03.07.2017.

Obilježavanje 100. godišnjice Zlatka Price došlo do kraja

Za kraj - simpozij, monografija i izložba

Programima održanim u četvrtak, 29. lipnja, Zaklada Zlatko i Vesna Prica privela je kraju obilježavanje 100. godišnjice umjetnikovog rođenja.

U suorganizaciji i u prostoru Mađarskog instituta u Zagrebu, održan je, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jednodnevni međunarodni Znanstveni simpozij pod nazivom "Zlatko Prica – život i stvaralaštvo u kontekstu vremena". Rasprave eminentnih sudionika, poznavatelja i suradnika Zlatka Price - Tonka Maroevića, Darka Schneidera, Ive Šimat Banova, Irine Subotić, Győrgy Varkonyija, Nikole Albanežea valorizirale su i dotakle mnoge aspekte Pricinog stvaralaštva, a nekoliko mlađih sudionika - povijesničara umjetnosti, pokazalo je živo zanimanje za Pricino slikarstvo. Vrlo zanimljivo istraživanje iznijele su sudionice s Likovne akademije u Zagreba Ariana Novina i Tajana Vrhovec Škalamera. Sudionice iz Samobora, Gordana Remussini i Nikolina Šimunović, predstavile su bogatu Pricinu ostavštinu vezanu za Samobor i slikara osobno, a Gaetano Benčić iz Tara svojstvenim pristupom izlagao je o stvaralaštvu i odnosu Price i Tara. Zbornik radova s ovog simpozija, koji Zaklada planira izdati kroz godinu dana, postat će sigurno zanimljivo stručno štivo i podloga za daljnja istraživanja i promišljanja o slikarstvu Zlatka Price.

Istoga je dana u večernjim satima u Muzeju Mimara predstavljena upravo otisnuta monografija "Zlatko Prica – 100 godina". Monografija - djelo hrvatskih i mađarskih autora, na 500 stranica i četiri jezika, s gotovo četiri stotine odabranih reprodukcija cjelokupnog Pricinog opusa, tiskana je u Pečuhu, uz potporu Grada Pečuha i Ministarstva kulture Mađarske. Recenzenti monografije su povjesničar umjetnosti Darko Schneider, dugogodišnji kustos Moderne galerije u Zagrebu, i Ive Šimat Banov, autor desetaka monografija i izložaba, veliki oznavatelj Pricinog stvaralaštva.

Brojne nazočne posjetitelje pozdravila je ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan, a o stvaralaštvu Zlatka Price govorili su akademik Tonko Maroević i recenzent Darko Schneider. U ime pečuških autora i vezi Price i Pečuha govorio je prof.dr. Ernest Barić.

Autor monografije Nikola Albaneže istaknuo je značaj i recepciju Pricinog stvaralaštva u hrvatskoj umjetnosti dvadesetog stoljeća, a suautorica Nikolina Šimunović govorila je o višegodišnjem istraživanju Pricinog opusa.

Upraviteljica Zaklade Marica Jelenić zahvalila je na realizaciji programa svim autorima i suradnicima te osobito podupirateljima, Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji, Turističkoj zajednici i općini Tar-Vabriga, mađarskim partnerima i donatorima.

Obilježavanju Pricinog jubileja pridružio se i Grad Osijek. U sklopu Osječkog ljeta kulture u Galeriji Waldinger postavljena je izložba Zlatka Price i priređeno predstavljanje monografije. Izložbu iz fundusa samoborske Galerije Prica i osječkih institucija postavili su kustosica Jelica Ambruš i Igor Loinjak, koji je izložbu i predstavio.

O Zakladi i programima obilježavanja 100. obljetnice Pricinog rođenja govorila je upraviteljica Marica Jelenić, a nazočne su pozdravile ravnateljica Ljerka Hedl i gošća, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga. Govorila je o suradnji Samobora i Pečuha koje povezuje veliki umjetnik Zlatko Prica. Monografiju su predstavili autori, Nikola Albaneže i Nikolina Šimunović.

Programu se odazvala brojna osječka publika, redom poklonici Pricing slikarstva, među kojima i oni koji se sjećju Pricinih boravaka u njihovom gradu, slikanja i pecanja na prekrasnim obalama Drave, koje je Prica veoma volio.

T.I.

 

Obilježavanje 100. godišnjice Zlatka Price došlo do kraja

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002