izvođenja infrastrukturnih radova i najavio skore i promptne korake da se to poboljša i dovede u red.

I, na kraju, naš mali prilog za poboljšanje koordinacije, da nitko zadužen i plaćen da brine za sigurnost u prometu ne može reći da nije znao.

Već na početku Srednjeg puta s tri daske je obilježena rupa na asfaltu (cca 30 cm), koja tamo stoji već danima. Ako zavirite u rupu vidjet ćete da unutra, pod asfaltom, ima mjesta za dvije dobre zimnice.

U Uredu za komunalne djelatnosti rekli su nam da su nastanak neobične praznine pod asfaltom uzrokovali nespretno izvedeni radovi na uklanjanju šahta, a kada će opasnost s ceste biti uklonjena nisu nam znali odgovoriti, kao ni tko bi to bolje od njih znao.

Sveta koordinacijo, dođi nam što prije!

Nenad Kobasić

 
21.12.2005.

Nakon šestogodišnjeg suđenja Nadica Milić je umjesto pravde doživjela šok - treba platiti troškove suđenja

Umjesto naknade štete - 23.000 kuna kazne!

Nakon šestogodišnjeg suđenja Nadica Milić je umjesto pravde doživjela šok - treba platiti troškove suđenja

Što biste učinili da ste se vozeći svoj jedini auto samoborskim cestama naletjeli na poluotvoreni šaht, auto se prevrćući potpuno uništio, a vi ste igrom sudbine preživjeli?

Biste li bili dovoljno živi da potražite tko je, do vraga, otvorio i oštetio šaht koji se nalazi na sredini ceste i tako spriječili nove nesreće, ili biste pokušali traumu prevrtanja što prije zakopati u najdalje zakutke svoje podsvijesti?

Dvojbi oko toga što je ispravno nije imala i Nadica Milić, samoborska samohrana majka troje djece, udovica hrvatskog branitelja, koja je davne 1999. godine preživjela upravo takvu noćnu moru.

Naime, ona se 8. studenog 1999. na mjestu suvozača vozila svojim automobilom Ulicom Josipa Jelačića. Ispred kućnog broja 18 auto je naletio na poluotvoreni šaht za kanalizaciju koji se nalazi na sredini kolnika, uslijed čega se vozilo zanijelo i prevrnulo na bok. Nastala je znatna materijalna šteta, na sreću nitko nije ozbiljnije ozlijeđen, ali je Nadica Milić bila dovoljno živa i dovoljno savjesna građanka pa je tužila Grad Samobor, Komunalac i Županijske ceste zbog toga što je opasni šaht bio neosiguran i neobilježen prometnom signalizacijom, pritom tražeći i odštetu od 50.000 kuna.

Općinski sud u Samoboru, odnosno sutkinja Jelica Pandurić, donio je 6. listopada 2005., šest godina nakon udesa, presudu kojom se odbija tužba Nadice Milić kao neosnovana.

U svojoj obrani predstavnici Komunalca tvrdili su da nije bilo ni potrebno obilježavati sporni šaht, budući da im Županijske ceste nisu prijavile nikakvo oštećenje, Grad se je branio "činjenicom" da nije odgovoran za propuste Komunalca, a Županijske ceste pojasnile su svima da nisu odgovorne za stanje šahtova na dotičnoj prometnici! Općinski sud u Samoboru povjerovao je ovom zatvorenom krugu prebacivanja krivnje pa je i presudio u korist Grada, Komunalca i Županijskih cesta.

Tako Nadica Milić, ne da neće dobiti svoju traženu odštetu, već će morati, pod prijetnjom ovrhe, isplatiti Gradu 14.600 kuna i Komunalcu 8.296 kuna sudskih troškova. Županijske ceste, interesantno, velikodušno su se odrekle isplate naknade za sudske troškove.

U kratkom razgovoru Nadica Milić izrazila je svoje ogorčenje presudom, beskrajnim rastezanjem ročišta, ali i nerazumijevanjem obrazloženja presude.

– Čak i u ovakvoj presudi vidljivo je da je Komunalac bio odgovoran. Oni su, uostalom, odmah iza nesreće izašli na lice mjesta i zabetonirali dio zbog kojeg se šaht mogao pomicati. I sama sutkinja rekla mi je, izričući presudu, da je bilo dovoljno elemanata da se presudi i u moju korist, ali se ona odlučila ipak za ovu varijantu. Zamjereno mi je što nisam čuvala račune za popravak auta. Ja imam troje djece, koja su tada bila mala, i morala sam auto popraviti kako sam znala i umjela, nisam mogla čekati beskrajnu birokraciju.

Nadica Milić podnijela je žalbu Županijskom sudu u Velikoj Gorici, a što će on presuditi uredno ćemo vas, dragi naši strpljivi čitatelji, izvijestiti već za šest godina.

Nenad Kobasić

 

Subvencioniranje autobusnog prijevoza mladih

Koordinacija u izvođenju komunalnih radova i dalje "šteka"

Nakon šestogodišnjeg suđenja Nadica Milić je umjesto pravde doživjela šok - treba platiti troškove suđenja

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002