18.08.2017.

Najavljeno 7. izdanje Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala

Mjesto stjecanja znanja i druženja

Najavljeno 7. izdanje Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala

Od 19. do 30. kolovoza Samobor će ugostiti mlade glazbenike, glazbene pedagoge i virtuoze na 7. izdanju Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala u Samoboru. Projekt je to koji iz godine u godinu raste i stječe reputaciju najatraktivnijeg ljetnog festivala na ovim prostorima, na koji uvijek rado dolaze učenici i glazbenici u ulozi pedagoga i izvođača.

Ususret Youngmasters festivalu održana je 18. kolovoza u Malom muzičkom ateljeu konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program i predavači. Riječi podrške na početku je uputila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, koja je istaknula da festival jača i sve je prepoznatljiviji pa i Grad Samobor daje sve veću potporu.

- Veseli nas što će Samobor biti pun mladih koji će ovdje doći učiti i pokazati svoje vještine na koncertima. Pozivam sve naše građane da dođu i uživaju na ovom vrijednom kulturnom događanju narednih dana i uživaju u bogatstvu umjetničke ponude - rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Programska usmjerenja i svoja iskustva u dosadašnjem radu na pressici su izrekli idejna začetnica i umjetnička direktorica festivala Vesna Faullend Heferer te glazbeni pedagozi i virtuozi Mihael Paar, Pedro Ribeiro Rodrigues i Morana Pešutić.

Vesna Faullend Heferer podsjetila je da se 2011. krenulo sa ljetnom školom gitare koja je ubrzo prerasla u nešto puno veće. Osnovna ideja od početka bila je edukativna uloga u kojoj su učenici imali svoj završni koncert, da bi od 2013. godine, osim tog edukativnog smjera i usavršavanja mladih glazbenika, krenulo se i u festivalski smjer kako bi mladi glazbenici mogli pokazati svoje umijeće i koncertnu aktivnost pred publikom, što je vrlo važno u njihovu stasanju. To je prepoznato pa iz godine u godinu sve veći broj mladih glazbenika dolazi na usavršavanje u Samobor na Youngmasters festival, naglasila je Vesna Faullend Heferer, dodavši da zaslugu za to imaju i vrsni pedagozi koji podučavaju, ali i nastupaju na festivalu, a brojni su vrhunski glazbenici gostovali prijašnjih godina.

Osim ljetne škole i majstorskih tečajeva, novost koji je festival uveo je i sviranje u ljetnim gudačkim i gitarskim orkestrima u kojima mladi glazbenici imaju priliku upoznavati druge instrumente i glazbenike. Posebno je stoga ističe i komponenta druženja među mladim glazbenicima tijekom festivala, budući da za takvo što nemaju često ni vremena ni prigode. Ono što festival želi zadržati je upravo druženje i ne žele uvesti klasični natjecateljski karakter kao što njeguju neki drugi festivali. Uz to, Youngmasters je uveo i nove prostore za muziciranje, kao što su crkva svetog Mihalja, atrij Hotela i kavane Livadić, a i sami su u Malom muzičkom ateljeu u Jurjevskoj ulici svoj atrij iskoristili za koncerte.

Voditelji majstorskih tečajeva ove će godine biti gitaristi Tomislav Vasilj, Morana Pešutić, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić i Lorenzo Micheli, saksofonist Lovro Merčep, violinisti Maja Fleischman i Nenad Merle, klarinetist Mihael Paar, violončelist Tobias Stosiek te pijanistica Nataša Veljković.

Na pressici su o svom radu i iskustvima govorili Mihael Paar, Pedro Ribeiro Rodrigues i Morana Pešutić, koja će od sljedeće godine preuzeti ulogu umjetničke direktorice budući da je na pressici Vesna Faullend Heferer rekla da se nakon ovogodišnjeg izdanja povlači s te funkcije. Predavači su posebno istaknuli edukativnu komponentu, jer mladi glazbenici kroz seminare, predavanja i koncerte stječu novu vještinu. Mihael Paar rekao je kako je mu je posebno drago što seminar može održavati u svom gradu, jer puno ih održava u Hrvatskoj i inozemstvu. No, u smislu organizacije, koncepta i kvalitete Youngmasters je daleko ispred tih ljetnih škola, a dokaz je dolazak ministra kulture i brojnih uzvanika na gala koncert prošle godine, istaknuo je Paar.

Pedro Ribeiro Rodrigues posebno se istaknuo činjenicu da su mnogi njegovi učenici (radi u GŠ u Sesvetama) odlučili nastaviti školovanje i počeli se družiti s vršnjacima glazbenicima i češće odlaziti na koncerte upravo nakon pohađanja ljetne škole i Youngmasters festivala u Samoboru. Istaknuo je upravo rad s drugim profesorima u masterclassu, druženje s učenicima i učenje o drugim instrumentima i slušanje koncerata kao važne elemente Youngmasters festivala, tijekom kojeg se sklapaju mnoga prijateljstva.

Morana Pešutić rekla je kako se nada da će festival i dalje rasti, nastojati da dođe što više učenika i predavača. Učenici i predavači se uvijek rado vraćaju, ovdje vlada pozitivna atmosfera i neka posebna inspiracija, rekla je Morana Pešutić, dodavši kako je svjesna koliko truda i rada na organizaciji festivala je potrebno te da joj je čast preuzeti ulogu umjetničke direktorice.

Što se koncertnog dijela Youngmastersa tiče, program počinje 23. kolovoza, a završni gala koncert planiran je 30. kolovoza. Kompletan program može se vidjeti na www. youngmasters.com.hr. Zanimljive će biti i dvije tribine u Malom muzičkom ateljeu 25. kolovoza na kojima će biti riječ o prijemnim ispitima (početak u 19 sati), odnosno o studiranju u inozemstvu (početak u 20 i 30), kao i predavanje Lorenza Michelija o Kulturnom identitetu i djelu Maria Castetlnuova Tedesca 28. kolovoza od 16 sati u dvorani Glazbene škole Ferde Livadića.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Grad Samobor, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište i Samoborski muzej.

M.Š.

 

Najavljeno 7. izdanje Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002