15.12.2017.

Zlata Bujan Kovačević u Samoborskom muzeju predstavila svoju novu zbirku priča za djecu i mlade

Blaščad se "kuhala" i - fina je!

Zlata Bujan Kovačević u Samoborskom muzeju predstavila svoju novu zbirku priča za djecu i mlade

Svoje 18. književno djelo naziva Blaščad – pripovjetke iz dvorišta, naša poznata književnica i sugrađanka Zlata Bujan-Kovačević predstavila je u petak, 15. prosinca, u Samoborskom muzeju, u kojem su se okupili poklonici njezinog pisanog izričaja i kolege iz samoborskog Ogranka Matice hrvatske. Rođena Goranka sa samoborskom adresom već desetljećima uspješno kroz svoje prozne i pjesničke radove povezuje svoj rodni kraj i grad u kojem živi, a ove priče vezane su pak za Srijem, u kojem je živjela nepunu godinu, ali i doživjela nebrojene zgode u velikom dvorištu prepunom domaćih životinja.

Dugo se Blaščad "kuhala" u njezinoj glavi, naglasila je autorica, da bi konačno ugledala svjetlo dana, jer sve su priče stvarne, a u konačnici ih je trebalo prilagoditi dječjem uzrastu.

Ulomke iz knjige čitala je Vlasta Mažuranić, o ilustracijama i naslovnici Danijela Popovića pohvalno je govorio prof. Željko Nemec, svoj osvrt na knjigu iznijela je Vanda Bartulica, dok je recenziju Ljubice Šego pročitao Zoran Perović, koji je i moderirao ovo predstavljanje najnovijeg djela Zlate Bujan-Kovačević.

M.K.

 
15.12.2017.

Izložba radova Sebastijana Vojvode u Bunkeru

Ni budućnost više ni baš tak...

Izložba radova Sebastijana Vojvode u Bunkeru

U samoborskom Centru za mlade Bunker, čije prostore do završetka uređenja zgrade Hrvatskog doma koristi i Galerija Prica, otvorena je u petak, 15. prosinca, izložba radova Sebastijana Vojvode naziva Budućnost nije ono što je nekad bila. U povodu otvorenja ove izložbe, koju možete pogledati do 14. siječnja, o radovima mladog umjetnika govorila je povjesničarka umjetnosti Patricia Počanić.

Pojašnjavajući svoj rad i izložene kompozicije te njihova značenja u odnosu na vrijeme nastajanja, kao i osoban stav prema ideologijama i svijetu 20. stoljeća, odnosno vremenu u kojem je odrastao, Vojvoda je naglasio kako je ovim svojim likovnim uradcima, koji se uvijek iznova mogu mijenjati i spajati u neke druge nizove i formate, simbolički nastojao razbiti taj svijet podjela, koji je i danas prisutan.

Sebastijan Vojvoda iza sebe ima više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a danas je, nakon studija i magisterija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, kustos i voditelj likovne djelatnosti porečkog Pučkog otvorenog učilišta. Kao dizajner, fotograf i snimatelj surađuje i na drugim različitim umjetničkim projektima.

M.K.

 
15.12.2017.

Božićni koncert za umirovljenike

Samoborci za Samoborce

Božićni koncert za umirovljenike

Izvrsnu zabavu, uz mnoštvo pozitivnih emocija, priredio je Tamburaški sastav Samoborci u četvrtak navečer publici na Božićnom koncertu za umirovljenike u dvorani Doma umirovljenika u Samoboru.

Šarolik program, rekli bismo za svakoga ponešto, od domaćih popevki lokalnih autora, preko starogradskih pjesama i šlagera kojih se s nostalgijom sjećamo, sve do vječno zelenih svjetskih uspješnica, oduševio je posjetitelje, koji su se s puno žara na kraju i pridružili sastavu i njegovim solistima te nekoliko puta pljeskom produljili koncert. Ponovno se pokazalo da Samoborci rado uživaju u koncertu svojih Samoboraca, koji su nedavno proslavili svoj deveti rođendan. Uz dobru svirku, isticali su se redom i svi solisti: Durđica Pleše Vujica, Marica Posilović, Ančica Praunsperger, Dinko Fratrić, Jurica Škiljan i Franjo – Sina Gluščić.

Besplatni koncert za umirovljenike su udruženim snagama organizirale samoborske gradske četvrti Južno naselje, Giznik – Anindol i Centar, a prostor im je osigurala udruga samoborskih umirovljenika. Ponovilo se!

D.K.

 

Zlata Bujan Kovačević u Samoborskom muzeju predstavila svoju novu zbirku priča za djecu i mlade

Izložba radova Sebastijana Vojvode u Bunkeru

Božićni koncert za umirovljenike

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002