30.09.2017.

26. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Lepo je čuti dobru popevku

Pri svetem Mihalu i ove su se godine, 26. put, okupili samoborski pjesnici kako bi održali svoje tradicionalne susrete i predstavili novi zbornik pjesama.

Nazočne je u ime organizatora, Ogranka Matice hrvatske Samobor, pozdravio Zoran Perović, dugogodišnji tajnik, a sada urednik zbornika, koji je najprije zahvalio počasnoj predsjednici Ranki Novosel na dosadašnjem radu te pohvalio kolege pjesnike, koji su se ove godine u velikom broju odazvali na natječaj za Nagradu Dragica Vrbenski.

Po prvi put pjesme su pred ocjenjivački sud došle bez potpisa autora, a od njih 45 najbolje ocjene dobila je pjesma naslova "Znam da me voliš", Zorana Perovića, kojemu je i uručena ovogodišnja Nagrada Dragica Vrbenski.

Čestitke pjesnicima, ali i ostalim matičarima, uputili su i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, predsjednik samoborskog Ogranka MH Gordan Črpić te Ranka Novosel, koja je svom nasljedniku Peroviću poželjela uspješan rad.

Susreti pjesnika nastavljeni su predstavljanjem novih pjesama iz zbornika u interpretaciji samih autora, a u glazbenom dijelu programa nastupile su članice Vokalnog ansambla Samoborke pod vodstvom Dražena Kurilovčana.

M.K.

 
30.09.2017.

Svečano otvorena Samoborska glazbena jesen

Nezaboravna večer uz Martinu Filjak

Upečatljiv nastup naše pijanistice Martine Filjak označio je početak 42. izdanja Samoborske glazbene jeseni. Svojom izvedbom i interpretacijom djela Haydna, Bacha i Liszta ova višestruko nagrađivana umjetnica ostavila je snažan dojam koji će samoborska i televizijska publika zasigurno dugo pamtiti. Tako su početak koncerta obilježile Varijacije u f-molu, Hob XVII:6 Josepha Haydna, a slijedile su dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha - Toccata i fuga u d-molu, BWV 565 (obr. F. Busoni) te Preludij i fuga u a-molu, BWV 543 (obr. F. Liszt). Za drugi dio koncerta Martina Filjak odabrala je tri skladbe Franza Liszta Deux Legendes S.175, Reminiscences de Lucia di Lammermoor di Donizetti S.397 te Grande paraphrase de la Marche pour le Sultan Abdul Medjid-Khan S. 403. Dugotrajan pljesak publike bio je dokaz maestralne izvedbe.

Festival je 29. rujna u župnoj crkvi svete Anastazije proglasila otvorenim pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, koja je tom prigodom naglasila da Samoborska glazbena jesen nastavlja put otkrivanja kreativnog i umjetničkog potencijala hrvatske glazbene kulture u neprekinutom dijalogu između suvremenosti i prošlih epoha, između različitih naraštaja i različitih stilova interpretacija. Jesen je poznata upravo po svojoj repertoarnoj raznolikosti, pozornosti koju posvećuje partiturama suvremenih hrvatskih skladatelja i skladateljskom pismu uopće, kvaliteti glazbenika te ustrajnosti u promociji mladih umjetnika. Takva platforma osigurala je samoborskom festivalu jasnu perspektivu razvoja te visok status na nacionalnoj i međunarodnoj sceni – istaknula je Hraste Sočo.

Umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na otvorenju je rekao kako se 42 godine kontinuiteta čine velika i hvalevrijedna brojka i da se festival može pohvaliti s dva natjecanja koje je iznjedrio – natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note, oba s međunarodnim predznakom. No, najveća vrijednost festivala je snažan poticaj mlađim ljudima da glazba postane njihov život i životno opredjeljenje – poručio je Bradić.

Uz pomoćnicu ministrice kulture, otvorenju 42. Samoborske glazbene jeseni u ime pokrovitelja nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Ivo Stier, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, kao i članovi diplomatskog zbora te drugi uzvanici.

U nastavku festivala održava se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, a 30. rujna i 1. listopada stručnom povjerenstvu i publici predstavit će se 6 mladih solista u borbi za dvije nagrade - za ukupni umjetnički dojam te najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Ove godine natječu se sopranistica Magdalena Bačanek, pijanistica Tonja Čuić, pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar, flautistica Marta Sesar, gitaristica Divna Šimatović i bariton Ivan Šimatović. Pobjednika ćemo saznati na svečanosti 3. listopada.

Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

T.I.

 

26. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Svečano otvorena Samoborska glazbena jesen

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002