22.04.2017.

U samoborskom Komunalcu otvorena je izložba slika Milana Kuhara Pile

Majstor linija vođenih jakim temperamentom

U prostorijama samoborskog Komunalca otvorena je 21. travnja retrospektivna izložba poznatog samoborskog slikara Milana Kuhara Pile, dugogodišnjeg člana i suosnivača Udruge Hobby art te redovitog sudionika brojnih samostalnih i skupnih izložbi u Samoboru i okolici.

Izložbu pod nazivom Nada Kuhar Pila je posvetio svojoj prerano preminuloj supruzi Nadi, ali je u uvodnom slovu naglasio da ona otvara i novi prostor u njegovom slikarskom životu - novu nadu.

Prof. Željko Nemec je, otvarajući izložbu, istaknuo da je Milan Kuhar živi dokaz i primjer da se umjetnik kroz čitav život razvija, uči, raste i napreduje, o čemu svjedoče njegova djela, iz godine u godinu sve bogatija i zrelija.

Nemec naglašava Kuharovu svestranost i stalne metamorfoze, što kroz tehnike slikanja, što kroz motive, ali ono što je kod autora jasno vidljivo to je "ekspresionistički duktus kista i linija vođena jakim temperamentom".

No, kako ističe Nemec, javnost bi uskoro mogla iznenaditi još jedna Kuharova izložba, budući da autor godinama radi na akvarelima neuobičajeno velikih dimenzija, a koja bi za ljubitelje autorovih djela trebala biti pravo iznenađenje i istinska poslastica.

Izložbu je popratila svirka Pilinih prijatelja glazbenika: Marije, Štefa, Brune i Gorana iz benda Four You, koji su dodatno relaksirali ležeran ugođaj u predvorju Komunalca, koji je ovom prigodom pohodio velik broj Kuharovih kolega, prijatelja i štovatelja njegovog rada.

Robert Škiljan

 
22.04.2017.

6. Noć knjige u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Knjigom zagrlili cijeli vikend

Najdulja Noć knjige u Hrvatskoj počela je u petak, 21. travnja, u samoborskoj Gradskoj knjižnici. Svojim posjetiteljima, ljubiteljima knjiga i svima koji vole dolaziti u našu knjižnicu, naše knjižničarke i knjižničari pripremili su, kao i uvijek, bogat i raznolik program. Uvod u večernja događanja bila je dječja predstava Šuma Striborova, u izvedbi Dramske grupe GKS Skečeri, nakon čega su se svi preselili na Odjel za odrasle.

Kroz kratak promotivni film o čitanju i knjigama naši poznati sugrađani ispričali su zašto vole i zašto je važno čitati, a potom su dodijeljene nagrade najboljim fotografima amaterima koji su svoje fotografije poslali na natječaj Knjiga za svaki dan. Prigodne pakete knjiga iz ruku našeg poznatog fotografa i sugrađanina Romea Ibriševića tako su dobili Marina Vrdoljak, Julija Domac i Edo Toplak, a čestitke je primila i naša knjižničarka Željka Vrbančić, koja je osvojila 2. mjesto na fotografskom natječaju Knjige i knjižničari, koje je organiziralo Zagrebačko knjižničarsko društvo.

Knjižnični dječaci (Antun Stašić, Ranko Purić, Pere Ištvanić i Marjan Krajna), kako su se za ovu prigodu nazvali, a inače sviraju u sastavu koji prati Radu Šerbedžiju, svojim su izborom glazbe i izvedbama ponovno oduševili sve prisutne.

Svojim kratkim pričama, predstavljajući svoju novu zbirku priča naslova Kako sam postao zao, predstavio se svestrani Ilija Aščić. Aščića i njegov zbilja zanimljiv i pomalo turbulentan životni put upoznali smo kroz razgovor koji je s njim vodila Draženka Robotić.

Uz red priča, red glazbe i obavezno ugodno druženje knjigoljubaca završila je i 6. Noć knjige u Samoboru, jer, trebalo se pripremiti i za predstojeća dvodnevna događanja, kojima su tako svi mogli knjigom zagrliti cijeli vikend.

U subotu je uz Dan planeta Zemlje održana Knjižnična biciklijada od Zagreba do Zaprešića, a mali planinari HPD Japetić za nedjelju su organizirali šetnju Anindolom uz pričanje samoborskih legendi.

M.K.

 

U samoborskom Komunalcu otvorena je izložba slika Milana Kuhara Pile

6. Noć knjige u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002