19.06.2017.

Fotoklub Klik u akciji pomoći kolegici iz Slavonskog Broda

Humanitarna prodaja Ritma grada

Fotoklub Klik u akciji pomoći kolegici iz Slavonskog Broda

Fotoklub Klik uključio u se u akciju svojih kolega iz Fotokluba Kadar SB naziva Zajedno u kadru. Cilj akcije bio je članici fotokluba Margareti Sedlarević kupiti profesionalnu fotoopremu kako bi joj olakšali fotografiranje, a i egzistenciju. Margareta je jedna od triju djevojaka koje su 2013. godine bile žrtve teške prometne nesreće koja je potresla Slavonski Brod. Jedna od djevojaka, na žalost, podlegla je ozljedama, a Margareta je izgubila obje noge. Oporavak je bio dug i težak, no Margareta nije izgubila nadu i optimizam te se nedavno pridružila Foto klubu Kadar SB želeći svoj talent i ljubav prema fotografiranju dijeliti s drugima. Ovu hvale vrijednu akciju prepoznali su mnogi fotografi, profesionalci i amateri, pa tako i članovi Fotokluba Klik i to humanitarnom prodajom svoje izložbe ulične fotografije Ritam grada. Izložba se može do 11. srpnja razgledati u salonu Becić na Korzu i još uvijek pomoći Margareti.

Cjelodnevni program u organizaciji FK Kadar započeo je u nedjelju, 11. lipnja u jutarnjim satima izložbom fotografija na otvorenom Fotkluba Kadar SB, Budimira Željka Keke i Amera Kapetanovića, potom je slijedilo otvorenje izložbe FK Klik. Članovi Fotokluba Čakovec postavili su na Korzo kameru obscuru i građanima približili "primitivan" način nastanka fotografije. Članovi Fotokluba Kadar SB portretirali su sugrađane koji su imali priliku odmah dobiti svoje fotografije. Svi prisutni mogli su kupiti knjige poznatog fotografa Darija Žagara. Svi koji su se odazvali ovoj akciji, bilo kao sudionici ili kao oni koji su svojim donacijama pomogli Margareti, nisu krili oduševljenje samom akcijom i njezinom namjenom. Dobre zabave i druženja s dragim ljudima nije nedostajalo. Posebno oduševljenje i dojam ostavio je gost iz susjedne BiH, Budimir Željko Keko. Keko je fotograf koji unatoč životu u invalidskim kolicima, ima pozitivan stav i energiju prema svemu što čini. Izvrstan je primjer kako bez obzira na fizičke poteškoće, živjeti život punim plućima. Njegovo predavanje bilo je vrlo inspirativno i poticajno za sve one koji misle kako ih njihova fizička poteškoća vrlo ograničava. Njegova priča i entuzijazam kojem pristupa fotografiranju nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Odazivom građana Slavonskog Broda akcija je uspješno provedena. Margareta je dobila fotoaparat u vrijednosti 8.000 kuna. Zahvaljujući donacijama građana i direktoru Fototeha Asimu Krkaliću koji je u ime tvrtke donirao pola navedenog iznosa. Margareti je uručena i novčana pomoć od 4500 kuna koje će koristiti za svoje svakodnevne potrebe.

R.A.

 
19.06.2017.

Održano šesto izdanje manifestacije Klape u Svetoj Nedelji

Sedam klapa u dvorcu Erdödy

Održano šesto izdanje manifestacije Klape u Svetoj Nedelji

Svoj doprinos očuvanju i populariziranju izvorne klapske glazbe kao hrvatske kulturne baštine i UNESCO-ve svjetske nematerijalne kulturne baštine, ove su godine dali organizatori svetonedeljskih susreta iz Klape Barun. U subotu, 17. lipnja u prostorijama dvorca Erdödy u Kerestincu publici se predstavilo sedam klapa koje su, baš kao i njihov repertoar, pažljivo izabrane kako bi se nastojalo osigurati izuzetno kvalitetan program. Tako su na 6. Klapama u Svetoj Nedelji nastupile klape Stentoria iz Daruvara, Poj iz Samobora, Munita iz Zadra, Petrada i Cesarice iz Zagreba, Bunari iz Vodica i domaćni iz Rakitja, Klapa Barun. Uživati se moglo u repertoaru od narodnih klapskih pjesama (Široko levonte, Lipa li si Mare moja, Jur večernjica gori...) do autorskih pjesama (Bodulska balada, Molitva za tebe, Dalmatinski scherzo...).

Vrijedan šestogodišnji rad na popularizaciji klapske pjesme očito se organizatorima isplatio jer je atrij dvorca Erdödy bio pun publike koja je koncert pratila posredno, putem live streama, jer su klape nastupale u unutrašnjem prostoru zbog straha od kiše. Potvrdilo se tako da su Klape u Svetoj Nedelji jedan od najvećih klapskih susreta u kontinentalnom dijelu Hrvatske i jedan je od najvećih kulturnih događaja na području grada Svete Nedelje. Inače, okupljene je uvodno pozdravio gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, a voditelj programa bio je Branko Uvodić. Organizator 6. Susreta klapa u Svetoj Nedelji bila je svetonedeljska Klapa Barun uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje i Turističke zajednice grada Svete Nedelje te uz pomoć brojnih donatora i prijatelja.

I.H.

 

Fotoklub Klik u akciji pomoći kolegici iz Slavonskog Broda

Održano šesto izdanje manifestacije Klape u Svetoj Nedelji

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002