06.06.2017.

Cjelovečernji proljetni koncert Folklornog ansambla Mladost

Tancalo se je i još se bu!

Prikazom samoborske svadbe započeo je u ponedjeljak, 5. lipnja, tradicionalni proljetni cjelovečernji koncert našeg Folklornog ansambla Mladost, koji ove godine obilježava punih 45 godina djelovanja. Pred gotovo punom dvoranom samoborskog kina, mlađi i stariji ansambl, u pratnji svojeg tamburaškog orkestra, izveli su devet koreografija objedinjenih prigodnim nazivom "Tancale bi noge naše", kojima su prikazali bogatstvo folklorne tradicije Samobora, Turopolja, Slavonije, Like, Podravine, Baranje, Međimurja i Zagorja.

Izmjenjujući se na pozornici, i veliki i mali plesači i pjevači za svoje su izvedbe nagrađeni zasluženim pljeskom publike, koja je uživala u uvježbanim koreografijama i pjesmi izvođača u prelijepim nošnjama ovih naših krajeva.

Svoju veliku obljetnicu Mladostaši će, kako najavljuju umjetnički voditelji iz obitelji Pogrmilović, do kraja godine obilježiti još i drugim događanjima i koncertima.

M.K.

 
06.06.2017.

Samoborski Romeo i Julija opet šeću Gradom pjesnika

Vječne ljubavi vječno traju

Samoborski Romeo i Julija opet šeću Gradom pjesnika

Legenda kaže da je Stanko Vraz (1810.-1851.) jednog dana diližansom doputovao u Samobor. Postaja diližanse bijaše na glavnom samoborskom trgu. Izlazeći iz kočije Stanko je podigao pogled i na balkonu preko puta ugledao lijepu Julijanu Cantilly (1812.-1842.) koja mu odmah zarobi srce. Siromah, pjesnik, znao je da mu kćer bogatog trgovca neće biti suđena. To je njegovu ljubav učinilo samo još većom i nadahnulo bezbrojne stihove koji su i danas uzor hrvatskog ljubavnog pjesništva.

Priča o Vrazu i Ljubici nije sretna priča. Iako je i Ljubica gajila osjećaje za Stanka, otac ju je udao za bogatog trgovca u Sloveniji, ali se ona ubrzo od tuge razboljela i nakon povratka kući u Samobor tu je i umrla. Legenda kaže da je njezin otac shvatio koliku pogrešku je napravio i pozvao Vraza da stavi svoje stihove na njezin grob. Još i danas u sjeni sv. Anstazije, nedaleko samoborskog trga, stoji Ljubičin nadgrobni spomenik na kojem pišu Vrazovi stihovi:

"Lice, oči, usta,

tri riječi malene,

al' se od njih rodiše

pjesni nebrojene".

Inspirirani ovom pričom i Vrazovim Đulabijama, zbirkom ljubavnih pjesama koje je Vraz godinama pisao Ljubici, svake godine, već 28. godinu zaredom, mnogobrojni se pjesnici okupljaju u Samoboru na Ljubičinom grobu kazivajući stihove o ljubavi i pretvaraju Samobor u Grad pjesnika.

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica ove godine traje od 7. do 10. lipnja u Samoboru. Program započinje u srijedu, 7. lipnja, nagrađivanom kazališnom predstavom Ja koja imam nevinije ruke, posvećenoj Vesni Parun, nastavlja se sljedeći dan s večeri poezije mladih pjesnika, a u petak na scenu nastupa Matica Hrvatska - Ogranak Samobor s programom Gost(i)ona kod Vraza. Na zadnji dan festivala, u subotu, 10. lipnja, u 11 h na samoborskom trgu bit će upriličena "berba knjiga pjesama", a u 18 h kod Samoborskog muzeja (i mjesta gdje su se Stanko i Ljubica tada susretali) eminentni hrvatski pjesnici će govoriti svoje stihove o ljubavi, prizivajući sjećanja na Stankovu ljubav.

Ove godine sva događanja će popratiti i Muzej ljubavi, putujuća izložba ljubavnih priča sa svih strana svijeta: o Ljerki Šram i Milivoju Dežmanu, Miljenku i Dobrili, Jesenjinu i Isidori i mnogim drugima. Od ove godine će dio putujuće izložbe postati i priča o Vrazu i njegovoj vječnoj Ljubici.

Pučko otvoreno učilište Samobor, uz podršku Društva hrvatskih književnika te uz sufinanciranje Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture, stoji iza organizacije ovog festivala, a svake godine postavlja i kamenu ploču s uklesanim stihovima jednog sudionika susreta u Prolazu pjesnika, na zidu uz Ljubičin grob pored crkve sv. Anastazije u Samoboru.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a program možete pogledati na www.samobor.hr ili na www.pousamobor.hr te na FB stranici Pučko otvoreno učilište Samobor.

T.I.

 
06.06.2017.

