10.09.2017.

14. Bakuš slavagorski poklopio se ove godine s ranom berbom

Rana berba - manje gostiju

14. Bakuš slavagorski poklopio se ove godine s ranom berbom

Glazbeno-pjesnička manifestacija Bakuš slavagorski održana je po 14. put ove godine u subotu, 9. rujna, okupivši pjesnike, glazbenike i slikare samoborskog i svetonodeljskog Ogranka Matice hrvatske, njihove prijatelje vinogradare i članove Bratovštine sv. Vinka Slavagora, kojima su u organizaciji pripomogli Udruga Samoborska vinska cesta, OPG Franjko i Gljivarska udruga Sunčanica.

Rana berba vjerojatno je uzrokovala i manji broj gostiju na ovogodišnjem Bakušu, koji je prisutnima opet ponudio lijepo druženje uz domaću gastro ponudu.

Bakuš su otvorili kuburaši Gromovnika iz Bestovja i Đurđica Pleše Vujica izvedbom Slavagorske himne, nakon čega su stihovima, glazbom i prigodnom izložbom na terenu program ispunili članovi književnog, glazbenog i likovnog odjela MH Samobor i MH Sveta Nedelja.

Potpredsjednik MH Samobor Zoran Perović nazočnima je, među kojima su u ime Grada Samobora bili Krunoslav Znika, a ispred županije pročelnica Ksenija Čuljak, najavio bogat i sadržajan program u povodu 15. obljetnice Bakuša sljedeće godine.

T.I.

 
10.09.2017.

7. Mala ljetna muzika Klape Poj i njihovih gostiju

Ljeto je minulo, pjesma je ostala

Samoborska Klapa Poj svojim se izvedbama dalmatinskih pjesama već dokazala na klapskoj sceni sudjelujući na brojnim festivalima i susretima klapa, s kojih se vraćaju i s pohvalama i nagradama. Usto, dokazali su se i kao dobri organizatori pa tako zimi u Samobor na našu smotru dolaze ponajbolje klape iz cijele Hrvatske, a prije sedam godina utemeljili su i glazbenu manifestaciju Mala ljetna muzika, koja se zadnjih četiri godine održava u atriju kod slastičarnice U prolazu, otkrivši do tada skriven kutak na samom Trgu, ambijentalno i akustički baš po mjeri za male koncerte.

Sve to i ne čudi, jer Klapa Poj rasla je pod paskom neumornog majstora i čuvara klapskog izričaja Ljube Stipišića Delmate, čiju ostavštinu brižno čuvaju. Tijekom godina stekli su i vjernu publiku, koja je i ove godine, u subotu, 9. rujna, mogla uživati u narodnim klapskim napjevima te poznatim komponiranim skladbama i obradama u duhu tradicionalne klapske pjesme.

S Dobra večer, Bog da brojne posjetitelje pozdravili su domaćini, nakon čega su izveli i dvije, ne samo najpoznatije nego vjerojatno i najljepše, pjesme – Jute san se zajubijo i Dalmatino, povišću pritrujena. Uslijedile su gošće – renomirana Ženska klapa Dišpet iz Zagreba, toplo pozdravljena za svoj nastup i izabrani repertoar, u kojem je za ovu prigodu svoje mjesto našla i čuvena Šibenska molitva.

Uz brojne Samoborce, njihove goste i prijatelje, Malu ljetnu muziku pratio je i gradski pročelnik Juro Horvat u društvu supruge i županijske pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenije Čuljak.

M.K.

 

14. Bakuš slavagorski poklopio se ove godine s ranom berbom

7. Mala ljetna muzika Klape Poj i njihovih gostiju

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002