26.07.2017.

Izložba slika na predlošcima fotografija Romea Ibriševića otvara se i na Korčuli

Samoborac olupinama spojio umjetnike

Izložba slika na predlošcima fotografija Romea Ibriševića otvara se i na Korčuli

U Atriju Doma kulture Korčula 28. srpnja u 21 sat otvara se izložba Romeo Ibrišević i 22 slikara. Ta neobična izložba nastala je iz ekološkog aktivizma i postala umjetnost - dvadeset i dvoje umjetnika dalo je vlastito viđenje akcije Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault, koja traje već 13 godina, a koju predvodi samoborski fotograf Romeo Ibrišević u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska. Nakana akcije Očistimo Hrvatsku od auto-olupina bila je osvijestiti kod građana važnost očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, Ibrišević je tijekom akcije prošao više od 200.000 kilometara uklonivši više od 15.000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Ibriševićevu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na njoj. Rezultat je izložba na kojoj dvadeset i dva originalna umjetnička rada upozorava na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.

Prvi se na Ibriševićev poziv odazvao Mersad Berber još 2011. godine, i narisao konje koji izvlače izraubano vozilo iz zelenila; potom mu je Vatroslav Kuliš naslikao zeku koji traži nestali potočić; Izvor Oreb oslikao je morske motive Romeovih akcija; a svoj su mediteranski štih dali Stipe Nobilo, Jugan Splivalo, kao i Abel Brčić; imenjak mu pak Magaš zaklonio je griljama "strašni prizor"; zmaj Mije Kovačića sunovratio se na neprijatelja; likovi šumski Zdenka Bašića nastanili su nepoznati objekt; anđeoski oblak Željka Prsteca "očistio" nam je dušu od zemaljskog smeća; strip-rukopis Milana Trenca udario je u žice pop kulture; Dalibor Jelavić dodao je virtualnu notu boja iz snova; Ksenija Turčić bijelom je poništila svjedoke i poslala ih u nigdinu; Emilija Karlavaris rodno osviješteno, olupinama je dodala "olupinu" starinskih dječjih kolica; Miljenko Bengez izgradio je snažni koloristički grad ponad iskopine; Ivona Jurić zamaštala je kako biti može; a ptice Korane Gjalski Filipović i kameno bi srce smekšale; gusta, prapovijesna paučina Antonije Cesarec kao da želi prekriti sav naš sram; limeni zlotvor u rukama Svjetlana Junakovića postao je distopijski kukac; u vode Baćinskih jezera Ana Dana Beroš "nasukala" je olupine brodica u kojima su ostale potopljene krhotine imigrantskih snova; Milan Komljenović ostavio jadnoga fićeka da trune kaj potoka, a dvojac koji je dizajnirao katalog i pozivnicu, Sanja i Mario Bachrach-Krištofić podigli su u zrak stari školski autobus. Svatko je od umjetnika sam odabrao motiv na koji će naslikati, sebi svojstvenim rukopisom, moralnu opomenu, povik: zaboga, kako možete!

Tijekom prosinca prošle godine u Medijateci Francuskog instituta te su slike bile izložene pod naslovom Što se čeka, izvlačimo! i odmah se pojavila ideja da upravo Korčula bude sljedeća destinacija – jer upravo je s tog otoka najviše umjetnika koji su se uključili u akciju: Abel Brčić, Stipe Nobilo, Emilija Karlavaris i Izvor Oreb.

I.H.

 

Izložba slika na predlošcima fotografija Romea Ibriševića otvara se i na Korčuli

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002