9. Međunarodna likovna kolonija za učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara - Tar, 28. svibnja - 4. lipnja

Jedinstvena Istra izašla iz Male škole ksilografije i umjetničke fotografije – Ugo Maffi

Međunarodna likovna kolonija Zaklade Zlatko i Vesna Prica u umjetnikovoj kući u Taru i ove je godine okupila učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara. Jedinstvena Istra – moto i cilj ovogodišnjih umjetničkih radionica malih umjetnika bili su doživjeti, razgledati, zabilježiti i umjetnički izraziti jedinstvene istarske motive - gradove i život u njima, obale i more, brodove, maslinike, životinje, krajolike i nadasve bogatu baštinu... Jedinstvena Istra očarala je i nadahnjivala majstora Pricu i u njemu pobudila ideju da svoju kuću namijeni hrvatskim i mađarskim likovnim umjetnicima iz tri različite kulturološke sredine kako bi stvarali na istim izvorištima i povezivali gradove i mjesta njegovog rođenja, života i stvaranja. U programu radionica ksilografije za života sudjelovali su i renomirani umjetnici – Ugo Maffi (prijatelj općine Tar iz Italije po kojem je kolonija i dobila ime) te Milan Generalić iz Hlebina.

Na radionicama je sudjelovalo po četvero učenika iz Tara, Pečuha te četiri učenice iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, pod stručnim vodstvom vrsnih likovnih pedagoga, prof. Nevenke Miklenić iz OŠ Bogumila Tonija i prof. Slavena Jurića iz OŠ Samobor. Iz Pečuha im se pridružio prof. Kósa Ferenc te prevoditeljica i suradnica zaklade Magdalena Molnar Drinoci, a iz tarske škole prof. likovne kulture Marina Dželalija Jakominić. Upoznavanje sudionika i uvod u radionice održan je u prostoru domaćina, Osnovne škole Tar-Vabriga, u čijem su fotografskom laboratoriju učenici izradili i svoje prve fotograme, a ravnateljica Andrea Baksa ponudila svestranu pomoć u realizaciji programa kolonije.

Radionici ksilografije (drvoreza) prethodilo je istraživanje krajolika Istre i izrada skica odabranih motiva, nakon čega se marljivo rezbarilo i otiskivalo prelijepe grafike. A radionice umjetničke fotografije posebno su iskustvo za mlade umjetnike koji su svojim objektivima zabilježili bezbroj privlačnih motiva, da bi najteži dio posla na kraju bio odabir samo 3 fotografije za izložbu među toliko lijepih i neobičnih motiva.

Učenici su posjetili Vodnjan i znamenitu zvjezdarnicu, u kojoj nas je dočekao njezin voditelj Korado Korlević i održao dojmljivo predavanje, Poreč i Eufrazijevu baziliku, Tarsku valu, Santa Marinu, Lanternu, spilju Baredine i Muzej traktora.

Posebno veselje i druženje u komunikaciji na svim jezicima, osobito engleskom, bilo je u kratkim trenucima opuštanja na bazenu kampa u Lanterni, po prekrasnom vremenu i na toplom popodnevnom suncu.

Radionice već tradicionalno završavaju subotom, postavljanjem i svečanim otvaranjem izložbe nastalih radova u galerijskom prostoru Zajednice Talijana u Taru. Tom prigodom učenici su primili spomenice kao dokument i uspomenu na sudjelovanje na Međunarodnoj likovnoj koloniji učenika u Taru 2017. godine i svoje radove, a po jedan primjerak svakog rada ostaje u fundusu zaklade koja će ih periodički izlagati na prigodnim izložbama. Mladim umjetnicima upućeno je puno pohvala i čestitaka, a voditeljima zahvale na kreativnosti i predanosti kojima su svoje umijeće prenijeli na djecu. Veliko zadovoljstvo doživljenim iskustvom Međunarodne likovne kolonije mladi umjetnici upisali su u knjigu dojmova, a njihovi spontani zapisi opravdavaju oživotvorenje Pricine ideje da se umjetnici okupljaju i stvaraju u njegovoj kući.

Sljedeće godine održat će se 10. po redu učenička kolonija pa je izražena zajednička želja svih sudionika i domaćina da bude organizirana uspješno i primjereno desetoj obljetnici.

Uz gradove Samobor i Pečuh, organizaciju radionica pomogli su Općina Tar-Vabriga, OŠ Tar-Vabriga i glavni pokrovitelj, Turistička zajednica općine Tar-Vabriga, kojima se ovim putem osobito zahvaljujemo.

Putovanje samoborskih sudionika organizirano je kombi vozilom OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Samobora.

T.I.

 

Cjelovečernji proljetni koncert Folklornog ansambla Mladost

Samoborski Romeo i Julija opet šeću Gradom pjesnika

9. Međunarodna likovna kolonija za učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara - Tar, 28. svibnja - 4. lipnja

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002