30.10.2017.

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Smiljke Pavlović

Kod nas nepoznata, u Njemačkoj cijenjena

U Foto galeriji Lang otvorena je 29. listopada izložba fotografija Smiljke Pavlović.

Uvodno je o njenom radu govorio programski savjetnik Foto galerije Lang Želimir Koščević, koji je naglasio da je autorica najveći dio svog fotografskog posla radila za velike njemačke novinske izdavače te za više od 40 godina stekla zavidnu reputaciju među svojim kolegama i čitateljima.

Marijan Špoljar, autor prigodnih izložbenih materijala, naglasio je da se Smiljka Pavlović (rođena u Koprivnici 1951. godine) fotografski formirala u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, u vrijeme postupnoga gubljenja primata fotografije pred naletom televizijske slike, a kasnije i svih digitalnih medija. To je vrijeme kada veliki novinski magazini, koji su funkcionirali kao sinteza teksta i slike, gube nakladu, a čitalačka se publika preusmjeruje prema regionalnim i lokalnim novinama.

Upravo u takvim tiskovinama mlada Koprivničanka sa završenom fotografijom na zagrebačkoj Školi primijenjenih umjetnosti počinje raditi kao fotoreporterka, jedna od prvih žena u toj profesiji u Njemačkoj, da bi s vremenom stekla stalni angažman u dnevnim novinama i tjednicima čija je naklada dostizala, za naše uvjete, ogromnih 250 000 primjeraka.

T.I.

 
30.10.2017.

Koncert Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a oduševio Samoborce

Veselo obilježili kraj i najavili novi početak

Marko Tolja i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, kojim ravna Andreas Marinello, u nedjelju, 29. listopada, svojim su koncertom, predstavljajući zajednički album naziva Stavi pravu stvar, oduševili samoborsku publiku.

S pune pozornice u dupkom punu dvoranu prelijevali su se najpoznatiji domaći i svjetski glazbeni standardi; od Ive Robića, preko Majki, Bijelog dugmeta, Parnog valjka, do Nirvane i Van Halena... sve u finim, veselim swing aranžmanima.

Odlično raspoložen Marko Tolja, baš kao i cijeli orkestar, živahno su komunicirali s publikom, koja je uzvraćala burnim pljeskom na svaku izvedbu.

Samoborsko Pučko otvoreno učilište tako je, uz prigodnu veselicu nakon koncerta, na kojoj se i zaplesalo, zaključilo i ovogodišnju koncertnu sezonu i zatvorilo svoja vrata na godinu dana zbog preuređenja zgrade. Ako ćemo suditi po kulturnim događanjima koja su nam pripremili tijekom tog vikenda za ovaj privremeni oproštaj, u novouređenom prostoru dogodine možemo očekivati samo najbolje od onoga što će nuditi hrvatska i svjetska kulturna scena.

Do tada će naše kulturnjake i njihove programe "udomiti" Bunker, autobusni kolodvor, sportska dvorana ili neki drugi prigodan prostor u gradu.

M.K.

 

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Smiljke Pavlović

Koncert Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a oduševio Samoborce

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002