08.04.2017.

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Feđe Klarića

Stvaratelj identiteta i memorije Splita

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Feđe Klarića

U samoborskoj Foto galeriji Lang otvorena je 9. travnja izložba fotografija poznatog splitskog fotografa Feđe Klarića, koji je cijeli svoj radni vijek proveo kao fotoreporter Slobodne Dalmacije. Njegova karijera i pretežno područje rada, a i privatnog interesa, bio je mikrokozmos Splita: grad, njegovi stanovnici i sva događanja koja su ga činila i čine takvim kakav jest. Stoga je Klarić svojim fotografijama postao jedan od čimbenika afirmacije, ali i stvaranja specifičnog identiteta i memorije Splita kao živopisne mediteranske metropole u kojoj se tradicionalni oblici života živo konfrontiraju s neprekidno nadirućim suvremenim urbanim tendencijama.

"...Njegov Split 70-ih je grad u kojem se, unatoč svim pretpostavljivim problemima, živi neopterećeno. Njegova pozicija stalne prisutnosti, sa zadaćom i sklonošću da bilježi neprekidan tijek gradskih događanja kroz prizmu čovjeka čije je zanimanje za ljude i njihovo ponašanje gotovo antropološko i uvijek benevolentno, učinilo ga je jednim od viđenih građana i kroničara Splita. Klarić je rođeni pripovjedač, njegove fotografske bilješke su anegdotalne i svaka kompozicija kao da zabilježeni motiv uvlači u neku širu priču. Iako je rođen, odrastao i živio u gradu bogate baštine, potpuno mu je nezanimljiva globalno poznata ljepota veduta Dioklecijanove palače, srednjovjekovnih zdanja, Marjana i drugih znamenitosti. U arhivi koju sam pregledao, sve je to tematski gotovo neprisutno, osim kao scenografija nekog ljudskog događanja. Klarićevom temperamentu bliski su prostori na kojima se ljudi okupljaju i gdje, po mogućnosti, sve vrvi životom, poput Rive, Bačvica, stadiona, klubova, aerodroma, kolodvora, prostora gradskog i političkog spektakla. Pri izboru fotografija koje će dekadu predstaviti Klarićevim prepoznatljivim rukopisom, stječe se dojam da je bio sveprisutan. Naprosto se osjeća kako prolazi gradom i neprimjetno snima ljude u njihovoj svakodnevnici, bilježi njihove reakcije i susrete, spontana i organizirana okupljanja, osobne i društvene rituale...", piše Branko Franceschi u katalogu splitske izložbe Feđe Klarića.

T.I.

 
08.04.2017.

Koncert KUD-a Oštrc "Si Rudari dobri gospodari" posvećen dugogodišnjem umjetničkom voditelju Goranu Ivanu Matošu

Stranac koji je ušao u Rude i o(p)stao

Kad je Goran Ivan Matoš prvi put prošao pokraj čuvene table "Stranče, ušao si u Rude", vjerojatno nije ni sanjao da će baš tu nastaviti dolaziti i sljedećih 20 godina, unatoč zagrebačkoj adresi, gdje i danas živi. U Rude je došao na poziv svog prijatelja Mihaela Lehpamera, kojeg je upoznao na jednoj od škola folklora, u vrijeme kada su Rudari tražili voditelje za svoj KUD.

Svojem dugogodišnjem umjetničkom voditelju i koreografu, danas ravnatelju Osnovne škole Samobor, članovi Kulturno-umjetničkog društva Oštrc posvetili su zato ovogodišnji koncert naziva "Si Rudari dobri gospodari", koji je održan u subotu, 8. travnja, na kojem su mali i veliki plesači, svirači i pjevači iz Ruda izveli, osim jedne dječje, samo njegove koreografije, za koje je glazbene obrade napravio Tomislav Jozić, također dugogodišnji voditelj orkestra, i tako proslavili njegovih 20 godina rada u društvu.

A koliko cijene i vole svojeg Matoša, pokazala je i publika ispunivši dvoranu kina do posljednjeg mjesta, pozdravljajući svaku izvedbu burnim pljeskom. Kako Rudari nisu samo dobri gospodari, već i sjajni domaćini, u goste su pozvali i prijatelje iz Folklornog ansambla Matija Gubec iz Karlovca, KUD-ova Tena iz Đakova i Vrhovje župe Dubranec iz Donjeg Dragonošca te Folklorni ansambl SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, u kojemu je Matoš napravio svoje prve plesne korake.

Puno smijeha i veselja, nakon više od dva sata programa, na kraju koncerta priuštili su svom voditelju članovi KUD-a Oštrc malim igrokazom, kojim su "zorno" prikazali kako izgledaju njihove uobičajene probe, nakon čega su ga i prigodno darivali.

Opće veselje i druženje nastavljeno je uz zasluženi domjenak, s kojeg Rudari i njihovi prijatelji nikog nisu gladnog ili, nedajbože, žednog otpravili doma.

M.K.

 

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Feđe Klarića

Koncert KUD-a Oštrc "Si Rudari dobri gospodari" posvećen dugogodišnjem umjetničkom voditelju Goranu Ivanu Matošu

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002