04.10.2017.

Vrhunski komorni glazbenici objedinjeni u svojevrsnom festivalskom ansamblu

Ad hoc se okupili i oduševili

Vrhunski komorni glazbenici objedinjeni u svojevrsnom festivalskom ansamblu

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni sinoć su svoj zajednički nastup održali violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Gernoth Süßmuth, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, pijanisti Martina Filjak i Jose Gallardo te gitarist Petrit Çeku, objedinjeni u svojevrsni neslužbeni festivalski ansambl. Naime, dio ovih vrhunskih komornih glazbenika svjetskog renomea iza sebe ima već nekoliko nastupa na Samoborskoj glazbenoj jeseni pa gotovo možemo reći da su od gostiju festivala postali njegovim neizostavnim dijelom.

Spomenimo i da je nastup Borivoja Martinića-Jerčića na Samoborskoj glazbenoj jeseni njegov prvi nastup u Hrvatskoj nakon 2012. godine, kad se pridružio Odjelu za gudače na Državnom sveučilištu u Iowi (SAD) kao profesor violine i viole te violinist klavirskog kvarteta Amara, rezidencijalnog kvarteta sveučilišta, s kojim redovito nastupa diljem Sjeverne Amerike. Podsjetimo i da je pijanistica Martina Filjak svojim koncertom svečano otvorila ovogodišnje izdanje Samoborske glazbene jeseni, a da je gitarist Petrit Çeku jedan od prvih slavodobitnika Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, koje se već 14 godina odvija u sklupu SGJ.

U župnoj crkvi svete Anastazije sviran je program na čijem je početku bio Trio za violinu, violončelo i klavir br. 39 u G-duru, Josepha Haydna, poznatiji u svijetu klasike pod "nadimkom" Ciganski trio. Uslijedilo je jedno od najpopularnijih i najizvođenijih ranijih djela Bele Bartoka, Rumunjski narodni plesovi, koji su publici ponuđeni u obradi za gitaru i violinu. Prvi dio recitala zaključen je povratkom Haydnu uz Gudački kvartet u E-duru, op. 2, br. 2, predstavljen u obradi za gitaru i gudački trio. Nastup "festivalskog ansambla" zaključen je 1. klavirskim kvartetom u g-molu, op. 25 Johannesa Brahmsa, koji je Brahmsove suvremenike nagnao na tvrdnje da se u njemu krije Beethovenov nasljednik.

Program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak, 5. listopada, kada će se još jednom predstaviti Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Monika Leskovar (violončelo), Jelena Očić (violončelo) i Jose Gallardo (klavir), a pridružit će im se klarinetist Mihael Paar. Početak koncerta je u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

T.I.

 
04.10.2017.

Pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar pobjednik je Natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Nastupili i prošlogodišnji pobjednici - Kvartet Ardemus s Cantus Ansamblom

Po drugi put u povijesti Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić obje nagrade pripale su jednom mladom umjetniku. Nakon violončelistice Petre Kušan 2007. godine, pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar na Večeri pobjednika ovogodišnjeg natjecanja primio je Nagradu za najbolju umjetničku osobnost i Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora za izvedbu kompozicije Borisa Papandopula Contradanza. Nakon nastupa svih šest ovogodišnjih kandidata jednoglasno je to odlučila prosudbena komisija koju su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Gernot Süßmuth, Ivana Kocelj, Branko Mihanović i Srećko Bradić.

U obrazloženju prosudbena komisija istaknula je kako je bio izuzetno težak zadatak odabrati najbolje od šestero izuzetnih glazbenika, no odluka je bila jednoglasna budući da se Krsnik Čohar predstavio vrlo zahtjevnim i reprezentativnim pijanističkim programom - Beethovenom Sonatom za klavir br. 23 u f-molu, op. 57 Appassionata i Lisztovim Apres une Lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata. U obje kompozicije, koje predstavljaju sam vrh tehničkih i interpretativnih zahtjeva klavirske literature uopće, kandidat je pokazao zavidnu tehničku razinu, formalnu jasnoću, iznimnu ekspresivnost i uvjerljivost. U to se uklopila i izvedba Papandopulova djela klasicistički odmjereno, s dozom otmjenosti, finoće i plemenitosti, naglasila je prosudbena komisija.

Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu za Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripala je novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Addiko Bank, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka, Westfalen Classics i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl, koju će prema narudžbi festivala napisati Zoran Juranić, a bit će praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine.

Također, Krsniku Čoharu kao dobitniku Nagrade za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala je novčana nagradu u brutto iznosu 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine. Pokrovitelji nagrade su Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Obje nagrade pobjedniku je uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda.

U nastavku slavljeničke večeri večeri 3. listopada u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupili su prošlogodišnji pobjednici, Kvartet saksofona Ardemus (Lisa Wyss, Lovro Merčep, Jenita Veurink, Yo-yo Su). Oni su uz Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša praizveli skladbu Davorina Kempfa In modo classico, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen, a čijoj je izvedbi nazočio i autor. Nakon toga slijedila je Glazba na vodi Georga Friedricha Händela (izbor i obrada D. Sremec), potom Cantus fractalus Srđana Dedića, koji je također bio u publici i čestitao kvartetu na izvedbi. Na samom kraju uslijedila je Introduction et variations sur une ronde populaire Gabriela Piernéa te kao dodatak oduševljenoj publici Debussyjev Reverie.

Samoborska glazbena jesen u srijedu, 4. listopada, nudi novu poslasticu – zajednički nastup violinista Borivoja Martinića-Jerčića i Gernotha Süßmutha, violista Aleksandra Miloševa, violončelistica Monike Leskovar i Jelene Očić, pijanista Martine Filjak i Josea Gallarda te gitarista Petrita Çekua. Početak je zakazan u 20 sati u crkvi svete Anastazije.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

T.I.

 

Vrhunski komorni glazbenici objedinjeni u svojevrsnom festivalskom ansamblu

Pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar pobjednik je Natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002