06.09.2017.

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Jedanaestoro potvrdilo glazbenu zrelost

Školsku godinu 2016./2017. završnim javnim ispitima na tri lokacije zaključilo je čak jedanaest maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić.

U srijedu, 7. lipnja, u 19 sati u Crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, niz koncerata otvorila je Mateja Radoš, orgulje (mentori: Željka Spinčić Bunčić, prof./Filip Horvat, prof.).

Mlada orguljašica se publici predstavila djelima J. Pachelbela, J.S. Bacha, A. Klobučara, E. Gigouta i J. Bajamontija. Već u četvrtak, 8. lipnja, u 9 sati u Dvorani Glazbene škole Tomas Gržinčić Klepić, teoretski odjel (prof. Željka Spinčić Bunčić/Filip Horvat) branio je maturalnu radnju u kojoj se pobliže bavio formalnom analizom Blue Moona te aranžmanom poznate pjesme za ženski zbor, flautu, klavir i kontrabas.

Niz koncerta u Galeriji Prica otvorila je maturantica Sara Župančić, violina (mentorica: Martina Razum, prof., uz klavir: Antonija Kosić, prof. mentor), u petak, 9. lipnja u 18.00 sati. Publika je ovaj put mogla uživati u djelima P. Rodea, C. Dancla, J.S. Bacha, D. Borisoviča Kabalevskog i F. Krežme.

Koncerti u Galeriji Prica nastavili su se i u ponedjeljak, 12. lipnja, od 18 do 20 sati na kojima su se predstavile tri maturantice solo pjevanja Odjela za teoriju i solo pjevanje, Mirna Fresl, solo pjevanje (mentorica: Branka Cvetković, prof. mentor, uz klavir: Tina Klak, prof.), Ines Buretić, solo pjevanje (mentor: Adam Vidović, prof., uz klavir: Tina Klak, prof.) i Marija Ostrugnjaj, solo pjevanje (mentorica: Branka Cvetković, prof. mentor, uz klavir: Tina Klak, prof.). Mirna Fresl otpjevala je razne arije i solo popijevke G. Paisiella, R. Schumanna, I. Lhotke Kalinskog, F. Garcíe Lorce, A. Dvořáka i A. Sullivana, dok je Ines Buretić izabrala program s djelima F. Cavallija, A.F. Tenaglie, J. Haydna, R. Schumanna, P.I. Čajkovskog, S. Donaudyja, G. Donizettija, J. Hatzea i D. Bobića. Večer je zaključila Marija Ostrugnjaj djelima A. Scarlattija, J.P.É. Martinija, F. Schuberta, D. Pejačević, J. Hatzea, P. Tostija, A. Dvořáka, M. Ravela, R. Hahna, J. Offenbacha i G. Donizettija.

13. lipnja nastavili su se koncerti samoborskih maturanata u Galeriji Prica. U 19 sati prva se predstavila Paula Fabek, klavir (mentorica: Jadranka Tikvica, prof.) djelima J.S. Bacha, L. van Beethovena, F. Livadića, M. Moszkowskog, F. Chopina i I. Albéniza, a u 20 sati publika je imala priliku čuti još jedan završni koncert maturantice klavirskog odjela, Lucije Vitko (mentorica: Silvija Kalšan, prof. mentor). Lucija je na programu također imala kanonska djela J.S. Bacha, L. van Beethovena, F. Chopina, D. Pejačević i C. Debussyja.

Posljednji u nizu završnih javnih nastupa održan je u srijedu, 14. lipnja, u Galeriji Prica od 18 do 20 sati, a umijeće sviranja ovoga su puta predstavili Davor Ban, brač (mentorica: Petra Vojvodić Mrvoš, prof. mentor, uz klavir: Lucija Stanec, prof.), Antonio Uremović, klarinet (mentor: mr. art. Mihael Paar, prof. mentor, uz klavir: Željka Vojvoda, prof.) i Agata Živoder, saksofon (mentor: Tomislav Žužak, prof. savjetnik, uz klavir: Željka Vojvoda, prof.). Davor Ban je izvodio obrade za brač i klavir M. Manganija, F. Schuberta, G. Fauréa i V. Montija, dok je Antonio Uremović izvodio djela J.S. Bacha, E. Bozze, C.M. von Webera i N. Milottija. Posljednji koncert u nizu od jedanaest koncerta održala je Agata Živoder koja se publici i ispitnoj komisiji predstavila djelima J. Donta, F. Decrucka, C. Pascal i P. Dešpalja. Čestitamo svim maturantima na uspješnom školovanju i uspješnim završnim javnim nastupima.

