14.03.2017.

Proljetni seminar Zorana Dukića – poslastica za umjetnike klasične gitare

Učili od velikog majstora

Da je Samobor već niz godina meka mladih glazbenika, osobito gitarista, nadaleko je poznato. Zoran Dukić nesumnjivo je jedan od najvećih gitarista današnjice. Karizmu izuzetnog umjetnika već desetljećima nadopunjuje nesvakidašnjim pedagoškim darom, a njegove su klase na glazbenim akademijama u Barceloni i Haagu jedne od najtraženijih u Europi. Sudjelovati na majstorskom tečaju ovog umjetnika gitare osobita je privilegija bilo gdje u svijetu.

Zoran Dukić stasao je iz zagrebačke gitarističke škole i klase prof. Darka Petrinjaka. Već je u svojim dvadesetima ušao u antologiju klasičnih gitarista osvojivši između 1990. i 1997. sva najveća svjetska gitaristička natjecanja, što do danas nije uspjelo niti jednom drugom gitaristu. Njegov odaziv na Proljetni seminar u Samoboru zahvaljujemo prije svega njegovoj odanosti Zagrebu, privrženosti hrvatskim gitaristima i svom nekadašnjem profesoru, ali i svojim bivšim studentima, od kojih je jedna i naša sugrađanka Morana Pešutić, istaknuta gitarska pedagoginja mlađe generacije.

Nastavnici, učenici i studenti klasične gitare iz zemlje i inozemstva pohađali su trodnevni seminar u prostorijama Malog muzičkog ateljea i učionicama Littere. Događaj je obogaćen i tradicionalnim koncertom Youngmasters Excellent, koji se održao u dvorani GŠ Ferdo Livadić u nedjelju, 5. ožujka. Na njemu su ovaj puta nasupili najambiciozniji polaznici Proljetnog seminara, redom izvrsni mladi gitaristi iz zemlje i inozemstva. U dvorani ispunjenoj dobro raspoloženom publikom, uz nazočnost predstavnika Grada, pročelnika Jure Horvata, početak koncerta je bio prilika za kratak osvrt prof. Dukića na dosege polaznika seminara te podjelu diploma polaznicima seminara.

Uz riječi dobrodošlice, voditeljica projekta Vesna Faullend Heferer publiku je upoznala sa sofisticiranom natjecateljskom notom koncerta. Posjetitelji su, naime, imali pravo sudjelovanja u glasanju za izbor najbolje izvedene skladbe na koncertu. Uslijedio je nastup vrsnih gitarista te je publika imala doista težak zadatak. Na koncertu su nastupili: Luka Vidović, Nisa Metlillo, Ana Čižmek, Antun Iveković, Stjepan Bosilj, Marija Crljen, Miroslav Mrass te najmlađa Katja Varga. Gost koncerta bio je Gitaristički ansambl Grada Samobora, koji je dodatno oraspoložio publiku. Za vrijeme njihovog nastupa prebrojani su glasovi publike.

Najbolja izvedba po sudu publike bila je skladba Allegretto iz Sonatine Federica Morena Torrobe, koju je izveo Stjepan Bosilj iz Varaždina. Jednakim brojem glasova publika je nagradila i izvedbu skladbe Una limosna por el amor de dios, argentinskog skladatelja Augustina Barriosa, koja je bila dio repertoara Zagrepčanke Ane Čižmek. S dva pobjednika organizator se našao u nedoumici te je nagrada podijeljena. Kako se nagrada sastojala od dva dijela, o podjeli je odlučeno ždrijebom. Stjepanu je dodijeljena kotizacija za 7. međunarodnu ljetnu školu mladih glazbenika u iznosu od 200 eura, a Ana je izvukla recital u sklopu Festivala Youngmasters, u kolovozu 2017. godine.

Publika će pamtiti koncert po nadahnutim izvedbama svih sudionika, a mladim će umjetnicima ovaj događaj zasigurno ostati u sjećanju kao dragocjeno koncertantno iskustvo.

Ivana Agnes Horvat

 

Proljetni seminar Zorana Dukića – poslastica za umjetnike klasične gitare

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002