Valja posebno čestitati učeniku Franu Slogaru (u klasi profesora Olega Gourskog), koji je netom nakon završenog drugog razreda srednje glazbene škola s uspjehom prošao prijemni ispit i upisao kontrabas na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Početak još jedne velike generacije u GŠ Ferdo Livadić

Novi srednjoškolci

Glazbena škola Ferdo Livadić je u školskoj godini 2017./2018. ispratila velik broj maturanata, ali je i dočekala novu mnogobrojnu generaciju učenika koji će u šk.god. 2018./2019. započeti svoje četverogodišnje glazbeno školovanje: Juliana Bagarić (solo pjevanje), Lucija Bošnjak (solo pjevanje), Antonio Fabekovec (truba), Ana–Marija Klasan (klarinet), Marin Škiljan Konosić (kontrabas), Mislav Lipovčić (trombon), Maja Lucija Lisek (solo pjevanje), Josipa Lucić (klarinet), Sven Marđetko (klavir), Ida Marušić (orgulje), Barbara Medved (flauta), Dorijan Mihalić (klarinet), Filip Mužević (orgulje), Anton Pavić (saksofon), Dorjan Pondeljak (harmonika), Patricija Prosoli (violina), Boris Rebić (trombon), Klara Sijarto (violina), Dominik Ante Stier (klarinet) i Jan Tominić (saksofon).

Uz učenike 1. razreda srednje škole, GŠ Ferdo Livadić može se pohvaliti i novim učenicima u prvom pripremnom razredu: Ana Botić (solo pjevanje), Mia Koledić (teorija), Klara Mandić (saksofon), Dominik Matić (rog), Laura Mužinić (solo pjevanje), Ema Perković (solo pjevanje) i Karla Stipaničev (solo pjevanje).

Tekst: Antonija Petrić Andabak, mag. musicol

Foto: Zdenka Merčep, prof.

 
06.09.2017.

Četvrti trijenale autoportreta u Galeriji Prica

Ono najvažnije - steći pojam o sebi

U obje dvorane Galerije Prica sve do 8. studenog otvorena je izložba 4. Trijenale autoportreta, koja je u utorak, 5. rujna, kada je i svečano otvorena, u Samobor privukla zaista brojne ljubitelje likovne umjetnosti, koji su mogli razgledati iznimno vrijedne radove starih majstora, ali i recentne uratke domaćih i stranih slikara, kipara, fotografa i multimedijalnih umjetnika.

Kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović je prigodom otvorenja naglasila kako i ovaj trijenale autoportreta nastavlja prvobitno zadan koncept, pri čemu je posebno zahvalila idejnom začetniku ovog samoborskog trijenala Branimiru Dorotiću. Naglasila je i kako forma autoportreta ne gubi na svježini i aktualnosti, što dokazuje podatak da se na ovogodišnji natječaj javilo čak 190 umjetnika, od kojih je njih 75 dobilo prostor na ovoj izložbi. Tijekom izložbe bit će izabrana i dva najbolja rada, čiji će autori biti nagrađeni samostalnim izložbama u Galeriji Prica.

Svoj stalan prostor na trijenalu imaju i radovi najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika iz izuzetno vrijedne zbirke Klementa Lukina, koji su za ovu izložbu posuđeni iz Gradskog muzeja Omiš. Zbirka Lukin broji više od 2000 djela, u Omišu ih je oko 600, a za ovu izložbu u Samoboru odabrano je njih 31.

O izloženim autoportretima govorila je autorica izložbe Sonja Švec Španjol, pri čemu je pojasnila svoj izbor i naziv samog postava - Pojam o sebi. Naglasila je i kako ju posebno veseli što su autori prepoznali i prihvatili koncept koji im nudi potpunu slobodu u izričaju pa su i izloženi radovi, unatoč zadanoj i tradicionalnoj temi, vrlo raznoliki. Izrazila je i zadovoljstvo što je izložba postala međunarodna, jer su, osim djela umjetnika iz cijele Hrvatske, kojih je i najviše, izloženi i autoportreti autora iz Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji je pred brojnim uzvanicima, umjetnicima i medijima otvorio izložbu, pohvalio je organizatore i čestitao autorima na sjajnim radovima, najavio je i potpunu obnovu zgrade našega kina i same galerije pa će već sljedeći Trijenale autoportreta dobiti prostor koji i zaslužuje.

M.K.

Prilog: Autoportret Nives Kavurić Kurtović

 

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić

Četvrti trijenale autoportreta u Galeriji Prica

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002